Κάνναβη στη Γερμανία: Τι σημαίνει για τους οδηγούς;

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να νομιμοποιήσει την κάνναβη. Αλλά τι σημαίνει αυτό για τους οδηγούς αυτοκινήτων;

Μέχρι τώρα, στην οδική κυκλοφορία ίσχυαν πολύ αυστηρά όρια. Οι παραβάτες αντιμετωπίζουν τεράστιο κόστος και συχνά την απώλεια της άδειας οδήγησης.

“Κάπνισα δύο τσιγαριλίκια το βράδυ και μπήκα στο αυτοκίνητο την επόμενη μέρα γύρω στις 11 π.μ., πραγματικά μετά από δέκα ώρες. Και στη συνέχεια βγήκε κατά τη διάρκεια ενός ελέγχου ρουτίνας. Μετά έπρεπε να δώσω αίμα. Η τιμή ήταν πάνω από το νόμιμο όριο και έχασα το δίπλωμα οδήγησης”.

Αυτή ήταν η εμπειρία του δημοσιογράφου Hubertus Koch, ο οποίος χρειάστηκε να παραδώσει δύο φορές την άδεια οδήγησης.

Το όριο THC δεν λέει τίποτα για την ικανότητα οδήγησης

Η απώλεια της άδειας οδήγησης, ακόμη και αν έχουν περάσει πολλές ώρες από τότε που κάνατε χρήση κάνναβης, είναι κάτι που θεωρητικά μπορεί να απειλήσει οποιονδήποτε από τους περισσότερους από τρία εκατομμύρια χρήστες κάνναβης στη Γερμανία.

Ο λόγος είναι η τιμή με την οποία η αστυνομία ανιχνεύει την ουσία THC στο αίμα. Η τιμή αυτή καθορίστηκε πριν από περίπου είκοσι χρόνια: σε ένα νανογραμμάριο THC ανά χιλιοστόλιτρο ορού αίματος.

Με αυτή την τιμή, οι αρχές μπορούν να διαπιστώσουν ότι κάποιος έχει καταναλώσει κάνναβη. Ωστόσο, η τιμή αυτή δεν λέει αν η ικανότητα οδήγησης έχει ήδη μειωθεί.

Για το λόγο αυτό οι ειδικοί ζητούν την αύξηση του ορίου, όπως έκαναν το περασμένο καλοκαίρι στο συνέδριο κυκλοφορίας στο Γκόσλαρ. Ωστόσο, αυτό δεν έχει γίνει ακόμη.

Πρόστιμο, απώλεια άδειας οδήγησης, MPU

Οι συνέπειες μπορεί να είναι πολύ δαπανηρές για τους θιγόμενους. Εκτός από το πρόστιμο, μπορεί να χάσουν την άδεια οδήγησης, η οποία μπορεί να τους επιστραφεί μόνο αν περάσουν από ιατρικο-ψυχολογική εξέταση.

Στη Γερμανία διενεργούνται κάθε χρόνο περίπου 80.000 λεγόμενες MPU, εκ των οποίων περίπου το ένα τρίτο σε σχέση με ναρκωτικά και δισκία και ένα άλλο τρίτο σε σχέση με αλκοόλ.

Προκειμένου να περάσουν μια MPU, πολλοί από τους θιγόμενους αναζητούν εκ των προτέρων ψυχολογική συμβουλευτική, η οποία επίσης κοστίζει επιπλέον χρήματα.

Η όλη υπόθεση, συμπεριλαμβανομένου του προστίμου, της απόδειξης της αποχής, της MPU και των μαθημάτων προετοιμασίας MPU, μπορεί να κοστίσει γρήγορα 5.000 ευρώ και συνήθως διαρκεί πολλούς μήνες.

Ο δικηγόρος Konstantin Grubwinkler από το Μόναχο, ο οποίος εκπροσωπεί και συμβουλεύει τακτικά χρήστες κάνναβης, πιστεύει ότι οι νομικές συνέπειες είναι πολύ αυστηρές: “Ο καθένας μπορεί να ξεπεράσει τα 500 ευρώ πρόστιμο, δύο βαθμούς και ένα μήνα απαγόρευση οδήγησης.

Αλλά τότε η ανάκληση της άδειας οδήγησης με MPU και όλα αυτά, που κοστίζει την ύπαρξη πολλών. Αν κάποιος είναι συνέχεια στο δρόμο για εργασία ,πχ, στο χωράφι ή ένας αυτοαπασχολούμενος τεχνίτης, καταστρέφεται”.

Η κάνναβη δεν είναι συγκρίσιμη με το αλκοόλ

Η ιατρική-ψυχολογική εξέταση αποσκοπεί στο να διαπιστωθεί αν ο οδηγός μπορεί να διαχωρίσει την κατανάλωση κάνναβης από την οδήγηση.

Ωστόσο, αυτό ακριβώς δεν είναι τόσο εύκολο να γίνει σε σύγκριση με το αλκοόλ. Ενώ το αλκοόλ αποσυντίθεται ομοιόμορφα και μπορεί κανείς να υπολογίσει με σχετική ακρίβεια πότε θα επανέλθει η ικανότητα οδήγησης μετά την κατανάλωση αλκοόλ, αυτό δεν είναι εφικτό με την κάνναβη.

Έτσι, ακόμη και ημέρες μετά την τελευταία κατανάλωση, το όριο μπορεί να ξεπεραστεί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί ειδικοί ζητούν να αυξηθεί το όριο, ακριβώς με το επιχείρημα ότι το αλκοόλ και η κάνναβη δεν μπορούν να συγκριθούν.

Τοξικολόγοι όπως ο Stefan Tönnes, πρόεδρος της επιτροπής οριακών τιμών, ζητούν επίσης την αλλαγή των υφιστάμενων νομικών κανονισμών.

“Ένας σημαντικός παράγοντας που δεν πρέπει να ξεχνάμε στην όλη αξιολόγηση είναι ότι ο κίνδυνος για την οδική κυκλοφορία από την άποψη του κινδύνου ατυχήματος ή ακόμη και του κινδύνου πρόκλησης ατυχήματος είναι σημαντικά χαμηλότερος με την κάνναβη από ό,τι με το αλκοόλ”.

Μέχρι στιγμής, οι πολιτικοί δεν έχουν αντιδράσει στις συστάσεις της Διάσκεψης Κυκλοφορίας. Ωστόσο, εάν η νομιμοποίηση της κάνναβης εφαρμοστεί όπως προβλέπεται, θα μπορούσε να προκύψει μεγαλύτερη πίεση για δράση.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.