Κανόνες για την οδήγηση ηλεκτρονικού σκούτερ στη Γερμανία

Η δημοτικότητα των ηλεκτρικών σκούτερ στη Γερμανία έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να μην είναι σίγουροι για τους κανόνες οδήγησής τους.

Η Γερμανία είναι αυτή τη στιγμή η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως για την ενοικίαση e-scooter μετά τις ΗΠΑ, γεγονός που μπορεί να εξηγεί γιατί έχετε την αίσθηση ότι βλέπετε τα ηλεκτρικά οχήματα (e-scooter) παντού, τουλάχιστον στις πόλεις.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ADAC, το 15% των ανθρώπων στη Γερμανία ηλικίας 16 ετών και άνω χρησιμοποιούν τακτικά e-scooter.

Από αυτούς, το 45% κατέχει το δικό του σκούτερ, ενώ το 55% νοικιάζει τα οχήματα από υπηρεσίες κοινής χρήσης.

Ακολουθούν οι κανόνες για την οδήγηση ηλεκτρονικού σκούτερ στη Γερμανία

Ποιος μπορεί να οδηγήσει ένα e-scooter στη Γερμανία;

Οποιοσδήποτε άνω των 14 ετών μπορεί να οδηγήσει ένα ηλεκτρικό σκούτερ και δεν χρειάζεται να έχετε άδεια οδήγησης για να το χρησιμοποιήσετε.

Ωστόσο, πολλοί από τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας για τους οδηγούς αυτοκινήτων ισχύουν και για τους αναβάτες ηλεκτρικών σκούτερ, και η κακή συμπεριφορά σε ένα σκούτερ μπορεί να σας κοστίσει πόντους στην άδεια οδήγησης ή ακόμη και να σας επιφέρει απαγόρευση οδήγησης.

Μπορούν να οδηγούν περισσότερα από ένα άτομα ένα ηλεκτρονικό σκούτερ στη Γερμανία;

Όχι. Μόνο ένα άτομο επιτρέπεται να οδηγεί ένα σκούτερ και αν σας πιάσουν να οδηγείτε δύο, θα σας επιβάλουν πρόστιμο 10 ευρώ.

Αν και μπορεί να είναι διασκεδαστικό, η οδήγηση δίπλα-δίπλα σε δύο σκούτερ επίσης δεν επιτρέπεται και μπορεί να τιμωρηθεί με πρόστιμο μεταξύ 15 και 30 ευρώ. Αντ’ αυτού, εσείς και οι φίλοι σας πρέπει να οδηγείτε σε μονή σειρά.

Πού μπορείτε να οδηγήσετε ένα ηλεκτρονικό μηχανάκι στη Γερμανία;

Τα ηλεκτρονικά σκούτερ επιτρέπονται κυρίως σε ποδηλατόδρομους και μπορείτε να τα οδηγήσετε στο δρόμο μόνο αν δεν υπάρχει διαθέσιμος ποδηλατόδρομος.

Εάν οδηγείτε στο δρόμο, πρέπει να κρατάτε όσο το δυνατόν πιο δεξιά και δεν επιτρέπεται να οδηγείτε σε λωρίδες λεωφορείων.

Απαγορεύεται επίσης να οδηγείτε ηλεκτρονικό σκούτερ στον αυτοκινητόδρομο – αν το κάνετε, θα σας επιβληθεί πρόστιμο 20 ευρώ.

Η οδήγηση ενός ηλεκτρονικού σκούτερ στο πεζοδρόμιο, σε ζώνες μόνο για πεζούς ή σε μονόδρομους αντίθετα με την κατεύθυνση της κυκλοφορίας επίσης δεν επιτρέπεται και μπορεί να σας επιβληθεί πρόστιμο μεταξύ 15 και 30 ευρώ.

Ωστόσο, τα e-scooter επιτρέπονται σε δρόμους με μονόδρομο ή απαγόρευση εισόδου, οι οποίοι έχουν πινακίδα “ελεύθεροι ποδηλάτες”.

