Κανόνες για επιστροφή χριστουγεννιάτικων δώρων στη Γερμανία

Τώρα που τελείωσαν τα Χριστούγεννα, μπορεί να αναρωτιέστε πώς να χειριστείτε κάποια από τα όχι και τόσο τέλεια δώρα που πήρατε – ή αυτά που αγοράσατε για άλλους ανθρώπους.

Αν χρειαστεί να επιστρέψετε ή να ανταλλάξετε κάτι, δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για τα δικαιώματά σας στη Γερμανία.

Όλοι λατρεύουν να ανταλλάσσουν δώρα τα Χριστούγεννα, αλλά ακόμη και το πιο όμορφο εορταστικό τελετουργικό μπορεί να είναι λίγο ναρκοπέδιο.

Μπορεί να σας έδωσαν κάποια καινούργια ρούχα σε πολύ μικρό μέγεθος ή ακόμη και να βρεθείτε να παίρνετε το ίδιο πράγμα από δύο διαφορετικούς ανθρώπους.

Γι’ αυτό η εβδομάδα μετά τα Χριστούγεννα είναι συχνά η ώρα για ένα ακόμη εποχιακό τελετουργικό: την προσπάθεια επιστροφής ή ανταλλαγής ανεπιθύμητων δώρων στα καταστήματα.

Δυστυχώς, η προσπάθεια άσκησης των καταναλωτικών σας δικαιωμάτων δεν είναι πάντα τόσο εύκολη – και πολλά εξαρτώνται από το αν ο έμπορος λιανικής πώλησης διαθέτει πολιτικές φιλικές προς τον πελάτη.

Ακολουθούν ορισμένες συνήθεις ερωτήσεις και συμβουλές για την πλοήγηση στο περίπλοκο έδαφος των γερμανικών δικαιωμάτων των καταναλωτών.

Έχω αυτόματο δικαίωμα επιστροφής ή αλλαγής αντικειμένων στη Γερμανία;

Εάν το προϊόν δεν έχει ελαττώματα και σας έρχεται όπως περιγράφεται, δεν υπάρχει δυστυχώς κανένα αυτόματο δικαίωμα επιστροφής.

Στη Γερμανία, η γενική αρχή είναι: αν το αγοράσατε, το αγοράσατε. Δεν νομίζετε ότι αυτό το τζιν σας ταιριάζει όσο νομίζατε; Δεν είστε σίγουροι για το χρώμα της νέας σας θήκης iPhone;

Σύμφωνα με τους νόμους για τα δικαιώματα των καταναλωτών, αυτοί δεν είναι έγκυροι λόγοι για να ζητήσετε την επιστροφή χρημάτων ή την ανταλλαγή.

Προτού εγκαταλείψετε την ελπίδα ή αποφασίσετε να ξεκινήσετε δίαιτα, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι πολλοί έμποροι λιανικής πώλησης σας επιτρέπουν να αλλάξετε ανεπιθύμητα αντικείμενα ως χειρονομία καλής θέλησης.

Αν το κάνουν αυτό, γενικά δικαιούνται να θέσουν τους δικούς τους όρους, οπότε αυτοί θα διαφέρουν από πωλητή σε πωλητή.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το αντικείμενο θα πρέπει να είναι σε άριστη κατάσταση και να επιστραφεί εντός μερικών εβδομάδων ή ενός μήνα από την αγορά.

Μπορεί επίσης να επιμείνουν να σας δώσουν πίστωση καταστήματος αντί να σας επιστρέψουν τα χρήματά σας.

Συμβουλή: Οι έμποροι λιανικής πώλησης συνήθως σημειώνουν τις πολιτικές επιστροφής στην απόδειξη, οπότε φροντίστε να ελέγξετε ποιες είναι αυτές πριν προσπαθήσετε να επιστρέψετε το προϊόν.

