Κατασκοπευτικό θρίλερ στη Γερμανία: «Ρώσοι κατάσκοποι στην κυβέρνηση»

Η υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας φέρεται να ερευνά δύο αξιωματούχους, που εργάζονται για την παροχή ενέργειας, ως Ρώσους κατασκόπους.

Δύο ανώτεροι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομίας της Γερμανίας ερευνώνται για καταγγελίες για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας, αναφέρει το Politico, επικαλούμενο δημοσίευμα της εφημερίδας «Die Zeit» την Τετάρτη.

Σύμφωνα με το άρθρο, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος (BfV), δηλαδή η εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας, εξετάζει τις περιπτώσεις δύο δημοσίων υπαλλήλων «που εμπλέκονται με τον ενεργειακό εφοδιασμό σε βασικές θέσεις» και μπορεί να είναι πράκτορες του Κρεμλίνου.

Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, η υπόθεση θα αποτελέσει μια θεαματική παραβίαση της ασφάλειας σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη στιγμή για τη Γερμανία και την Ευρώπη.

Ρώσοι κατάσκοποι μέσα στο υπουργείο που οργανώνει την προετοιμασία της Γερμανίας για την ενεργειακή κρίση;

Το υπουργείο Οικονομίας και Κλίματος, με επικεφαλής τον Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος υπηρετεί και ως αναπληρωτής του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, διαδραματίζει βασικό ρόλο στην προετοιμασία της Γερμανίας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μειώνει τις παραδόσεις φυσικού αερίου, ως απάντηση στις κυρώσεις της Δύσης για την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Χάμπεκ και άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου τόνιζαν συχνά πόσο αποφασισμένοι είναι να μειώσουν την εξάρτηση της Γερμανίας από το φυσικό αέριο του Πούτιν.

Αλλά στο υπουργείο Οικονομίας, «πολλά έγγραφα… ήταν γεμάτα κατανόηση για τη ρωσική άποψη και ήταν εντυπωσιακό ότι η επιχειρηματολογία συχνά δεν ταίριαζε στην επίσημη γραμμή της γερμανικής κυβέρνησης», ανέφερε το δημοσίευμα της εφημερίδας την Τετάρτη.

Το υπουργείο Οικονομίας, το οποίο δήλωσε ότι δεν σχολιάζει ειδικές υποθέσεις, ανέφερε ότι διατηρεί στενές επαφές με την BfV από την έναρξη της νομοθετικής περιόδου καθώς το υπουργείο λειτουργεί υπό τον συνεχή εξονυχιστικό έλεγχο της BfV λόγω της αρμοδιότητας του για την ενεργειακή ασφάλεια.

«Επιπλέον, η νέα διοίκηση έχει αναθεωρήσει πλήρως την φιλική προς την Ρωσία πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης.

Όλες οι προσπάθειες της νέας διοίκησης αποσκοπούν στο να περιορισθεί η εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Αυτή η πολιτική εφαρμόζεται σχολαστικά», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου.

Θρίαμβος του Πούτιν και αμηχανία στη γερμανική κυβέρνηση, αν οι υποψίες για τους Ρώσους πράκτορες επαληθευθούν

Η λεπτομερής μελέτη του ιστορικού τους από τις υπηρεσίες έδειξε ότι ο ένας από τους δύο υπόπτους είχε σπουδάσει στη Ρωσία. Οι δύο αξιωματούχοι φέρονται επίσης να έχουν «συναισθηματική εγγύτητα» με τη Ρωσία, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.

Μια τέτοια εγγύτητα από μόνη της δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί καταδικαστική, δεδομένου ότι πολλοί από την πολιτική ελίτ του Βερολίνου διατηρούν εδώ και καιρό εγκάρδιους δεσμούς με το Κρεμλίνο, ανέφερε η έκθεση.

Εάν, ωστόσο, οι υποψίες επαληθευθούν, το περιστατικό θα προκαλέσει μεγάλη αμηχανία στη Γερμανία και την κυβέρνησή της, καθώς και θρίαμβο για τις δημόσιες σχέσεις για τον Πούτιν.

Γερμανία: Αρκετές υποθέσεις κατασκοπείας που αποδίδονται στη Ρωσία τα τελευταία χρόνια

Η Γερμανία έχει συγκλονιστεί τα τελευταία χρόνια από διάφορες υποθέσεις κατασκοπείας που αποδίδονται στη Ρωσία.

Η γερμανική δικαιοσύνη στα τέλη Οκτωβρίου επέβαλε σε πρώην υπάλληλο εταιρείας ασφάλειας υπολογιστών ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή για τη διαβίβαση δεδομένων στη Ρωσία που αφορούσαν το γερμανικό κοινοβούλιο.

Τον Απρίλιο επέβαλε επίσης σε έναν Ρώσο επιστήμονα ποινή φυλάκισης ενός έτους με αναστολή για κατασκοπεία που διενεργούσε σχετικά με το ευρωπαϊκό διαστημικό πρόγραμμα Ariane για λογαριασμό της Μόσχας.

Οι κατηγορίες για κυβερνοκατασκοπεία κατά της Μόσχας είχαν επίσης αποδυναμώσει τις ρωσογερμανικές σχέσεις, ακόμη και πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η εξάρτηση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης από τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου έχει αποδειχθεί αδύναμο σημείο για τη χώρα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.