Κανόνες για την οδήγηση ηλεκτρονικού σκούτερ στη Γερμανία
Πού μπορείτε να οδηγήσετε ένα ηλεκτρονικό μηχανάκι στη Γερμανία; | By oleksandrbedenyuk

Ποιοι κανόνες φωτεινής σηματοδότησης ισχύουν για τα ηλεκτρικά σκούτερ;

Οι αναβάτες ηλεκτρικών σκούτερ πρέπει να συμμορφώνονται με τους φωτεινούς σηματοδότες όπως και οι οδηγοί και το πρόστιμο για την αγνόηση κόκκινου φωτεινού σηματοδότη με ηλεκτρικό σκούτερ κυμαίνεται μεταξύ 60 και 180 ευρώ.

Ωστόσο, εάν υπάρχει επίσης φωτεινός σηματοδότης για ποδήλατα, οι αναβάτες ηλεκτρονικών σκούτερ μπορούν να ακολουθούν αυτόν αντί για τον κανονικό (αυτοκινήτων).

Υπάρχει όριο αλκοόλ στη Γερμανία για τα ηλεκτρικά σκούτερ;

Ναι, για τους αναβάτες ηλεκτρικών σκούτερ ισχύουν τα ίδια όρια αλκοόλ όπως για τους οδηγούς αυτοκινήτων.

Αυτό σημαίνει ότι όποιος οδηγεί με επίπεδο αλκοόλ στο αίμα μεταξύ 0,5 και 1,09 υπόκειται σε πρόστιμο 500 ευρώ, απαγόρευση οδήγησης για 1 μήνα και 2 βαθμούς στην άδεια οδήγησης.

Είναι ποινικό αδίκημα η οδήγηση ηλεκτρικού σκούτερ με συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα άνω του 1,1, όπως και η πρόκληση ατυχήματος με συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα άνω του 0,3.

Οι κάτω των 21 ετών πρέπει να είναι εντελώς απαλλαγμένοι από το αλκοόλ – με επίπεδο αλκοόλ στο αίμα 0,0 – για να οδηγήσουν ένα ηλεκτρονικό σκούτερ.

Πού μπορούν να σταθμεύουν τα ηλεκτρονικά σκούτερ;

Τα e-scooter μπορούν να σταθμεύουν στην άκρη του δρόμου, στο πεζοδρόμιο και σε πεζόδρομους με καθορισμένους χώρους στάθμευσης e-scooter. Ωστόσο, τα e-scooters πρέπει να σταθμεύουν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην εμποδίζουν ή θέτουν σε κίνδυνο πεζούς ή άλλους χρήστες του δρόμου.

Ποιοι κανόνες υπάρχουν για τους ιδιοκτήτες ηλεκτρονικών σκούτερ;

Εάν έχετε το δικό σας σκούτερ, υπάρχουν ορισμένες απαιτήσεις που πρέπει να γνωρίζετε.

Πρώτον, είναι υποχρεωτικό να έχετε ασφάλεια αστικής ευθύνης και ένα ειδικό αυτοκόλλητο (παρόμοιο με πινακίδα κυκλοφορίας) κολλημένο στο σκούτερ για να δείχνει ότι είναι ασφαλισμένο.

Οι ιδιοκτήτες ηλεκτρονικών σκούτερ πρέπει επίσης να βεβαιώνονται ότι διαθέτουν δύο ανεξάρτητα λειτουργικά φρένα και φώτα.

Ποιους άλλους κανόνες πρέπει να γνωρίζω;

Όπως και με την οδήγηση αυτοκινήτου ή το ποδήλατο, δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείτε το κινητό σας τηλέφωνο ενώ οδηγείτε ένα ηλεκτρονικό σκούτερ (το οποίο είναι ούτως ή άλλως αρκετά δύσκολο). Αν σας πιάσουν να το κάνετε, θα σας επιβάλουν πρόστιμο 100 ευρώ και έναν πόντο στην άδεια οδήγησής σας.

Δεν είναι υποχρεωτικό να φοράτε κράνος όταν οδηγείτε ένα e-scooter, αν και συνιστάται.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.