Καρναβάλι, οδήγηση και αλκοόλ: Οι κυρώσεις στη Γερμανία

Το καρναβάλι πλησιάζει και στη Γερμανία… Δεν είναι μόνο οι οδηγοί αυτοκινήτων που πρέπει να αφήνουν πίσω τους τα οχήματά τους μετά από ένα χαρούμενο πάρτι. Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ με ποδήλατο ή ηλεκτρονικό σκούτερ μπορεί επίσης να σας κοστίσει την άδεια οδήγησης.

Είτε πρόκειται για prosecco, είτε για κοκτέιλ είτε για μερικές μπύρες: αν έχετε πιει μερικές, είναι καλύτερο να αφήσετε το όχημά σας και να πάρετε ταξί ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ποια είναι τα όρια αλκοόλ στη Γερμανία;

Για τον νομοθέτη, η διασκέδαση σταματάει το αργότερο σε επίπεδο αλκοόλ στο αίμα 0,5ml ή σε συγκέντρωση αλκοόλ στην αναπνοή 0,25 mg/l.

Οι οδηγοί που συλλαμβάνονται να οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ πρέπει να περιμένουν πρόστιμο 528,50 ευρώ, απαγόρευση οδήγησης για ένα μήνα και δύο βαθμούς Flensburg.

Εάν δεν πρόκειται για την πρώτη παράβαση οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, οι κυρώσεις είναι ακόμη πιο αυστηρές.

Είναι προτιμότερο να μην πλησιάζετε το όριο των 0,5 χιλιοστών. Διότι ακόμη και 0,3 χιλιοστά μπορεί να είναι πάρα πολλά – και συγκεκριμένα εάν συμβεί ατύχημα.

Ο καρναβαλικός πονοκέφαλος είναι ιδιαίτερα σοβαρός για όσους οδηγούν με πάνω από 1,1. Αυτό συμβαίνει όταν ξεπερνιέται το όριο της απόλυτης οδηγικής ανικανότητας και δεν πρόκειται πλέον για απλή διοικητική παράβαση, αλλά για ποινικό αδίκημα.

Οι συνέπειες είναι αντίστοιχα δραστικές, οι οποίες, παρεμπιπτόντως, καθορίζονται από δικαστήριο: Εκτός από το πρόστιμο -στην περίπτωση των παραβατών για πρώτη φορά περίπου 30 έως 40 ημερήσια πρόστιμα που υπολογίζονται με βάση τον καθαρό μηνιαίο μισθό- υπάρχουν τρεις βαθμοί και η αφαίρεση της άδειας οδήγησης.

Το τελευταίο σημαίνει ότι η άδεια οδήγησης δεν επιστρέφεται απλώς μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα, αλλά πρέπει να υποβληθεί εκ νέου αίτηση. Κατά κανόνα, η αίτηση αυτή μπορεί να υποβληθεί μόνο μετά από περίοδο απαγόρευσης τουλάχιστον έξι μηνών.

Εάν το επίπεδο αλκοόλ στο αίμα σας είναι 1,6 ή περισσότερο, μπορείτε να περιμένετε να διαταχθεί ιατρική-ψυχολογική εξέταση. Μόνο μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της MPU είναι δυνατή η επανέκδοση της άδειας οδήγησης.

Σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις, υπάρχει ακόμη και η απειλή ποινής φυλάκισης.

Τι γίνεται με τα ηλεκτρονικά σκούτερ και τα ποδήλατα;

Τα ίδια όρια αλκοόλ στο αίμα ισχύουν για τα ηλεκτρονικά σκούτερ όπως και πίσω από το τιμόνι, και οι εμπειρογνώμονες στο συνέδριο του δικαστηρίου κυκλοφορίας στο Γκόσλαρ μόλις μίλησαν κατά της αύξησης.

Οι μεθυσμένοι ποδηλάτες που προκαλούν ατύχημα κινδυνεύουν να χάσουν την άδεια οδήγησης από 0,3. Από το 1,6, θεωρούνται απολύτως ακατάλληλοι για οδήγηση και διαπράττουν ποινικό αδίκημα που συνεπάγεται πρόστιμο, δύο βαθμούς Flensburg και την εξέταση MPU.

