Καθολικές γυναίκες στην Γερμανία θα μπορούν να βαπτίζουν

Ο επίσκοπος του Έσσεν στη Γερμανία ευλόγησε τις λαϊκές γυναίκες να τελούν την ιεροτελεστία του βαπτίσματος, εξηγώντας αυτή την απόφαση με την έλλειψη ιερέων στις ενορίες, αναφέρει το catholicnews.

Η επισκοπή του Έσσεν στη βιομηχανική περιοχή του Ρουρ έγινε η πρώτη επισκοπή στη χώρα που επέτρεψε στις λαϊκές γυναίκες να τελούν εκκλησιαστικά μυστήρια.

Η Teresa Kohlmeyer, επικεφαλής των Υπηρεσιών Πίστης, Λειτουργίας και Πολιτισμού της επισκοπής, εξήγησε την κίνηση επειδή «υπάρχουν λιγότεροι ιερείς από ποτέ», ενώ «οι οικογένειες που χρειάζονται βάπτισμα περιμένουν όλο και περισσότερο ειδική, ατομική καθοδήγηση και φροντίδα στον εορτασμό του μυστηρίου και στην λατρεία».

Ο Franz-Josef Overbeck είναι Ρωμαιοκαθολικός Γερμανός επίσκοπος του Έσσεν εξήγησε ότι η απόφαση της επισκοπής να διορίσει λαϊκούς -17 γυναίκες και έναν άνδρα- ως βαπτιστές για μια περίοδο τριών ετών ήταν “μια απάντηση σε μια δύσκολη ποιμαντική κατάσταση”.

Η επισκοπή του Έσσεν φιλοξενεί πλέον περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 724.047 Καθολικών, αν και εξακολουθεί να είναι η μικρότερη επισκοπή στη Γερμανία από άποψη έκτασης.

Εν τω μεταξύ, ο Κώδικας Κανονικού Δικαίου αναφέρει ότι «συνήθως η ιεροτελεστία του βαπτίσματος τελείται από επίσκοπο, πρεσβύτερο ή διάκονο», αλλά με την προϋπόθεση ότι «όταν ο απλός λειτουργός απουσιάζει ή αδυνατεί να υπηρετήσει, η ιεροτελεστία του βαπτίσματος μπορεί νόμιμα να εκτελείται από κατηχητή ή άλλο πρόσωπο που ορίζεται, και επίσης, σε περίπτωση ανάγκης, από κάθε πιστό, ευυπόληπτο λαϊκό.»

Ο επίσκοπος Gebhard Furst του Rottenburg-Stuttgart, με τη σειρά του, ανακοίνωσε τον Μάρτιο του 2021 ότι εξέταζε τη δυνατότητα βάπτισης των ενοριτών από λαϊκούς και δημιούργησε μια ομάδα εργασίας στην επισκοπή για το σκοπό αυτό.

Πηγή: ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ | Φωτογραφία αρχείου

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.