Καμία αθέτηση δανείου από πολίτες μέχρι στιγμής στη Γερμανία

Πολλοί άνθρωποι εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι τα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων ήταν χαμηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα και πλήρωσαν τις αγορές τους σε δόσεις.

Τώρα το κόστος διαβίωσης, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο και τα τρόφιμα, έχει αυξηθεί μαζικά και οι δόσεις μπορεί να αποτελέσουν πρόβλημα. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν έχουν σημειωθεί αθετήσεις πληρωμών σε καταναλωτικά δάνεια.

Το 2020, οι πολίτες στη Γερμανία έλαβαν καταναλωτικά δάνεια συνολικού ύψους 235 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό είναι το αποτέλεσμα έρευνας της διαδικτυακής πύλης Statista.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα νέα αυτοκίνητα και οι μοτοσικλέτες ήταν οι πιο δημοφιλείς αγορές. Τα έπιπλα και τα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης ήταν επίσης ψηλά στη λίστα. Τα χαμηλά επιτόκια έκαναν τα καταναλωτικά δάνεια ελκυστικά για πολλούς ανθρώπους.

Αλλά τώρα θα μπορούσαν να γίνουν πρόβλημα, λέει ο Marcel Fratzscher, πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών:

“Έχετε εννέα ή δέκα τοις εκατό περισσότερο κόστος, για τα τρόφιμα είναι σχεδόν 20 τοις εκατό, για τις τιμές της ενέργειας 40 έως 50 τοις εκατό.

Αυτό σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν πλέον να πληρώνουν σε δόσεις και τότε μπαίνουν σε δύσκολη θέση. Αυτή είναι η μεγάλη ανησυχία”.

Επειδή πολλοί άνθρωποι στη Γερμανία δεν έχουν σχεδόν καθόλου αποθέματα, λέει ο Fratzscher. Το 40% των Γερμανών δεν έχει καμία αξιόλογη ιδιωτική αποταμίευση.

Προβλήματα πληρωμών στη Γερμανία μπορεί να προκύψουν με τους λογαριασμούς ενέργειας

Ωστόσο, η Ένωση Γερμανικών Τραπεζών δεν βλέπει ένα κύμα ανθρώπων που δεν μπορούν πλέον να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, λέει ο επικεφαλής του τμήματος λιανικής τραπεζικής και προστασίας των καταναλωτών, Dirk Stein: “Δεν υποθέτουμε ότι ένα μεμονωμένο καταναλωτικό δάνειο θα εμποδίσει τον πελάτη να πληρώσει τις υποχρεώσεις του σε δόσεις λόγω των υψηλότερων τιμών ενέργειας.

Ωστόσο, ο Stein παραδέχεται ότι είναι ίσως ακόμη λίγο νωρίς για κάτι τέτοιο: “Δεδομένου ότι πολλοί δεν έχουν λάβει ακόμη τον λογαριασμό ενέργειας και δεν θα τον λάβουν πριν από το τέλος του έτους ή τις αρχές του επόμενου έτους, μόνο τότε μπορούμε να προβλέψουμε ποιες θα είναι οι οικονομικές υποχρεώσεις.

Ηρεμία πριν την καταιγίδα στη Γερμανία

Τα κέντρα καταναλωτών, επίσης, δεν έχουν παρατηρήσει μέχρι στιγμής αύξηση των προβλημάτων με τις δόσεις των πιστώσεων στα κέντρα συμβουλευτικής χρέους τους.

Αλλά αυτό μπορεί να είναι μόνο θέμα χρόνου, προειδοποιεί η Elke Neuendorf. Είναι επικεφαλής της υπηρεσίας συμβουλευτικής χρέους του Κέντρου Καταναλωτών Σαξονίας-Άνχαλτ στη Χάλε και κάνει λόγο για ηρεμία πριν από την καταιγίδα: “Αναμένουμε ήδη ότι τους επόμενους μήνες και εβδομάδες θα αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που δεν θα μπορούν να πληρώσουν το καθημερινό ή το απαραίτητο ενοίκιο και τα έξοδα ενέργειας και έτσι θα πρέπει να αποταμιεύσουν από αλλού και στη συνέχεια δεν θα μπορούν πλέον να εξυπηρετήσουν τα δάνεια”.

Η συνάδελφος του Neuendorf, Madlen Müller, υπεύθυνη οικονομικών υπηρεσιών στο Κέντρο Συμβουλευτικής Καταναλωτών της Σαξονίας, βλέπει επίσης αυτόν τον κίνδυνο: “Εάν έπρεπε να προγραμματίσετε σχετικά σφιχτά πριν από μερικούς μήνες ή χρόνια για να είστε σε θέση να πληρώσετε αυτές τις μηνιαίες δόσεις, γίνεται τεράστιο πρόβλημα όταν το κόστος ζωής αυξάνεται και ένας ή δύο άνθρωποι δεν μπορούν πλέον να πληρώσουν τη μηνιαία δόση για το δάνειο αυτοκινήτου ή οποιοδήποτε άλλο δάνειο.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει οπωσδήποτε να αναλάβουν δράση, συμβουλεύει ο Müller, και να ζητήσουν εγκαίρως συμβουλές.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.