Τι γίνεται αν αγόρασα το δώρο μέσω διαδικτύου – ή από κατάλογο στη Γερμανία;

Εάν ισχύει αυτό, υπάρχουν ελαφρώς καλύτερα νέα. Εάν δεν αγοράσατε το αντικείμενο αυτοπροσώπως, αλλά μέσω διαδικτύου, τηλεφώνου ή από κατάλογο, η αγορά χαρακτηρίζεται ως “σύμβαση εξ αποστάσεως”, πράγμα που σημαίνει ότι έχετε γενικά δύο εβδομάδες για να επιστρέψετε το αντικείμενο.

Αυτή η περίοδος των δύο εβδομάδων αρχίζει από την ημερομηνία παραλαβής του αντικειμένου και θα πρέπει να λάβετε πλήρη επιστροφή χρημάτων αφού το στείλετε πίσω.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ο νόμος αυτός ισχύει μόνο για εμπορικούς πωλητές όπως το Amazon ή ένα ηλεκτρονικό κατάστημα.

Κάποιος που πουλάει κάτι ιδιωτικά σε μια διαδικτυακή αγορά όπως το Ebay δεν έχει καμία υποχρέωση να πάρει πίσω το αντικείμενο – αν και μπορεί να είναι πρόθυμος να το κάνει αν το ζητήσετε ευγενικά!

Επιπλέον, ορισμένα είδη, όπως τα φρέσκα τρόφιμα και τα προσαρμοσμένα, χειροποίητα προϊόντα, όπως τα κουστούμια κατά παραγγελία, εξαιρούνται από τους κανόνες περί “σύμβασης εξ αποστάσεως”, οπότε ενδέχεται να μην μπορείτε να τα στείλετε πίσω, ακόμη και αν αγοράστηκαν μέσω διαδικτύου.

Συμβουλή: Προσπαθήστε να διατηρείτε τα αντικείμενα που παραλαμβάνετε σε άριστη κατάσταση, αν σκοπεύετε να τα στείλετε πίσω. Ορισμένα αντικείμενα, όπως τα DVD, δεν μπορούν να επιστραφούν εάν η σφραγίδα της συσκευασίας έχει σπάσει.

Δικαιούμαι επιστροφή χρημάτων στη Γερμανία αν το προϊόν μου είναι ελαττωματικό;

Αν κάτι δεν πάει καλά με το αντικείμενο όταν το παραλαμβάνετε, έχετε δύο ολόκληρα χρόνια για να το επιστρέψετε. Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα λάβετε επιστροφή χρημάτων, καθώς οι πωλητές μπορούν να επιλέξουν να το επισκευάσουν ή να το αντικαταστήσουν με ένα μη ελαττωματικό προϊόν.

Αν το αφήσετε πάνω από έξι μήνες, τα πράγματα μπορεί να γίνουν λίγο δύσκολα, καθώς θα πρέπει να αποδείξετε ότι το αντικείμενο ήταν ελαττωματικό όταν το παραλάβατε – ακόμη και αν το ελάττωμα δεν ήταν προφανές εξαρχής.

Τα καλά νέα είναι ότι, για τα είδη που αγοράστηκαν το 2022, αυτή η εξάμηνη περίοδος πρόκειται να διπλασιαστεί, οπότε θα έχετε έναν ολόκληρο χρόνο για να επιστρέψετε ένα ελαττωματικό είδος χωρίς να χρειάζεται να αποδείξετε ότι ήταν ελαττωματικό όταν το παραλάβατε για πρώτη φορά.

Για τα χριστουγεννιάτικα δώρα που αγοράστηκαν φέτος, ωστόσο, η προθεσμία εξακολουθεί να είναι έξι μήνες.

Συμβουλή: Εάν εντοπίσετε κάποιο πρόβλημα με το δώρο σας, είναι καλύτερο να το επιστρέψετε το συντομότερο δυνατό.

Με ποιον πρέπει να επικοινωνήσω αν θέλω να αλλάξω ή να επιστρέψω κάτι στη Γερμανία;

Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να ξέρετε αν πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κατασκευαστή ή τον πωλητή για ένα ανεπιθύμητο ή ελαττωματικό αντικείμενο – και οι πωλητές μπορεί να προσπαθήσουν να σας μεταφέρουν σε κάποιον άλλο.

