Κατά 62% ακριβότερο το ρεύμα στη Γερμανία σε σχέση με τον Δεκέμβριο

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η απειλή διακοπών στον εφοδιασμό ενέργειας έχει οδηγήσει τις τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού στα νέα συμβόλαια για τα γερμανικά νοικοκυριά σε υψηλό ρεκόρ, ενώ θα περάσει και στα υπόλοιπα με την πάροδο του χρόνου, αναφέρει το Reuters την Τετάρτη.

Ελληνικά προϊόντα πωλούνται πιο φθηνά στη Γερμανία από ότι στην Ελλάδα

Ένα νοικοκυριό που χρησιμοποιεί 20.000 κιλοβατώρες (kWh) τον χρόνο και συνάπτει νέο ετήσιο συμβόλαιο τον Μάρτιο έπρεπε να πληρώσει το ποσό-ρεκόρ €3.305, το οποίο αντιστοιχεί σε 16,5 σεντ/kWh, είπε η πύλη σύγκρισης τιμών Check24.

Αυτό αντιστοιχεί με ποσό 62% πάνω από το ποσό που θα πλήρωνε τον Δεκέμβριο που πέρασε.

«Οι καταναλωτές έχουν δει ένα κύμα αυξήσεων στις τιμές του φυσικού αερίου χωρίς προηγούμενο αυτό τον χειμώνα», είπε ο Steffen Suttner, Διευθυντής της Energy στο Check24, αναφερόμενος στις τιμές χονδρικής πώλησης που βρίσκονται στα ύψη.

Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας μπορεί να φέρει περαιτέρω αυξήσεις εξαιτίας της αβεβαιότητας για τη διαθεσιμότητα φυσικού αερίου, είπε το Check24.

Ο μισός πληθυσμός από τα 41,5 εκατομμύρια νοικοκυριά στη Γερμανία, χρησιμοποιεί φυσικό αέριο για θέρμανση

Το ενδιαφέρον στρέφεται στην ανοικοδόμηση των εξαντλημένων αποθεμάτων φυσικού αερίου ενόψει του επόμενου χειμώνα, κάτι που απαιτεί υψηλές τιμές για να δοθεί κίνητρο για τη δημιουργία αποθεμάτων.

Ο δείκτης Ευρωπαϊκού Αερίου Σποτ στο γερμανικό εμπορικό κέντρο THE ανέβηκε κατά 93% αυτό τον μήνα σε σχέση με τον προηγούμενο. Οι τιμές του ηλεκτρισμού βρίσκονται επίσης σε επίπεδα ρεκόρ.

Ένα νέο ετήσιο συμβόλαιο 5.000kWh κοστίζει κατά μέσο όρο €2.098, ή 42 σεντ/kWh, 23% πάνω από τον Δεκέμβριο, είπε το Check24.

«Μόλις εξαντληθούν οι ποσότητες ενέργειας που προμηθεύτηκαν οι προμηθευτές πριν από την κρίση, θα πρέπει να κάνουν περισσότερες αγορές στις τρέχουσες ακριβές τιμές συναλλάγματος», είπε.

«Σε εκείνο το στάδιο, οι τιμές για τους πελάτες τους θα συνεχίσουν επίσης να αυξάνονται».

Πηγή: διάλογος

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

Περισσότερα για την Ρωσο-Ουκρανική κρίση: ΕΔΩ

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.