Εάν δεν περάσουν την MPU εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος, χάνουν την άδεια οδήγησης. Η διαδικασία κινείται συνήθως ακόμη και αν ο παραβάτης που έχει καταναλώσει αλκοόλ δεν έχει άδεια οδήγησης.

Τι ισχύει για τους νέους οδηγούς;

Μέχρι τα 21α γενέθλιά τους ή κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου, πρέπει να τηρούν το όριο αλκοόλ του απόλυτου 0 (καθόλου αλκοόλ). Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση αλκοόλ και η οδήγηση είναι απαγορευμένη γι’ αυτούς.

Και το επόμενο πρωί;

Ένας γενικός κανόνας λέει ότι ο οργανισμός χρειάζεται περίπου δέκα ώρες για να διασπάσει μέρος του αλκοόλ στο αίμα.

Ωστόσο, ανάλογα με το σωματικό βάρος και την κατάσταση της υγείας, αυτό μπορεί να ποικίλλει και ενδεχομένως να χρειαστεί ακόμη περισσότερο χρόνο.

Έτσι, αν έχετε πιει όλη τη νύχτα, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας το υπολειμματικό επίπεδο αλκοόλ και να μην οδηγείτε, αν χρειαστεί.

Έχω κυρώσεις ως συνεπιβάτης;

Όποιος επιβιβάζεται σε αυτοκίνητο με οδηγό ο οποίος είναι εμφανώς μεθυσμένος μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει παραβιάσει το καθήκον φροντίδας του.

Εάν συμβεί ατύχημα και ο επιβάτης υποστεί τραυματισμούς, πρέπει να αναμένει ότι οι αξιώσεις του έναντι του προσώπου που προκάλεσε το ατύχημα – όπως η αποζημίωση για πόνο και οδύνη – θα μειωθούν.

Τι γίνεται με την ασφαλιστική κάλυψη;

Κινδυνεύει όταν οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ. Στο πλαίσιο αυτό, η HUK-Coburg Insurance επισημαίνει τη λεγόμενη ρήτρα μέθης.

Εάν ένα ατύχημα μπορεί να αποδοθεί σαφώς στην κατανάλωση αλκοόλ, ο ασφαλιστής απαλλάσσεται από την υποχρέωσή του να καταβάλει παροχές.

Η ασφάλιση αστικής ευθύνης του αυτοκινήτου θα ρυθμίσει στη συνέχεια την απαίτηση του θύματος, αλλά θα στραφεί κατά του προσώπου που προκάλεσε το ατύχημα και μπορεί να απαιτήσει από αυτόν έως και 5.000 ευρώ.

Αντίθετα, στην πλήρη ασφάλιση, ο ασφαλιστής μπορεί να επικαλεστεί απαλλαγή από την ευθύνη και να καταβάλει τη ζημία μόνο εν μέρει ή καθόλου.

Σημαντικό: Από το 1,1, η κατανάλωση αλκοόλ θεωρείται αυτομάτως αιτία ατυχήματος.

Καρναβαλική στολή: Τι επιτρέπεται στο τιμόνι;

Πρώτα απ’ όλα, το κοστούμι δεν πρέπει να παρεμποδίζει την ελευθερία κινήσεών σας, την όρασή σας ή την ακοή σας. Εάν συμβεί ατύχημα, η ασφαλιστική κάλυψη – μπορεί να μειωθεί.

Επιπλέον, ο οδηγός πρέπει να είναι σαφώς αναγνωρίσιμος. Αυτό σημαίνει ότι απαγορεύονται οι μάσκες που καλύπτουν το πρόσωπο. Όποιος παραβιάζει τον κανονισμό αυτό κινδυνεύει με πρόστιμο 60 ευρώ.

Οι οδηγοί που δεν μπορούν να αναγνωριστούν σε φωτογραφία κάμερας ταχύτητας λόγω της μάσκας τους μπορούν να ελπίζουν ότι η υπόθεση εναντίον τους θα αποσυρθεί, παρόλα αυτά το πρόστιμο θα πάει στον ιδιοκτήτη του οχήματος.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.