Κοίμηση της Θεοτόκου: Η πιο περίπλοκη αργία στη Γερμανία…

Παναγία Υπεραγία Θεοτόκος

Κοίμηση της Θεοτόκου στη Γερμανία: Μπορεί να φαίνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος της Γερμανίας είναι ήδη σε διακοπές – αλλά οι κάτοικοι μερικών τυχερών γερμανικών κρατιδίων έχουν μια επιπλέον ημέρα ρεπό. Διαβάστε γιατί…

Για τα περισσότερα κρατίδια της Γερμανίας, ο Αύγουστος είναι ο τελευταίος μήνας των θερινών σχολικών διακοπών και μια εποχή κατά την οποία πολλές οικογένειες επιλέγουν να ταξιδέψουν κάπου για ένα χαλαρωτικό διάλειμμα.

Αλλά για όσους εξακολουθούν να βρίσκονται στα γραφεία τους μπορούν να προσβλέπουν σε μια δημόσια αργία στα μέσα του μήνα – ανάλογα με την περιοχή στην οποία ζουν.

Στο Saarland και σε αρκετές περιοχές της Βαυαρίας, τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις κλείνουν τις πόρτες τους στις 15 Αυγούστου για να γιορτάσουν την Mariä Himmelfahrt.

Πρόκειται για μια σημαντική ημερομηνία για τον Χριστιανισμό – την Κοίμηση της Θεοτόκου, η οποία τιμά την ημέρα που η Παρθένος Μαρία εισήλθε στον ουρανό.

Διαβάστε επίσης: Οι καθολικοί στη Γερμανία γιορτάζουν την Κοίμηση της Θεοτόκου

Είναι παράδοση των Χριστιανών να γιορτάζουν την ανάληψη της Παναγίας στον ουρανό από τον 7ο αιώνα, αν και αυτό κατοχυρώθηκε ως δόγμα μόλις τη δεκαετία του 1950 από τον Πάπα Πίο ΧΙΙ. Έκτοτε, αποτελεί δεσμευτικό άρθρο της πίστης στην Καθολική Εκκλησία.

Αρκετές άλλες χώρες της Ευρώπης που είναι κυρίως καθολικές – μεταξύ των οποίων η Ισπανία, η Κροατία, το Βέλγιο και η Γαλλία – γιορτάζουν επίσης την Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου.

Στη σε μεγάλο βαθμό προτεσταντική Γερμανία, ωστόσο, η Mariä Himmelfahrt είναι δημόσια αργία μόνο στις περιοχές με μεγάλους καθολικούς πληθυσμούς. Αυτό σημαίνει ότι μεγάλες πόλεις της Βαυαρίας, όπως το Μόναχο, το Άουγκσμπουργκ, το Βίρτσμπουργκ, το Ρέγκενσμπουργκ και το Ίνγκολσταντ, έχουν ρεπό στις 15 Αυγούστου, αλλά πόλεις της Φραγκονίας, όπως η Νυρεμβέργη, το Φυρτ και το Έρλανγκεν, όχι.

Με τόσες πολλές εκδηλώσεις στο καθολικό ημερολόγιο, οι καθολικές περιοχές της Βαυαρίας έχουν 13 αργίες – με το Άουγκσμπουργκ να έχει μια επιπλέον αργία γνωστή ως Γιορτή της Ειρήνης ή Hohes Friedensfest, στις 8 Αυγούστου.

Αυτό καθιστά τη Βαυαρία το κρατίδιο με τις περισσότερες αργίες στη Γερμανία.

Ωστόσο, ακόμη και στις περιοχές της Γερμανίας όπου οι άνθρωποι πρέπει να εργάζονται, οι ευσεβείς καθολικοί εξακολουθούν να γιορτάζουν την 15η Αυγούστου με μια εορταστική εκκλησιαστική λειτουργία. Υπάρχει επίσης μια παραδοσιακή λιτανεία φωτός το προηγούμενο βράδυ, όπου οι εκκλησιαζόμενοι μεταφέρουν κεριά και τραγουδούν ύμνους.

Δεδομένου ότι η Παναγία παίζει πολύ λιγότερο κεντρικό ρόλο στη προτεσταντική θεολογία, η Mariä Himmelfahrt δεν γιορτάζεται από την προτεσταντική εκκλησία.

Πόσο καθολική είναι η Γερμανία;

Παρά το γεγονός ότι περιβάλλεται σε μεγάλο βαθμό από καθολικές χώρες όπως η Αυστρία, η Ελβετία και η Πολωνία, η Γερμανία θεωρείται γενικά προτεσταντική – ή ευαγγελική – χώρα.

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι η Γερμανία υπήρξε σημαντική κινητήρια δύναμη της Μεταρρύθμισης: ένα κίνημα που προσπάθησε να αμφισβητήσει τη διαφθορά της Καθολικής Εκκλησίας και να εστιάσει τις χριστιανικές πεποιθήσεις στις βιβλικές γραφές και όχι στις παραδόσεις.

Ο μεταρρυθμιστής του 16ου αιώνα Μαρτίνος Λούθηρος είναι ο πιο διάσημος από τους στοχαστές αυτής της εποχής, και αν επισκεφθείτε την εκκλησία του Κάστρου στη Βιτεμβέργη, στη Σαξονία-Άνχαλτ, μπορείτε ακόμη να δείτε την πόρτα όπου κάρφωσε τις 95 θέσεις του επιτιθέμενος στις καθολικές αρχές και οδηγίες.

Διαβάστε επίσης: Οι καθολικοί στη Γερμανία γιορτάζουν την Κοίμηση της Θεοτόκου

Η Μεταρρύθμιση οδήγησε τελικά στη διάσπαση της χριστιανικής εκκλησίας σε καθολικισμό και προτεσταντισμό, η οποία μπορεί ακόμη να εντοπιστεί περιφερειακά στη Γερμανία.

Τα περίπου 21,6 εκατομμύρια καθολικοί συγκεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό στα νότια και δυτικά κρατίδια και αποτελούν το 26% του πληθυσμού. Τόσο στο Σάαρλαντ όσο και στη Βαυαρία, για παράδειγμα, το 62% του πληθυσμού είναι καθολικοί.

Υπάρχουν ελαφρώς λιγότεροι Προτεστάντες στη Γερμανία – 19,7 εκατομμύρια, που αποτελούν το 23,7 τοις εκατό του πληθυσμού – και βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό στα βόρεια και κεντρικά κρατίδια.

Στα ανατολικά κρατίδια που αποτελούσαν παλαιότερα την DDR (Ανατολική Γερμανία), η πλειοψηφία του πληθυσμού δεν ανήκει σε καμία εκκλησία.

Είναι Maria Himmelfahrt ή Mariä Himmelfahrt;

Αν και είναι πιθανό να ακούσετε τους περισσότερους Γερμανούς να αναφέρονται στη γιορτή ως Maria Himmelfahrt, η σωστή ονομασία της γιορτής είναι στην πραγματικότητα Mariä Himmelfahrt.

Η ασυνήθιστη ορθογραφία επηρεάζεται από τα λατινικά, όπου η κτητική κλίνεται αλλάζοντας την κατάληξη του ουσιαστικού. Για τον ίδιο λόγο, η Κοίμηση του Χριστού αναφέρεται στα γερμανικά ως Christi Himmelfahrt, με ένα “i” στο τέλος του Christ.

Διαβάστε επίσης: Οι καθολικοί στη Γερμανία γιορτάζουν την Κοίμηση της Θεοτόκου

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.