Καταπολέμηση κρίσης: Τα μέτρα του Habeck στη Γερμανία με μια ματιά

Αλίκη Μαχαίρα

Updated on:

Καταπολέμηση κρίσης: Τα μέτρα του Habeck στη Γερμανία με μια ματιά

Θερμοκρασία δωματίου, θέρμανση, ζεστό νερό και φωτισμός: ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Robert Habeck θέλει να κάνει κάποιες αλλαγές, ώστε να κάνει τη Γερμανία να καταναλώνει λιγότερη ενέργεια.

Ανακοίνωσε επίσης έναν στόχο εξοικονόμησης φυσικού αερίου για τον χειμώνα. Ακολουθεί μια επισκόπηση.

Καταναλωτές, βιομηχανία και δημόσιος τομέας: σύμφωνα με τη βούληση του ομοσπονδιακού υπουργού Οικονομίας Robert Habeck, όλοι πρέπει να καταβάλουν περαιτέρω προσπάθειες για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Ο πράσινος πολιτικός έστειλε δύο νέους κανονισμούς στους συναδέλφους του στο υπουργικό συμβούλιο την Παρασκευή.

Εν τω μεταξύ, υπάρχει φως στον ορίζοντα των ζοφερών ενεργειακών ανησυχιών: οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου γέμισαν περαιτέρω τον περασμένο μήνα, η Γερμανία βρίσκεται εντός χρονοδιαγράμματος με την αποθήκευση και είναι πιθανό να έχει ήδη υπερβεί τον στόχο του 75% των γεμάτων εγκαταστάσεων αποθήκευσης.

Ο Habeck θέλει να υπερβεί τον στόχο της ΕΕ για εξοικονόμηση ενέργειας

Μια σειρά μέτρων πρόκειται να τεθεί σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου και να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας βραχυπρόθεσμα κατά τους επόμενους έξι μήνες, δηλαδή έως τον Φεβρουάριο.

Το αντίστοιχο διάταγμα πρέπει να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο – η Bundestag και το Bundesrat δεν χρειάζεται να συμφωνήσουν.

Με τα νέα μέτρα, μεταξύ άλλων, ο Habeck θέλει να υπερβεί τον εθελοντικό στόχο της ΕΕ για εξοικονόμηση ενέργειας, δηλαδή να καταναλώνει 15 τοις εκατό λιγότερο φυσικό αέριο από τις αρχές Αυγούστου έως το τέλος Μαρτίου – σε σύγκριση με τη μέση κατανάλωση των τελευταίων πέντε ετών.

“Σύμφωνα με την τρέχουσα κατάσταση, η Γερμανία πρέπει να επιτύχει περίπου 20% εξοικονόμηση φυσικού αερίου για να αποτρέψει την έλλειψη φυσικού αερίου”, αναφέρεται σε έγγραφο του γραφείου του.

Το πέντε έως οκτώ τοις εκατό έχει ήδη επιτευχθεί, λέει. Ωστόσο, αυτό δεν θα είναι δυνατό χωρίς πρόσθετες εθελοντικές προσπάθειες, σύμφωνα με το υπουργείο.

Οι υπολογισμοί έχουν ως εξής: Η μείωση της θερμοκρασίας δωματίου σε κατοικίες και χώρους εργασίας κατά δύο βαθμούς κατά μέσο όρο θα μπορούσε να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου στη Γερμανία κατά περίπου τρία τοις εκατό.

Σχέδια για δημόσια κτίρια

Για τα δημόσια κτίρια προβλέπονται τα ακόλουθα:

 • Οι διάδρομοι, όπως οι διάδρομοι, τα φουαγιέ ή οι τεχνικοί χώροι, δεν πρέπει πλέον να θερμαίνονται – εκτός εάν υπάρχουν λόγοι ασφαλείας που το επιβάλλουν.
 • Τα δημόσια κτίρια πρέπει να θερμαίνονται το πολύ στους 19 βαθμούς. Προηγουμένως, η συνιστώμενη ελάχιστη θερμοκρασία ήταν 20 βαθμοί, σύμφωνα με το υπουργείο. Ο νέος κανονισμός δεν θα ισχύει για κλινικές, γηροκομεία ή άλλα κοινωνικά ιδρύματα.
 • Οι λέβητες και οι ταχυθερμοσίφωνες δεν πρέπει πλέον να χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση του νερού στο νεροχύτη – εκτός αν αυτό επιβάλλεται για λόγους υγιεινής.
 • Ο φωτισμός κτιρίων και μνημείων για καθαρά αισθητικούς ή αντιπροσωπευτικούς λόγους πρέπει να απενεργοποιείται.

