Καύσιμα: Κέρδη εκατομμυρίων εις βάρος των πολιτών στη Γερμανία

Οι πολίτες στη Γερμανία πλήρωσαν περισσότερα χρήματα σε καύσιμα από ό,τι χρειαζόταν το 2022. Η έρευνα του NDR δείχνει πώς μια σημαντική υπηρεσία πληροφόρησης για τις τιμές βοήθησε προφανώς τις βιομηχανίες καυσίμων (για το Diesel-πετρέλαιο) να αποκομίσουν κέρδη εκατομμυρίων – εις βάρος των καταναλωτών.

Όταν ένας οδηγός στη Γερμανία πηγαίνει σήμερα στο πρατήριο καυσίμων, σε πολλές περιπτώσεις από την μάνικα βγαίνει και ντίζελ ρωσικής προέλευσης.

Παρόλο που η ΕΕ αποφάσισε πριν από μήνες να τερματίσει το εμπόριο ρωσικού πετρελαίου, το εμπάργκο δεν θα τεθεί σε ισχύ πριν από το επόμενο έτος.

Η τιμή του πετρελαίου στην αντλία, από την άλλη πλευρά, έχει προφανώς ήδη επηρεαστεί από το εμπάργκο. Ένας λόγος, σύμφωνα με την έρευνα της NDR, είναι ο οργανισμός πληροφόρησης για τις τιμές Platts (S&P Global Commodity Insights) που εδρεύει στο Λονδίνο.

Η Platts έχει ήδη υπολογίσει το ρωσικό πετρέλαιο εκτός του μοντέλου τιμών για τη βορειοδυτική Ευρώπη το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους.

Αυτό πρακτικά περιόρισε την προσφορά, αν και το ρωσικό πετρέλαιο εξακολουθούσε να υπάρχει στην αγορά και παραμένει μέχρι σήμερα.

Μέσω αυτής της πρακτικής, η Platts προφανώς τροφοδότησε την απότομη άνοδο της τιμής του πετρελαίου φέτος, σύμφωνα με έρευνα της NDR.

Οργανισμοί όπως η Platts συλλέγουν καθημερινά πληροφορίες από τους εμπόρους πετρελαίου και καθορίζουν μια ημερήσια τιμή ανά τόνο.

Από αυτό, σχηματίζουν έναν δείκτη για μια συγκεκριμένη περιοχή. Ο δείκτης αυτός αποτελεί σημαντικό οδηγό για την αγορά.

“Αυτοί οι δείκτες τιμών αποτελούν πραγματικά τη βάση για οτιδήποτε εισάγεται στην Ευρώπη”, λέει ο Kevin Schaefer, διευθύνων σύμβουλος της Argus στη Γερμανία, ανταγωνιστή της Platts.

Οι συμμετέχοντες στην αγορά έγραψαν τους δείκτες αυτούς απευθείας στις μακροπρόθεσμες συμβάσεις προμήθειας.

Αυτό σημαίνει ότι “παίζουν ουσιαστικό ρόλο”, λέει ο Schaefer, επειδή το μεγαλύτερο μέρος της εμπορίας πετρελαίου βασίζεται σε ετήσιες συμβάσεις.

Για παράδειγμα, μια αλυσίδα πρατηρίων καυσίμων εξασφαλίζει μια ορισμένη ποσότητα πετρελαίου για το επόμενο έτος από ένα διυλιστήριο ή έναν έμπορο.

Δεδομένου ότι οι τιμές συχνά παρουσιάζουν έντονες διακυμάνσεις, οι συμβάσεις δεν περιλαμβάνουν εκ των προτέρων σταθερές τιμές.

Αντ’ αυτού, ο αγοραστής και ο πωλητής συμφωνούν στο ποσό που καθορίζεται από ανεξάρτητο οργανισμό τιμολόγησης, το οποίο επαναπροσδιορίζεται καθημερινά. Στη Γερμανία, πρόκειται συχνά για έναν δείκτη της Platts.

Πολλοί συμμετέχοντες στην γερμανική αγορά είναι έκπληκτοι

Οι έμποροι πετρελαίου που ασχολούνται καθημερινά με αυτόν τον δείκτη τιμών μοιράζονται αυτή την εκτίμηση σε συνέντευξή τους στο πολιτικό περιοδικό “Panorama 3” του NDR.

“Η Platts είναι μακράν ο μεγαλύτερος διαμορφωτής τιμών στην αγορά πετρελαίου”, επιβεβαιώνει έμπορος πετρελαίου που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Οι πληροφορίες για τις τιμές του πετρελαίου είναι “πολύ σημαντικές και πολύ παρούσες στην αγορά”. Η αλλαγή του δείκτη τιμών ντίζελ της Platts, δηλαδή ο αποκλεισμός του ρωσικού πετρελαίου, θα εξέπληττε πολλούς συμμετέχοντες στην αγορά. “Δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ σε τέτοιο βαθμό”, δηλώνει άλλος έμπορος. Και αυτός επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος.

“Χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι διαθέσιμες ποσότητες από τη Ρωσία, αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές να διαμορφωθούν υψηλότερα”, λέει ο έμπορος.

Η ξαφνική αλλαγή της βάσης υπολογισμού του δείκτη στη μέση του έτους, δηλαδή στη μέση της διάρκειας των συμβάσεων προμήθειας, είναι ασυνήθιστη.

Η Platts επιβεβαίωσε την αλλαγή του δείκτη πετρελαίου την 1η Ιουνίου όταν ρωτήθηκε από την NDR. Το σχετικό αίτημα είχε υποβληθεί στην Platts από τους συμμετέχοντες στην αγορά. Η αλλαγή του δείκτη είχε επίσης δημοσιοποιηθεί.

Επιπλέον, προσφέρθηκαν νέες πληροφορίες σχετικά με τις τιμές, στις οποίες το ρωσικό πετρελαίου θα εξακολουθούσε να περιλαμβάνεται στην αξιολόγηση. Δεν είναι σαφές πόσοι έμποροι χρησιμοποιούν πραγματικά αυτές τις νέες πληροφορίες.

Αισθητές συνέπειες στην γερμανική αγορά

Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου φέτος έχει πολλές αιτίες. Μόνο ένα μέρος των αυξήσεων των τιμών μπορεί προφανώς να αποδοθεί στον τροποποιημένο δείκτη.

Όμως, λόγω των μεγάλων ποσοτήτων πετρελαίου που καταναλώνονται καθημερινά στη Γερμανία, ακόμη και οι μικρές αυξήσεις των τιμών οδηγούν σε αισθητές συνέπειες.

Οι βιομηχανίες των οποίων το επιχειρηματικό μοντέλο βασίζεται στα καύσιμα, όπως οι μεταφορείς, αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω των αυξήσεων των τιμών του πετρελαίου.

Ο Carsten Pfaff, ιδιοκτήτης της Spedition Pfaff στο Αμβούργο, ανεφοδιάζει τα περίπου 55 οχήματά του με περίπου 30.000 λίτρα πετρελαίου την εβδομάδα. Αντιλαμβάνεται αμέσως τις αυξήσεις των τιμών.

“Οι τιμές του πετρελαίου είναι ήδη ένα πολύ μεγάλο βάρος για εμάς”, λέει ο Pfaff, προσθέτοντας ότι αυτό σημαίνει σχεδόν 100.000 ευρώ πρόσθετο κόστος ανά μήνα μόνο για την εταιρεία του.

Ο Pfaff είναι σε θέση να μετριάσει κάπως τις ξαφνικές αυξήσεις- με προστατευτικές ρήτρες στις συμβάσεις προμήθειας, μπορεί να μετακυλίσει μέρος των τιμών των καυσίμων στους πελάτες του. Ωστόσο, η αυξημένη τιμή του πετρελαίου επιδεινώνει την ήδη τεταμένη κατάσταση στον κλάδο των εμπορευματικών μεταφορών.

Μετακύλιση του κόστους στους πελάτες των πρατηρίων καυσίμων στη Γερμανία

Η αλλαγή του δείκτη τιμών Platts οδήγησε προφανώς σε αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου που θα μπορούσαν να ανέλθουν σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε πρόσθετα κέρδη για τη βιομηχανία πετρελαίου στη βορειοδυτική Ευρώπη, σύμφωνα με έρευνα της NDR.

Η Platts ανέφερε ότι δεν ήταν σε θέση να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση σχετικά με πρόσθετα κέρδη και παρέπεμψε στις εμπλεκόμενες εταιρείες.

Οι έμποροι, οι οποίοι θέλουν να μιλήσουν στο NDR μόνο μυστικά, βλέπουν τους μεγαλύτερους κερδοσκόπους κυρίως στη μέση της αλυσίδας.

Αντιμονοπωλιακά ερωτήματα

Για τον καθηγητή Christian Kersting του Πανεπιστημίου του Ντίσελντορφ, η αλλαγή του δείκτη εγείρει αντιμονοπωλιακά ερωτήματα εάν οφείλεται στις ενέργειες πολλών πετρελαϊκών εταιρειών

: “Εάν μπορεί να διαπιστωθεί ότι αυτό έγινε με συντονισμένο τρόπο, τότε βάζω ένα πολύ μεγάλο ερωτηματικό από την άποψη του αντιμονοπωλιακού δικαίου”, λέει ο Kersting.

Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα, ωστόσο, θα μπορούσε να δοθεί μόνο με έρευνα του Ομοσπονδιακού Γραφείου Καρτέλ. Το Γραφείο δεν θέλησε να σχολιάσει την έρευνα στο NDR. Δ

ήλωσε απλώς ότι εξέταζε τους οργανισμούς πληροφόρησης για τις τιμές στο πλαίσιο μιας εν εξελίξει έρευνας. Δεν είναι ακόμη σαφές πότε θα ολοκληρωθεί αυτό.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.