Καλοκαιρινά ελαστικά στη Γερμανία: Τι πρέπει να γνωρίζετε;

Περισσότερη ασφάλεια με τα σωστά ελαστικά: Οι ειδικοί σε θέματα αυτοκινήτου δίνουν συμβουλές για το πότε πρέπει να αλλάξετε ελαστικά και τροχούς – από την ιδανική στιγμή μέχρι το ελάχιστο βάθος πέλματος και την κατάσταση των ελαστικών.

Ασφαλή, οικονομικά, ανθεκτικά: αυτές είναι οι ιδιότητες που αναζητούμε στα ελαστικά αυτοκινήτων.

Ωστόσο, προκειμένου τα ελαστικά να διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι οδηγοί πρέπει να τους συμπεριφέρονται σωστά.

Είναι επίσης σημαντικό να αναγνωρίζουν την κατάλληλη στιγμή για την αλλαγή ελαστικών ή την πλήρη αντικατάστασή τους.

Ο Marcel Mühlich, εμπειρογνώμονας της Auto Club Europa (ACE), εξηγεί τι πρέπει να έχετε κατά νου.

Πότε πρέπει να αλλάξετε ή να αντικαταστήσετε τα ελαστικά σας;

Αυτό εξαρτάται από τα ακόλουθα σημεία:

  • Τύπος ελαστικών
  • Εποχή
  • Ηλικία του ελαστικού
  • Βάθος πέλματος

Ποιοι είναι οι συνήθεις τύποι ελαστικών;

Οι οδηγοί μπορούν να επιλέξουν μεταξύ:

  • Καλοκαιρινά ελαστικά
  • Χειμερινά ελαστικά
  • Ελαστικά παντός καιρού

Το καλό με τα ελαστικά παντός καιρού είναι ότι δεν χρειάζεται να τα αλλάζετε την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Stiftung Warentest, τα ελαστικά παντός καιρού είναι πιο ακριβά στην αγορά, καταναλώνουν περισσότερα καύσιμα, δεν διαρκούν τόσο πολύ και δεν είναι τόσο ασφαλή όσο τα χειμερινά ελαστικά.

Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, το πρόσθετο κόστος για τα ελαστικά εποχής αντισταθμίζεται εύκολα από το κόστος που συνεπάγεται η συχνότερη αλλαγή ελαστικών σε συνεργείο.

Παρ’ όλα αυτά, τα χειμερινά ελαστικά εξακολουθούν να πωλούνται περισσότερο στη Γερμανία το 2022 (39%).

Αυτό προκύπτει από μια στατιστική του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου Εμπόρων Ελαστικών και Βουλκανιζατέρ (BRV).

Τα ελαστικά παντός καιρού αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία: το 2022 οι πωλήσεις αυτού του τύπου ελαστικών αυξήθηκαν κατά 2 τοις εκατό σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος 2021 – όταν συγκρίνονται τα έτη 2021 και 2020, η αύξηση έφτασε το 11,5 τοις εκατό.

Τα στοιχεία BRV αναφέρονται στο συνολικό τμήμα καταναλωτών – δηλαδή στα ελαστικά επιβατικών αυτοκινήτων, SUV και ελαφρών φορτηγών κατά μέσο όρο, καθώς και στην ομάδα προϊόντων ελαστικών επιβατικών αυτοκινήτων.

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να αλλάξετε ελαστικά;

Ο παλιός κανόνας για την αλλαγή ελαστικών είναι “από το Ο στο Ο” (στα Γερμανικά σημαίνει Oktober – Ostern)- βγάλτε τα χειμερινά ελαστικά το Πάσχα και ξαναβάλτε τα τον Οκτώβριο. Αλλά αυτό ισχύει μόνο κατά προσέγγιση τώρα.

“Αυτό ίσχυε πριν από την εποχή της κλιματικής αλλαγής”, λέει ο Mühlich. Επιπλέον, το Πάσχα είναι διαφορετικό κάθε χρόνο – μερικές φορές τόσο νωρίς το χρόνο που μπορεί να είναι ακόμα πολύ χειμωνιάτικο.

“Τότε τα χειμερινά ελαστικά πρέπει να παραμείνουν τοποθετημένα”.

Μπορεί επίσης να υπάρχουν περιφερειακές διαφορές στη θερμοκρασία ή διακυμάνσεις στον καιρό: “Μια ξαφνική έναρξη του χειμώνα είναι πιθανή το φθινόπωρο και την άνοιξη”, λέει ο Mühlich.

Γι’ αυτό είναι δύσκολο να αναφερθεί μια ακριβής ώρα για την αλλαγή.

Καλοκαιρινά ελαστικά στη Γερμανία: Τι πρέπει να γνωρίζετε;
Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να αλλάξετε ελαστικά;

Το τεχνικό υπόβαθρο

Τα χειμερινά ελαστικά έχουν πιο μαλακό μείγμα ελαστικού, επειδή προστίθεται περισσότερο ελαστικό. “Έτσι, παραμένουν ελαστικά ακόμη και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες και προσκολλώνται καλύτερα στο δρόμο”, εξηγεί ο Mühlich.

Καλό είναι να γνωρίζετε: Η αναλογία ανάμιξης του μείγματος ελαστικού επιλέγεται συνήθως από τους κατασκευαστές έτσι ώστε τα χειμερινά ελαστικά κάτω από 7 βαθμούς Κελσίου και τα καλοκαιρινά ελαστικά πάνω από 7 βαθμούς Κελσίου να είναι βέλτιστα.

