Καλοκαίρι 2022: Το πιο ηλιόλουστο που καταγράφηκε ποτέ στη Γερμανία

Γεώργιος Σαμαρίδης

Updated on:

Καλοκαίρι 2022: Το πιο ηλιόλουστο που καταγράφηκε ποτέ στη Γερμανία

Ο καλοκαιρινός καιρός στη Γερμανία συχνά απογοητεύει τους νεοαφιχθέντες, αλλά φέτος ο ήλιος έλαμψε μέχρι “τελικής πτώσεως”.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία της Γερμανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (DWD), το καλοκαίρι 2022 ήταν ένα από τα πιο ζεστά, ξηρά και ηλιόλουστα που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Για τους ειδικούς, αυτό είναι ένα αδιαμφισβήτητο αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής – και λόγος ανησυχίας.

Τι λέει η DWD για το καλοκαίρι 2022 στη Γερμανία

“Ήταν το πιο ηλιόλουστο καλοκαίρι [που είδαμε] από τότε που αρχίσαμε να καταγράφουμε τις ώρες ηλιοφάνειας το 1951”, δήλωσε ο Andreas Friedrich της DWD στη συνέντευξη Τύπου στο Offenbach.

Συνολικά, οι μετεωρολόγοι μέτρησαν 817 ώρες ηλιοφάνειας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2022, ξεπερνώντας κατά πολύ το προηγούμενο ρεκόρ των 793,3 ωρών που είχε σημειωθεί το 2003.

Ενώ η ηλιοφάνεια μπορεί να είναι ευπρόσδεκτη από πολλούς, συνοδεύεται και από κάποια πιο ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία: σύμφωνα με προκαταρκτικούς υπολογισμούς, η DWD αναμένει ότι το καλοκαίρι του 2022 θα είναι ένα από τα τέσσερα θερμότερα από την έναρξη των καταγραφών το 1881 – με μέση θερμοκρασία 19,2 βαθμούς, 2,9 βαθμούς πάνω από την περίοδο αναφοράς μεταξύ 1961 και 1990.

Συν τοις άλλοις, με μόλις 145 λίτρα βροχόπτωσης ανά τετραγωνικό μέτρο, πρόκειται για το έκτο πιο ξηρό καλοκαίρι όλων των εποχών, με 40 τοις εκατό λιγότερες βροχοπτώσεις από ό,τι ήταν φυσιολογικό κατά την περίοδο αναφοράς.

“Είναι σαφώς αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής”

Πριν από το 2022, τα θερμότερα καλοκαίρια όλων των εποχών σημειώθηκαν το 2003 (μέση θερμοκρασία 19,7 βαθμοί), το 2018 (19,3 βαθμοί) και το 2019 (19,2 βαθμοί), πράγμα που σημαίνει ότι τρία από τα θερμότερα καλοκαίρια που έχουν καταγραφεί στη Γερμανία ήταν τα τελευταία πέντε χρόνια.

“Το γεγονός ότι βλέπουμε τέτοια ρεκόρ όλο και πιο συχνά είναι σαφώς αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής”, δήλωσε ο Φρίντριχ στη συνέντευξη Τύπου.

Η έλλειψη βροχής γίνεται ήδη αισθητή στη Γερμανία, όπου οι καλλιέργειες και τα δάση που πλήττονται από την ξηρασία δέχονται όλο και μεγαλύτερη πίεση, ενώ η χαμηλή στάθμη του νερού στον ποταμό Ρήνο, τη σημαντικότερη υδάτινη οδό της χώρας, προκάλεσε εμπλοκές στον εφοδιασμό, καθώς οι φορτηγίδες αναγκάστηκαν να ελαφρύνουν τα φορτία τους ή κατά τόπους δεν μπορούσαν καν να διασχίσουν το νερό.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης