Κίνδυνος αφερεγγυότητας για πολλά νοσοκομεία στη Βαυαρία

Φοβούνται περικοπές σε νοσοκομεία της Βάδης-Βυρτεμβέργης

Η οικονομική κατάσταση των περισσότερων νοσοκομείων στη Βαυαρία έχει επιδεινωθεί. Ιδιαίτερα στη Βαυαρία, πολλά νοσοκομεία διατρέχουν έντονο κίνδυνο χρεοκοπίας. Μόνο η Βάδη-Βυρτεμβέργη τα πάει χειρότερα από το βαυαρικό κρατίδιο…

Στη Βαυαρία, το δέκα τοις εκατό των νοσοκομείων διατρέχει οξύ κίνδυνο αφερεγγυότητας, έναντι έντεκα τοις εκατό σε παγγερμανικό επίπεδο.

Αυτό προκύπτει από την ετήσια έκθεση αξιολόγησης των νοσοκομείων. Τα βαυαρικά νοσοκομεία βρίσκονται στην προτελευταία θέση, μόνο η Βάδη-Βυρτεμβέργη τα πάει χειρότερα.

Ο καθηγητής Boris Augurzky του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών RWI Leibnitz είναι συν-συγγραφέας της μελέτης και προειδοποιεί:

“Φτάνουμε σε μια κατάσταση όπου πρέπει να δράσουμε, όπου πρέπει να εξετάσουμε πώς θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση τα επόμενα χρόνια, όταν είναι πιθανό να γίνει ακόμη πιο δύσκολη”.

Η μελέτη βασίζεται στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις 521 νοσοκομείων από το 2020 και 525 από το 2021. Το 32% των νοσοκομείων σε ομοσπονδιακό επίπεδο εμφάνισε ετήσια ζημία.

Στο κόκκινο

Η σημαντικά χειρότερη οικονομική κατάσταση των νοσοκομείων εξηγείται, μεταξύ άλλων, από τη χαμηλότερη πληρότητα λόγω της πανδημίας COVID-19: ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών είχε μειωθεί κατά 13,5 τοις εκατό το 2020 και κατά 0,3 τοις εκατό το 2021.

Πιο πρόσφατα, ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών αυξήθηκε ελαφρώς κατά περίπου 0,8 τοις εκατό.

Επιπλέον, οι κλινικές έχουν πληγεί από τον γενικό πληθωρισμό και την αύξηση των τιμών της ενέργειας.

Μείωση του αριθμού των κλινών

Μια μεγάλης κλίμακας νοσοκομειακή μεταρρύθμιση αποσκοπεί στη βελτιστοποίηση των νοσοκομειακών δομών.

Ο αριθμός των κλινών πρόκειται να μειωθεί κατά περίπου 28% – από 437.000 σε 316.000. Μεταξύ άλλων, πρόκειται να αλλάξει το μοντέλο χρηματοδότησης.

Αντί για κατ’ αποκοπήν τιμές ανά περίπτωση για μεμονωμένες πράξεις, πρόκειται να εισαχθούν κατ’ αποκοπήν τιμές διατήρησης.

Αυτά πρόκειται να διασφαλίσουν την παροχή υπηρεσιών γενικού ενδιαφέροντος από τα νοσοκομεία και ταυτόχρονα να δημιουργήσουν κίνητρο για τη συγχώνευση πολλών θέσεων. Αυτό αναμένεται να μειώσει τον αριθμό των νοσοκομείων.

Έλλειψη προσωπικού

Το 2022, ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας στα νοσοκομεία ήταν 88% υψηλότερος από ό,τι το 2015.

Παρόλο που ο αριθμός των απασχολούμενων στον τομέα της υγείας που υπόκεινται σε εισφορές κοινωνικής ασφάλισης έχει αυξηθεί κατά δώδεκα τοις εκατό από τότε και σημαντικά περισσότεροι αλλοδαποί εργαζόμενοι εργάζονται στα νοσοκομεία, πολλές θέσεις εξακολουθούν να μην καλύπτονται.

Η έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα ακόμη πιο έντονη καθώς οι baby boomers σταδιακά θα συνταξιοδοτούνται.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης