Κλινικές δοκιμές: Αυτές είναι οι παρενέργειες του εμβολίου της Biontech

Περισσότερα από 20.000 άτομα έλαβαν το εμβόλιο Biontech/Pfizer κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής φάσης. Τώρα μια ερευνητική ομάδα συνόψισε τις παρενέργειες του εν λόγω εμβολίου που περιγράφονται.

Κούραση, πονοκέφαλος, πόνος στο σημείο εμβολιασμού – οι άνθρωποι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για την πιθανότητα τέτοιων παρενεργειών, οι οποίες συνηθίζονται στους εμβολιασμούς.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο “New England Journal of Medicine” σχετικά με τις δοκιμές εμβολίων από την εταιρεία Biontech και την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Pfizer.

Οι ειδικοί εμβολιασμού λένε: “Δεν είναι ευχάριστο, αλλά επίσης δεν προκαλεί μεγάλη ανησυχία“.

Για τη μελέτη, 44.820 άνδρες και γυναίκες εξετάστηκαν από τα τέλη Ιουνίου έως τα μέσα Νοεμβρίου. Περίπου οι μισοί από αυτούς έλαβαν το εμβόλιο δύο φορές.

Ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα και εάν ήταν η πρώτη ή η δεύτερη δόση, το 66 έως 83 τοις εκατό ανέφερε πόνο στο σημείο της ένεσης. Πέντε έως επτά τοις εκατό είχαν ερυθρότητα ή πρήξιμο στην περιοχή.

Άλλα συμπτώματα ήταν κόπωση, πονοκέφαλος, ρίγη, διάρροια ή μυϊκοί και σωματικοί πόνοι. Μερικοί από τους συμμετέχοντες εμφάνισαν πυρετό, ειδικά με τη δεύτερη δόση εμβολιασμού.

Σύμφωνα με τη μελέτη, αυτές οι παρενέργειες του εμβολίου ήταν γενικά ήπιες έως μέτριες και εξαφανίστηκαν μετά από σύντομο χρονικό διάστημα.

Τέτοιες παρενέργειες είναι συχνές με τους εμβολιασμούς. Σε σύγκριση με πολλά καθιερωμένα εμβόλια, όπως αυτά κατά της γρίπης, οι παρενέργειες είναι συγκριτικά πιο έντονες.

Οι εμπειρογνώμονες του εμβολιασμού συνέκριναν τις αντιδράσεις με αυτές του έρπητα ζωστήρα. Αλλά “Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχείτε περισσότερο“, δήλωσε ο Stefan Kaufmann, ομότιμος διευθυντής στο Ινστιτούτο Max Planck για τη βιολογία λοιμώξεων.

Εκτός από αυτές τις μικρές αναφορές, υπήρξαν και κάποιες μεμονωμένες, πιο σοβαρές ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Συγκεκριμένα, 64 άτομα που εμβολιάστηκαν ανέφεραν πρησμένους λεμφαδένες. Ένα άτομο ανέφερε τραυματισμό στον ώμο, καρδιακή αρρυθμία και μούδιασμα στο πόδι. Η ανοχή του εμβολίου θα συνεχίσει να ελέγχεται μετά την έγκριση.

Στήριξε την προσπάθεια μας, μπορείς!

Εσύ, το ελληνικό κοινό της Ομογένειας, είσαι η δύναμή μας. Αρκεί ένα μονάχα κλικ για να στηρίξεις την προσπάθεια μας. Γίνε μέλος στην σελίδα μας στο Facebook, κάνε Like και ενημερώσου.

Μείνε συντονισμένος σε εμάς για έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο GRland.info

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.