Κίνδυνος από το εμβόλιο για την εγκυμοσύνη;

Με τα μελανότερα χρώματα περιγράφουν ακόμα και γιατροί τις περιπτώσεις εγκύων που νόσησαν από κορωνοϊό και χρειάστηκε να διασωληνωθούν, ακόμα και 30χρονες γυναίκες χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων κόλλησαν μέσα στην οικογένεια, από παιδιά που ήδη είχαν.

Με την αύξηση της διάδοσης του κορωνοϊού στην κοινότητα ακόμα και σε μικρότερες ηλικίες, ακόμα και σε παιδιά, πυκνώνουν τέτοιες περιπτώσεις.

Όπως δηλώνει ο Στέφαν Κλούγκε, διευθυντής του τμήματος εντατικής στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Αμβούργου Επεντορφ, μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο να μολυνθούν έγκυες και αυτό γιατί το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι λίγο αποδυναμωμένο.

Σε πολλές χώρες εκτός Γερμανίας συστήνεται να εμβολιάζονται με εμβόλια βασισμένα σε τεχνολογία mRNA.

Στο Ισραήλ ο σύλλογος ιατρών γυναικολόγων εξέδωσε σύσταση, ήδη τον Ιανουάριο, ώστε να εμβολιάζονται οι έγκυες.

Το Ισραήλ έχει τον υψηλότερο αριθμό γεννήσεων στο δυτικό κόσμο. Αντιστοιχούν περίπου τρία παιδιά ανά γυναίκα. Μετά τον εμβολιασμό οι γυναίκες μεταφέρουν τα αντισώματα και στα έμβρυα.

Στις ΗΠΑ έχουν εμβολιαστεί πάνω από 100.000 έγκυες. Στη Γερμανία ωστόσο επικρατεί σκεπτικισμός.

Λίγες περιπτώσεις εγκύων που νόσησαν βαριά στη Γερμανία

Ωστόσο, ο εντατικολόγος Στέφαν Κλούγκε αλλά και ο λοιμωξιολόγος Αλεξάντερ Κεκουλέ δηλώνουν πως οι έγκυες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αντιμετωπίσουν πιο δύσκολες, πιο περίπλοκες καταστάσεις εφόσον νοσήσουν.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση, μια έγκυος με κορωνοϊό διατρέχει πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να καταλήξει στην εντατική από μια έγκυο χωρίς κορωνοϊό.

Επίσης η πιθανότητα να πεθάνει από επιπλοκές, εάν έχει μολυνθεί με κορωνοϊό, είναι 22 φορές μεγαλύτερη. Μια ερευνητική ομάδα από 18 χώρες παρουσίασε αυτές τις παρατηρήσεις στο περιοδικό Jama Pediatrics.

Στην έρευνα πήραν μέρος 2.100 γυναίκες έγκυες, κάποιες είχαν μολυνθεί από κορωνοϊο και κάποιες δεν είχαν μολυνθεί από κορωνοϊό.

Στη Γερμανία πάντως στην πλειονότητα τους οι έγκυες που νόσησαν από κορωνοϊό, η κατάστασή τους είχε μια καλή έκβαση.

Σύμφωνα με το ιατρικό περιοδικό Ärzteblatt μέχρι τον Οκτώβριο του 2020 είχαν καταγραφεί 71 βαριές περιπτώσεις από τις συνολικά 1.900.

Ναι στον εμβολιασμό εγκύων λέει Γαλλία και Αυστρία

Ο πρόεδρος του γερμανικού συλλόγου γυναικολόγων Κρίστιαν Άλμπριγκ συστήνει ανεπιφύλακτα τον εμβολιασμό όλων των εγκύων.

Η Γερμανική Εταιρεία Γυναικολογίας συστήνει επίσης τον εμβολιασμό με σκευάσματα που βασίζονται σε τεχνολογία mRNA.

Τέλος, ο κορυφαίος Γερμανός λοιμωξιολόγος Κρίστιαν Ντόρστεν, συνοψίζοντας τα αποτελέσματα μιας έρευνας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό New England Journal of Medicine, δηλώνει πως δεν υπάρχει κίνδυνος από το εμβόλιο για την εγκυμοσύνη.

Η έρευνα περιέχει στοιχεία που βασίζονται σε περισσότερες από 35.000 γυναίκες.

Οι έγκυες ωστόσο που εμβολιάζονται εμφανίζουν περισσότερες παρενέργειες σε σχέση με γυναίκες που δεν έχουν εμβολιαστεί, όπως είναι για παράδειγμα ο πόνος στο μπράτσο.

Ο Κρίστιαν Ντόρστεν στηρίζει την άποψη πως η Γερμανία θα πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο της Γαλλίας.

Δηλαδή οι έγκυες να ανήκουν στα άτομα που μπορούν να εμβολιαστούν. Και η Αυστρία φαίνεται να ακολουθεί αυτό το δρόμο.

Τέλος, όσον αφορά τα παιδιά, θετικά νέα έρχονται από τη Σουηδία. Από τις 90.000 που καταγράφηκαν τον περασμένο χρόνο, διαπιστώθηκε πως πολύ λίγα νεογέννητα ήταν θετικά στον κορωνοϊό από μητέρες που είχαν νοσήσει.

Τα 21 μωρά στην πλειονότητα τους δεν είχαν κανένα σύμπτωμα, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Jama.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Πώς θα ακολουθήσεις το GRland.info στο Facebook; Πάτησε ΕΔΩ

Διαβάστε ακόμα στο GRland.info:

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.