Καταρρέουν εκατοντάδες δημοτικές επιχειρήσεις ενέργειας στη Γερμανία

Συμπαρασύρουν σειρά υπηρεσιών σε όλη τη χώρα, όπως ηλεκτρισμό, ύδρευση, διαχείριση απορριμμάτων, ευρυζωνικές συνδέσεις και δημόσιες μεταφορές. Οι πελάτες αδυνατούν να πληρώσουν.

Οι δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφελείας στη Γερμανία βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, καθώς αυξάνονται ραγδαία οι τιμές ενέργειας και όλο και περισσότερο αδυνατούν να πληρώσουν οι πελάτες, δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής της ένωσης VKU.

Ο γενικός διευθυντής Ίνγκμπερτ Λίμπινγκ διευκρίνισε ότι διεξάγονται συνομιλίες με τη γερμανική κυβέρνηση σχετικά με λήψη μέτρων που θα επιτρέψουν να διατεθεί περισσότερη χρηματοδότηση από το Βερολίνο.

«Οι δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας συνδέονται με το ενιαίο ενεργειακό σύστημα. Θέλουμε να αποφύγουμε τις χρεοκοπίες. Πρέπει να προειδοποιήσω ότι εάν επιτραπεί σε μεμονωμένες εταιρείες να καταρρεύσουν, τότε θα μπορούσε να γίνει πιο δύσκολο να χρηματοδοτηθούν οι δραστηριότητες όλων», είπε.

Περισσότερες από 1.500 τέτοιες εταιρείες, δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που ονομάζονται Stadtwerke, διανέμουν τα δύο τρίτα του συνολικού φυσικού αερίου στη Γερμανία, παρέχοντας επίσης υπηρεσίες ηλεκτρισμού, ύδρευσης, διαχείρισης απορριμμάτων, ευρυζωνικών υπηρεσιών και δημόσιων μεταφορών.

Μεγάλοι ενεργειακοί παίκτες όπως η Uniper ή η μητρική EnBW έχουν πρόσβαση σ’ ένα ταμείο 100 δισ. ευρώ της κρατικής τράπεζας KfW, αλλά οι μικρότερες εταιρείες δεν μπορούν να το αξιοποιήσουν, σημείωσε ο Λίμπινγκ.

Ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου της χώρας, μάλιστα, βρίσκεται λίγα βήματα πριν την πλήρη εθνικοποίησή του, τώρα που δυσκολεύουν τα πράγματα.

«Έχουμε κάνει προτάσεις για το πώς μπορεί να βελτιωθεί το πρόγραμμα της KfW, ώστε οι δημοτικές επιχειρήσεις να μπορούν να το αξιοποιήσουν καλύτερα», δήλωσε ο Λίμπινγκ σύμφωνα με τον Guardian.

Πηγή:euro2day

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.