Σχέδια για τα ιδιωτικά νοικοκυριά και το εμπόριο

Τα ιδιωτικά νοικοκυριά και το εμπόριο θα πρέπει επίσης να προσαρμοστούν στους νέους κανόνες για την εξοικονόμηση ενέργειας:

 • Οι ρήτρες στις συμβάσεις μίσθωσης που προβλέπουν ορισμένη ελάχιστη θερμοκρασία πρέπει να ανασταλούν προσωρινά.
 • Οι ιδιωτικές πισίνες, είτε είναι εσωτερικές είτε εξωτερικές, δεν θα επιτρέπεται πλέον να θερμαίνονται με αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα.
 • Οι προμηθευτές φυσικού αερίου και οι ιδιοκτήτες μεγαλύτερων οικιστικών κτιρίων πρέπει να ενημερώνουν εγκαίρως τους πελάτες ή τους ενοικιαστές τους – σχετικά με την αναμενόμενη κατανάλωση ενέργειας, το κόστος της και τους πιθανούς τρόπους εξοικονόμησης. Αυτό θα πρέπει να γίνει το αργότερο στην αρχή της περιόδου θέρμανσης.
 • Οι φωτεινές διαφημιστικές εγκαταστάσεις πρέπει να σβήνουν από τις 10 μ.μ. το βράδυ έως τις 6 π.μ. το πρωί.

Δεύτερη δέσμη μέτρων για τα επόμενα δύο έτη

Η δεύτερη δέσμη μέτρων αποσκοπεί στην εξοικονόμηση πόρων για τα επόμενα δύο χρόνια και πρόκειται να τεθεί σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου:

 • εφόσον συμφωνήσουν το υπουργικό συμβούλιο και το Bundesrat. Επηρεάζει δημόσια, ιδιωτικά και εταιρικά κτίρια.
 • Οι ετήσιες επιθεωρήσεις θέρμανσης πρόκειται να καταστούν υποχρεωτικές για τα κτίρια με συστήματα θέρμανσης με φυσικό αέριο. Τα συστήματα πρέπει να προσαρμόζονται, για παράδειγμα, σε χαμηλότερες θερμοκρασίες ροής και σε μείωση κατά τη διάρκεια της νύχτας.
 • Η λεγόμενη υδραυλική εξισορρόπηση μπορεί επίσης να καταστήσει τα συστήματα θέρμανσης πιο αποδοτικά με τη βέλτιστη κατανομή του νερού. Πρόκειται να καταστεί υποχρεωτική για τα μεγάλα κτίρια με κεντρική θέρμανση με φυσικό αέριο, εάν δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.
 • Οι αναποτελεσματικές, ανεξέλεγκτες αντλίες θέρμανσης σε κτίρια με θέρμανση φυσικού αερίου θα πρέπει να αντικατασταθούν επειδή, σύμφωνα με το υπουργείο, είναι ενεργοβόρες.

Ο δεύτερος κανονισμός προβλέπει επίσης για τις εταιρείες

 • Οι εταιρείες με κατανάλωση ενέργειας δέκα γιγαβατώρες (GWh) ή περισσότερο ετησίως θα υποχρεωθούν να λάβουν μέτρα ενεργειακής απόδοσης – εάν έχουν ήδη πραγματοποιήσει ενεργειακό έλεγχο στον οποίο αναλύονται η κατανάλωση και η πιθανή εξοικονόμηση.

Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Γερμανία είναι πιθανώς περισσότερο από 75 τοις εκατό πλήρεις

Εν τω μεταξύ, οι γερμανικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου είναι πιθανό να έχουν φτάσει σε επίπεδο πλήρωσης άνω του 75%.

Πριν από τρεις ημέρες, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης ήταν ήδη πάνω από 74% πλήρεις, ενώ οι πέντε εγκαταστάσεις αποθήκευσης στη Βαυαρία είναι επίσης πάνω από 73% πλήρεις.

Το βαυαρικό υπουργείο Οικονομικών και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι αισιόδοξοι. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Steffen Hebestreit, μεταξύ άλλων, η οικονομικότερη κατανάλωση φυσικού αερίου θα μπορούσε να είναι ένας λόγος για την επιτυχή αποθήκευση:

“Βασικά, φυσικά, μας βοηθάει και ο καλός καιρός, δεν πρέπει να ξεχνάμε τις ημέρες με μεγάλη ένταση φωτοβολταϊκών”, τόνισε.

Ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Hubert Aiwanger δήλωσε στο BR24: “Αυτό το επίπεδο πλήρωσης των εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου είναι αρκετά αξιοσέβαστο και έτσι μπορούμε να ελπίζουμε ότι κανείς δεν θα στερηθεί κάτι αυτό το χειμώνα.

Ωστόσο, η μείωση της προσφοράς έχει οδηγήσει σε μαζικές αυξήσεις των τιμών που μας πλήττουν μαζικά”.

Ο στόχος πρέπει επομένως να είναι η αντικατάσταση του ορυκτού φυσικού αερίου με πράσινο υδρογόνο μέσα στα επόμενα χρόνια.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.