Συμπέρασμα: Εάν η θερμοκρασία είναι μόνιμα πάνω από 7 βαθμούς, χρειάζεστε καλοκαιρινά ελαστικά. Εάν οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από τους 7 βαθμούς, είναι ώρα για χειμερινά ελαστικά.

Πόσο κοστίζει η αλλαγή από χειμερινά σε καλοκαιρινά ελαστικά;

Η αλλαγή των τεσσάρων τροχών στο συνεργείο είναι δυνατή με μόλις 20 ευρώ.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρξουν πρόσθετα έξοδα για υλικά και ζυγοστάθμιση τροχών – περίπου 20 έως 35 ευρώ για τέσσερις τροχούς.

Υπάρχουν επίσης έξοδα για την αποθήκευση των τροχών, αν δεν έχετε εσείς τον χώρο. Οι τιμές γι’ αυτό ποικίλλουν – είναι καλύτερο να ρωτήσετε απευθείας σε ένα συνεργείο.

Πότε πρέπει να αντικατασταθούν τα ελαστικά ενός αυτοκινήτου;

Υπάρχουν δύο εύκολοι τρόποι για να το καταλάβετε:

Η ηλικία των ελαστικών

6 χρόνια: Από την ηλικία των έξι ετών, οι οδηγοί πρέπει να ελέγχουν ετησίως τα θερινά και χειμερινά ελαστικά τους.
8 χρόνια: Σύμφωνα με την ADAC, τα χειμερινά ελαστικά δεν πρέπει να είναι παλαιότερα από οκτώ χρόνια.
8 έως 10 χρόνια: Η αγορά νέων θερινών ελαστικών είναι απαραίτητη μετά από οκτώ έως δέκα χρόνια. Ωστόσο, εάν ο έλεγχος δείξει ότι τα ελαστικά είναι ήδη εύθραυστα μετά από έξι χρόνια, πρέπει να τα αντικαταστήσετε νωρίτερα.
10 χρόνια και άνω: “Αν τα ελαστικά είναι μεγαλύτερα από δέκα χρόνια, αυτό ήταν”, λέει ο ειδικός της ACE. Ο λόγος: το υλικό ενός ελαστικού μπορεί να σκληρύνει με την πάροδο του χρόνου. Αυτό μπορεί να επιδεινώσει τις ιδιότητες πρόσφυσης και πέδησης. Επομένως, θα πρέπει να αντικαταστήσετε τα ελαστικά – ακόμη και αν το πέλμα είναι ακόμη εντάξει.

Το γνωρίζατε; Μπορείτε να καταλάβετε την ηλικία ενός ελαστικού από τον αριθμό DOT. Θα τον βρείτε στο ίδιο το ελαστικό.

Καλοκαιρινά ελαστικά στη Γερμανία: Τι πρέπει να γνωρίζετε;
Πότε πρέπει να αντικατασταθούν τα ελαστικά ενός αυτοκινήτου;

Βάθος πέλματος

Στη Γερμανία απαιτείται βάθος πέλματος τουλάχιστον 1,6 χιλιοστά. Λιγότερο δεν επιτρέπεται από το νόμο.

Ωστόσο, οι συνιστώμενες τιμές είναι υψηλότερες για λόγους ασφαλείας: τα ελαστικά πρέπει να έχουν βάθος πέλματος τουλάχιστον 4 χιλιοστά – ειδικά σε χειμερινές συνθήκες.

Σημαντικό: Μετράτε πάντα το βάθος στο κύριο πέλμα – όχι στο εξωτερικό του ελαστικού, όπως συμβαίνει συχνά.

Ένα τέχνασμα βοηθά: πάρτε ένα νόμισμα του ενός ευρώ. Η χρυσή άκρη του νομίσματος έχει πλάτος ακριβώς τρία χιλιοστά. Εάν εξαφανίζεται μέσα στο πέλμα, αυτό είναι ακόμα αρκετό. Εάν η χρυσή στεφάνη είναι ορατή, θα πρέπει να αντικαταστήσετε το ελαστικό.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικά ελαστικά;

Υπάρχουν πολλές πιθανές παραλλαγές. Δεν έχουν όλες νόημα.

Καλοκαιρινά και χειμερινά ελαστικά: “Ο συνδυασμός καλοκαιρινών, χειμερινών και ελαστικών για όλες τις εποχές δεν απαγορεύεται, αλλά αποθαρρύνεται έντονα”, λέει ο Mühlich.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε προβλήματα με το φρενάρισμα, για παράδειγμα.

Ο Mühlich εξηγεί: “Κάτω από τις ίδιες περιβαλλοντικές συνθήκες, τα καλοκαιρινά και τα χειμερινά ελαστικά έχουν διαφορετικά επίπεδα πρόσφυσης στο δρόμο.

Έτσι, κατά το φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης, για παράδειγμα, το όχημα μπορεί να τραβήξει προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά”. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μικτά ελαστικά αλλάζουν πάντα την απόσταση πέδησης.

Παλιά και νέα ελαστικά: Εάν αντικατασταθούν μόνο δύο παλιά ελαστικά

Ο Mühlich συμβουλεύει: “Τα νέα ελαστικά μπαίνουν πάντα στο πίσω μέρος!”

Ζάντες

Είναι δυνατές διαφορετικές ζάντες, όπως ατσάλινες και αλουμινένιες. Αλλά και εδώ είναι καλύτερο για την οδηγική συμπεριφορά να αγοράσετε ένα ενιαίο σετ ζαντών.

Διότι: “Υπό ορισμένες συνθήκες, ζάντες διαφορετικού βάρους μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στην οδηγική συμπεριφορά”, εξηγεί ο Mühlich.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.