Ιστορική «στροφή» της Φινλανδίας: Θα κάνει πρόταση ένταξης στο ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας ανακοίνωσαν σήμερα την υποστήριξή τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ, μεταφέροντας το σκανδιναβικό έθνος που μοιράζεται σύνορα 800 μιλίων με τη Ρωσία ένα βήμα πιο κοντά στην ένταξη στην βορειοατλαντική συμμαχία.

Η δήλωση υποστήριξης προς το ΝΑΤΟ από τον Πρόεδρο Sauli Niinisto και την πρωθυπουργό Sanna Marin ήταν αναμενόμενη, αφού η φινλανδική κυβέρνηση υπέβαλε πρόσφατα έκθεση για την εθνική ασφάλεια στο κοινοβούλιο της χώρας, η οποία σκιαγράφησε την πορεία για ένταξη στη συμμαχία ως μία από τις επιλογές της Φινλανδίας.

ΕΕ: Τέλος οι μάσκες σε αεροδρόμια και αεροπλάνα από 16 Μαΐου

Στην κοινή δήλωση, ο Niinisto και ο Marin δήλωσαν: «Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια της Φινλανδίας. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία θα ενίσχυε ολόκληρη την αμυντική συμμαχία.

Η Φινλανδία πρέπει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση. Ελπίζουμε ότι τα εθνικά βήματα χρειάζονται ακόμη για να η λήψη αυτής της απόφασης θα ληφθεί γρήγορα εντός των επόμενων ημερών».

Από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, η δημόσια υποστήριξη για ένταξη στο ΝΑΤΟ στη Φινλανδία έχει εκτιναχθεί από περίπου 30% σε σχεδόν 80% σε ορισμένες δημοσκοπήσεις.

Μόλις το κοινοβούλιο εγκρίνει την ιδέα κατ’ αρχήν και τυχόν άλλα εγχώρια νομοθετικά εμπόδια έχουν ξεπεραστεί, αναμένεται ότι το ΝΑΤΟ θα καλέσει τη Φινλανδία να διαπραγματευτεί την ένταξή της.

Αναμένεται επίσης ότι η Σουηδία, γείτονας της Φινλανδίας στα δυτικά, θα ανακοινώσει σύντομα την πρόθεσή της να ενταχθεί στη συμμαχία μέσω παρόμοιας διαδικασίας.

Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει και τις δύο χώρες να μην ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι θα υπάρξουν συνέπειες.

Ο χάρτης του ΝΑΤΟ – Σε κίτρινο η συμμαχία έως το 1991, σε πορτοκαλί σήμερα

Όπως αναφέρει το CNN, Ευρωπαίοι διπλωμάτες και αξιωματούχοι ασφαλείας υποθέτουν ευρέως ότι η Φινλανδία θα μπορούσε να ενταχθεί στη συμμαχία γρήγορα μόλις ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, καθώς αγοράζει στρατιωτικό υλικό συμβατό με τους δυτικούς συμμάχους της, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, εδώ και δεκαετίες και ήδη πληροί πολλά από τα κριτήρια για ένταξη.

Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα είχε τόσο πρακτικές όσο και συμβολικές συνέπειες για τη Ρωσία και τη δυτική συμμαχία.

Από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Φινλανδία ήταν στρατιωτικά αδέσμευτη και ονομαστικά ουδέτερη για να αποφύγει να προκαλέσει τη Ρωσία.

Κατά καιρούς έχει επιδοθεί στις ανησυχίες του Κρεμλίνου για την ασφάλεια και προσπάθησε να διατηρήσει καλές εμπορικές σχέσεις.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, ωστόσο, άλλαξε αρκετά τους υπολογισμούς, έτσι ώστε η ένταξη στο ΝΑΤΟ φαίνεται πλέον ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουμε, ανεξάρτητα από το ποια θα ήταν η αντίδραση της Ρωσίας.

Η συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ θα ενίσχυε την ασφάλεια στην περιφέρεια της Βαλτικής, λέει ο ΥΠΕΞ

Την πεποίθησή του ότι η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην βαλτική θάλασσα και τη βόρεια Ευρώπη, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκα Χάβιστο μιλώντας στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τον ίδιον, η απρόβλεπτη συμπεριφορά της Ρωσίας και η εισβολή της στην Ουκρανία έχει αλλάξει άρδην το τοπίο στην Φινλανδία, καθώς πλέον περίπου το 70% των πολιτών της χώρας τάσσονται υπέρ της ένταξης της Φινλανδίας στη βορειοατλαντική συμμαχία.

« Στην Ρωσία γίνεται λόγος για μη συμβατικά όπλα, χημικά ή και πυρηνικά παρόλο που απαγορεύονται από διεθνείς συμφωνίες. Έχουμε δει περιπτώσεις εγκλημάτων πολέμου και αυτές πρέπει να διερευνηθούν και οι υπεύθυνοι να διωχθούν ποινικά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τον κ. Χάβιστο, η Φινλανδία δεν απειλείται άμεσα στρατιωτικά, ενώ η ελευθερία επιλογής των κυρίαρχων κρατών αποτελεί σημαντικό κομμάτι της φινλανδικής εξωτερικής πολιτικής.

Εάν η Φινλανδία υποβάλλει αίτηση ένταξης στη βορειοατλαντική συμμαχία, κάτι που σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας θα αποφασιστεί τις επόμενες ημέρες, θα φέρει προστιθέμενη αξία στο ΝΑΤΟ, καθώς διαθέτει στρατό 280.000 ανδρών και γυναικών, όπως και πολιτοφυλακή, ενώ σύντομα θα παραλάβει 64 F35, ενώ η χώρα συμμετέχει και στην αμυντική συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας ανακοίνωσαν, με κοινή τους δήλωση, την υποστήριξή τους για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει παρόμοια συζήτηση στη Σουηδία, οι ηγέτες της οποίας αναμένεται επίσης να ταχθούν υπέρ της ένταξης στην βορειοατλαντική συμμαχία τις επόμενες ημέρες.

Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.