Αν συμβεί αυτό, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι ο πωλητής είναι σχεδόν πάντα υπεύθυνος για την αντιμετώπιση ζητημάτων που σχετίζονται με προϊόντα που έχει πουλήσει.

Η μόνη εξαίρεση είναι εάν ο κατασκευαστής μπορεί να προσφέρει ξεχωριστή εγγύηση που διαρκεί περισσότερο από την εγγύηση που προσφέρει ο πωλητής, για παράδειγμα τριετή εγγύηση για ηλεκτρονικά προϊόντα.

Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να χρειαστεί να ανατρέξετε σε αυτούς, αλλά μάλλον αξίζει να επικοινωνήσετε πρώτα με τον πωλητή, καθώς μπορεί να είναι σε θέση να ενεργήσει ως μεσολαβητής.

Συμβουλή: Να επικοινωνείτε πάντα με τον πωλητή ως πρώτο σημείο επαφής.

Τι γίνεται αν το δώρο ήταν μειωμένο ή στις εκπτώσεις;

Αν αποφασίσατε να εξοικονομήσετε μερικά λεπτά αγοράζοντας φέτος κάποια δώρα στις εκπτώσεις, τότε θα χαρείτε να μάθετε ότι δεν έχετε χάσει κανένα από τα καταναλωτικά σας δικαιώματα.

Σε γενικές γραμμές, για τα είδη με έκπτωση ισχύουν οι ίδιοι κανόνες με αυτούς που ισχύουν για τα είδη σε πλήρη τιμή, οπότε δικαιούστε να τα επιστρέψετε ανά πάσα στιγμή εντός δύο ετών, εάν είναι ελαττωματικά.

Όπως πάντα, υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις. Εάν το προϊόν ήταν μειωμένο επειδή είχε κάποιο ελάττωμα και σας γνωστοποιήθηκε το ελάττωμα πριν το αγοράσετε, είναι απίθανο να δικαιούστε επιστροφή χρημάτων.

Συμβουλή: Όταν αγοράζετε μειωμένα είδη, να ελέγχετε πάντα αν ο πωλητής έχει επισημάνει ότι είναι ελαττωματικό πριν από την αγορά, καθώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τα δικαιώματά σας.

Και τι γίνεται με τις δωροεπιταγές στη Γερμανία;

Α, οι δωροεπιταγές – η απόλυτη επιλογή “χωρίς ρίσκο”. Σε ποιον δεν αρέσει να διαλέγει ένα δώρο στις εκπτώσεις του Ιανουαρίου ή ακόμη και αργότερα μέσα στο έτος;

Και το καλύτερο μέρος είναι ότι δεν χρειάζεται να ασχοληθείτε με την ταλαιπωρία της επιστροφής των δώρων το νέο έτος.

Αν έχετε κάποια κουπόνια για να χρησιμοποιήσετε, ωστόσο, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε για πόσο καιρό ισχύουν. Σε γενικές γραμμές, οι πωλητές μπορούν να ορίσουν τη δική τους ημερομηνία λήξης, αν και νομικά δεν θα πρέπει να είναι μικρότερη από ένα έτος.

Εάν δεν υπάρχει ένδειξη ημερομηνίας λήξης στο κουπόνι ή οποιαδήποτε άλλη ένδειξη, τα περισσότερα κουπόνια θα πρέπει να ισχύουν για τρία χρόνια, ώστε να έχετε αρκετό χρόνο για να σκεφτείτε σε τι θα τα ξοδέψετε.

Δυστυχώς, όμως, δεν υπάρχει καμία υποχρέωση για τον πωλητή να αλλάξει το κουπόνι με μετρητά αν αποφασίσετε ότι δεν θέλετε να το ξοδέψετε στο συγκεκριμένο κατάστημα.

Συμβουλή: Σημειώστε την ημερομηνία λήξης στα κουπόνια που σας δίνονται και φροντίστε να τα ξοδέψετε εντός του προβλεπόμενου χρόνου.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.