Δυσάρεστος κίνδυνος: Σκουλήκια απειλούν τους γερμανικούς κήπους

Τρία σκουλήκια που εξαπλώνονται στην Ευρώπη, αλλά και στη Γερμανία, αποτελούν σοβαρή απειλή για το οικοσύστημα. Δείτε πώς μπορείτε να αναγνωρίσετε και να καταπολεμήσετε τα παράσιτα.

Η απειλή για το οικοσύστημα από τα σκουλήκια είναι πιο έντονη από ποτέ. Τα σκουλήκια “Obama Nungara” “Caenoplana variegata” και “Diversibipalium multilineatum” είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για το οικοσύστημα.

Σύμφωνα με μια γαλλική ερευνητική ομάδα, το “Obama nungara” προέρχεται από την Αργεντινή.

Αυτό είναι ιδιαίτερο, διότι βρίσκονται συνήθως στη Νέα Γουινέα και την Ασία. Το “Obama nungara” είχε ήδη εισαχθεί στην Ευρώπη το 2020.

Τα άλλα σκουλήκια πιθανολογείται επίσης ότι έχουν εξαπλωθεί μέσω εισαγωγών φυτών. Από το 2020, τα σκουλήκια έχουν εξαπλωθεί εκτεταμένα σε όλη την Ευρώπη.

Εξαπλώνονται τα σκουλήκια στη Γερμανία

Τα παράσιτα έχουν επίσης εξαπλωθεί με επιτυχία στη Γερμανία, εξήγησε ο ειδικός σε χωροκατακτητικά παράσιτα Dr. Olaf Zimmermann τον Απρίλιο του 2022.

“Τα σκουλήκια τρέχουν κάτω από το “γερμανικό ραντάρ”, επειδή, όταν ερωτώνται, καμία αρχή δεν αισθάνεται υπεύθυνη να φροντίσει για το τι μπορούν να κάνουν οι εισβολείς νεοφερμένοι στο έδαφος της χώρας μας”, ανέφερε ο ίδιος σύμφωνα με το εμπορικό περιοδικό “Ökologisch Erfolgreich”.

Ο εμπειρογνώμονας πρόσθεσε: “Με βάση την ευρεία εξάπλωση στη Γαλλία που δημοσιεύθηκε το 2020 και τα ευρήματα στην Αλσατία, τα πλατύφυλλα αναμένεται να εγκατασταθούν μεσοπρόθεσμα στην ύπαιθρο στα νοτιοδυτικά, αλλά και σε θερμότερες αστικές περιοχές σε όλη τη Γερμανία ανά πάσα στιγμή”.

Ήδη από το 2020, για παράδειγμα, η “νουνγκάρα Ομπάμα” έχει εντοπιστεί στο 75% των γαλλικών διαμερισμάτων, σύμφωνα με μια μελέτη.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, οι αρχές δεν θα αισθάνονται υπεύθυνες για την καταπολέμηση των παρασίτων, γι’ αυτό και τα σκουλήκια θα μπορούσαν να συνεχίσουν να εξαπλώνονται απαρατήρητα.

“Μια αρχή θα ήταν τουλάχιστον κάποιου είδους επίσημη αξιολόγηση του κινδύνου. Αλλά η εξάλειψη θα πρέπει να είναι ήδη αδύνατη”, εξήγησε.

Το γεγονός ότι τα σκουλήκια και ο δυνητικός κίνδυνος για το οικοσύστημα έχουν αγνοηθεί εδώ και καιρό επιβεβαιώνεται και από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας της Φύσης. Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί μεμονωμένα περιστατικά στο Ρέμσταλ (Βάδη-Βυρτεμβέργη) και στο Ρέγκενσμπουργκ.

Οι σκώληκες τρέφονται, μεταξύ άλλων, με σαλιγκάρια, γαιοσκώληκες και πλανάρια. Παρόλο που τα ενδημικά είδη δεν λέγεται ότι απειλούνται με εξαφάνιση, είναι πιθανό ότι η ποιότητα του εδάφους υποβαθμίζεται λόγω της απουσίας των γαιοσκωλήκων.

Ειδικότερα: τα σκουλήκια δεν έχουν φυσικούς θηρευτές. Μπορείτε να αναγνωρίσετε το “Obama nungara” από το μήκος του που φτάνει τα πέντε έως οκτώ εκατοστά, το χρώμα του, το οποίο ποικίλλει από πορτοκαλί έως μαύρο, και το μυτερό σχήμα του κεφαλιού του.

Τι πρέπει να κάνετε αν ανακαλύψετε ένα από τα σκουλήκια

Εάν ανακαλύψετε ένα από τα σκουλήκια στον κήπο ή στις γλάστρες σας, ο ειδικός συνιστά να το χειρίζεστε μόνο με προστατευτικά γάντια.

Συνιστάται να σκοτώσετε τα σκουλήκια με ζεστό ή σαπουνόνερο και στη συνέχεια να τα πετάξετε στα απορρίμματα.

Η οργάνωση προστασίας της φύσης NABU συνιστά επίσης να αναφέρετε το εύρημα καθώς και να φωτογραφίσετε το σκουλήκι και να αναφέρετε την τοποθεσία του ευρήματος.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης