Κίνδυνος από το λιώσιμο των παγετώνων και στη Βαυαρία

Μετά το ατύχημα σε βουνό στην Ιταλία, οι ειδικοί προειδοποιούν: λόγω της κλιματικής αλλαγής, επιταχύνεται το λιώσιμο των παγετώνων. Ο κίνδυνος αυξάνεται και στις Βαυαρικές Άλπεις.

Μετά την καταστροφική υποχώρηση του παγετώνα στην Ιταλία, η κλιματική αλλαγή έρχεται στο προσκήνιο ως πιθανή αιτία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ατύχημα οφείλεται επίσης στην αύξηση της θερμοκρασίας. Αυτό προκαλεί το λιώσιμο των παγετώνων και την ολοένα και μεγαλύτερη υποχώρησή τους.

Λόγω των χαμηλών βροχοπτώσεων αυτό το χειμώνα, δεν υπήρχε χιόνι που θα μπορούσε να προστατεύσει επιπλέον τον παγετώνα από τον ήλιο.

Αυξάνεται ο κίνδυνος στη Βαυαρία

Στις Βαυαρικές Άλπεις, επίσης, οι παγετώνες χάνουν μάζα χρόνο με το χρόνο. Ωστόσο, μια τόσο μεγάλη υποχώρηση παγετώνα όπως τις προάλλες θα ήταν αδιανόητη στη Βαυαρία, δήλωσε ο επιστημονικός συντονιστής του ερευνητικού σταθμού Schneefernerhaus στην Zugspitze, Till Rehm, σε συνέντευξή του στο Bayerischer Rundfunk. Πρώτον, οι παγετώνες είναι πολύ μικρότεροι και δεν είναι τόσο εκτεθειμένοι.

Ωστόσο, ο κίνδυνος αποκόλλησης του βράχου και θραύσης κομματιών αυξάνεται, και λόγω της χαμηλής χιονόπτωσης το χειμώνα, λέει ο Rehm. Φυσικά, πάντα υπήρχαν κατολισθήσεις.

Αλλά σύμφωνα με τον Rehm, αυτό γίνεται όλο και πιο πιθανό επειδή ο καιρός γίνεται όλο και πιο ζεστός. Επιπλέον, υπάρχει έλλειψη χιονιού.

Ερευνητής συμβουλεύει τους ορειβάτες να είναι προσεκτικοί

Για παράδειγμα, ο επιστήμονας συμβουλεύει τους ορειβάτες να είναι προσεκτικοί: “Θα έβαζα οπωσδήποτε κράνος έξω, στα απότομα μονοπάτια. Τουλάχιστον στα απότομα μονοπάτια προς την Zugspitze”.

Το Höllentalferner είναι επίσης επικίνδυνο επειδή ο παγετώνας υποχωρεί, λέει ο Rehm: “Αλλά το πρόβλημα δεν είναι τόσο ότι κάτι σπάει, αλλά ότι το κενό στην άκρη γίνεται όλο και μεγαλύτερο, ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολο να περάσει κανείς από τον πάγο στο βράχο”.

Ο Messner “δεν εκπλήσσεται” από την υποχώρηση παγετώνων

Οι ειδικοί έχουν συμφωνήσει εδώ και καιρό για τον λόγο για τον οποίο οι παγετώνες υποχωρούν. Ο ορειβάτης Reinhold Messner δεν εξεπλάγη από την καταστροφή: “Ο κύριος λόγος είναι η υπερθέρμανση του πλανήτη και η κλιματική αλλαγή”, δήλωσε ο 77χρονος.

Προειδοποιεί ότι οι περιηγήσεις στον πάγο πρέπει να γίνονται μόνο με οδηγό. Αλλά ακόμη και αυτό δεν αποτελεί εγγύηση για την ασφάλεια: σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης, οι οδηγοί είναι επίσης μεταξύ των αγνοουμένων μετά την καταστροφή.

“Η υπερθέρμανση του πλανήτη προέρχεται από τα αστικά κέντρα και τις πόλεις, από τους αυτοκινητόδρομους και τα εργοστάσια”, δήλωσε ο Messner. “Αλλά εμείς στα βουνά το παρατηρούμε, εδώ και 30 χρόνια βλέπουμε με γυμνό μάτι πώς λιώνουν οι παγετώνες. Δεν χρειάζεται να είσαι επιστήμονας για να το καταλάβεις αυτό”.

Ο Πάπας καλεί σε επανεξέταση ενόψει της κλιματικής αλλαγής

Την ημέρα πριν από το ατύχημα, στην κορυφή του παγετώνα είχε μετρηθεί θερμοκρασία ρεκόρ δέκα βαθμών Κελσίου. Ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε στη διαδικτυακή υπηρεσία Twitter ότι η ανθρωπότητα πρέπει γρήγορα να αναθεωρήσει ενόψει αυτών των “τραγωδιών που βιώνουμε λόγω της κλιματικής αλλαγής”.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας βλέπει επίσης την ανάγκη για δράση: “Η κυβέρνηση πρέπει να αναλογιστεί τι συνέβη και να αναλάβει δράση”.

Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) κατατάσσει το λιώσιμο των παγετώνων και του χιονιού ως μία από τις δέκα σοβαρότερες απειλές από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Μέχρι το τέλος του αιώνα, οι παγετώνες στη Σκανδιναβία, την Κεντρική Ευρώπη και τον Καύκασο θα μπορούσαν να χάσουν μεταξύ 60 και 80 τοις εκατό της μάζας τους.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.