Ιταλία-exit poll: Πρώτη η Μελόνι με 22-26%

Επικράτηση του κόμματος της Τζόρτζια Μελόνι δείχνει το exit poll της RAI, με το Δημοκρατικό Κόμμα να ακολουθεί και το Κίνημα 5 Αστέρια να είναι σε ποσοστά καλύτερα από τις προβλέχεις

Τα αποτελέσματα από το exit poll της Rai είναι:

Κεντροδεξιά 41-45%

Κεντροαριστερά 25,5-29,5%.

Ανά κόμμα:

Σύμφωνα με τα exit polls, τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής:

  • Αδέλφια της Ιταλίας – Τζόρτζια Μελόνι: 22% με 26%
  • Λέγκα – Ματέο Σαλβίνι: 8,5% με 12,5%
  • Φόρτσα Ιτάλια – Σίλβιο Μπερλουσκόνι: 6% με 8%
  • Κίνημα Πέντε Αστέρων – Τζουζέπε Κόντε: 13,5% με 17,5%
  • Δημοκρατικό Κόμμα – Ενρίκο Λέτα: 17% με 21%
  • Ζωντανή Ιταλία και Δράση – Ματέο Ρέντσι και Κάρλο Καλέντα: 6,5% με 8,5%
  • Περισσότερη Ευρώπη – Έμα Μπονίνο: 2,5% με 4,5%
  • Συμμαχία Οικολόγων και Ιταλικής Αριστεράς – Αντζελο Μπονέλι και Νικόλα Φρατοϊάνι: 3% με 5%
  • Επιλογή Πολιτών – Λουίτζι ντι Μάιο: 0% με 2%

Η κατανομή των εδρών σύμφωνα με το exit poll της RAI έχει ως εξής: Για την Δεξιά 227 με 257 έδρες, για την Κεντροαριστερά 78-98 έδρες, 36-56 έδρες για το Κίνημα 5 Αστέρια. Άλλες 15 με 25 έδρες στο κόμμα του Ματέα Ρέντσι.

Στην προηγούμενη αναμέτρηση, το 2018, τα exit poll ήταν αρκετά κοντά στο τελικό αποτέλεσμα, πρέπει όμως να περιμένουμε και τις προβολές για την κατανομή των εδρών.

Αυτή αναμένεται περίπου μία ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης για τη Γερουσία και περίπου στις 2 μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ιταλίας) για τη Βουλή.

Εκλογές στην Ιταλία

H εκλογική διαδικασία στην Ιταλία προχώρησε χωρίς προβλήματα με τα εκλογικά κέντρα να υποδέχονται εκατομμύρια Ιταλούς για την ανάδειξη των νέων αιρετών οργάνων και της κυβέρνησης κατ’ επέκταση.

Ωστόσο, οι περίπλοκοι υπολογισμοί που απαιτούνται μέσα από ένα νέο εκλογικό σύστημα σημαίνουν ότι μπορεί να περάσουν πολλές ώρες μέχρι να γίνει γνωστή η σύνθεση του νέου κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ιταλικού υπουργείου εσωτερικών, έως τις 19:00 το βράδυ τοπική ώρα είχε ψηφίσει το 51% των εχόντων δικαίωμα. Σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2018, καταγράφεται μείωση της συμμετοχής κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες.

Aυτές οι εκλογές είναι πιθανό να δημιουργήσουν την πιο δεξιά κυβέρνηση που είχε η Ιταλία από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Ένας συνασπισμός με επικεφαλής τους Αδερφούς της Ιταλίας της ακροδεξιάς Τζόρτζια Μελόνι, ένα κόμμα με νεοφασιστική προέλευση, αναμένεται να εξασφαλίσει μια σημαντική νίκη και στα δύο αιρετά σώματα, το Κοινοβούλιο και τη Γερουσία.

Αν συμβεί αυτό, η Μελόνι θα είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας, ενώ η Ευρώπη αναμένει τουλάχιστον με προβληματισμό το εκλογικό αποτέλεσμα της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στην ΕΕ

Υπάρχουν 400 έδρες προς διεκδίκηση στο κοινοβούλιο και 200 ​​στη Γερουσία

Ο δεξιός συνασπισμός, με επικεφαλής τους Αδελφούς της Ιταλίας, περιλαμβάνει την ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και τη δεξιά Forza Italia, υπό την ηγεσία Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Το PD, το κύριο κόμμα της κεντροαριστεράς, τρέχει με την υποστήριξη ορισμένων δευτερευόντων, αριστερών, φιλοευρωπαϊκών και πράσινων κομμάτων, με επικεφαλής τον Ενρίκο Λέτα.

Το Κίνημα των 5 Αστέρων παραμένει εκλογικά αυτόνομο, με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε.

Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.