Οι κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας βαρύτερες από τις οικονομικές

Σημαντικά επιβαρυμένη είναι η κατάσταση στην κοινωνία λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, όπως αναδεικνύει έρευνα του Ινστιτούτου Allensbach, η οποία καταλήγει μεταξύ άλλων στο συμπέρασμα ότι οι κοινωνικές συνέπειες είναι βαρύτερες από τις οικονομικές.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 82% των Γερμανών θεωρεί ότι η κοινωνία τα τελευταία δυο χρόνια έχει αλλάξει προς το χειρότερο.

Το 73% εκφράζει αβεβαιότητα σχετικά με τη διάρκεια της πανδημίας, το 68% προτάσσει ως βαρύτερη συνέπεια τον περιορισμό των επαφών με συγγενείς και φίλους, ενώ φαίνεται ότι από το συναίσθημα της μοναξιάς υποφέρουν κυρίως οι πιο νεαρές ηλικίες.

Το 80% των γονέων παιδιών κάτω των 18 ετών αναφέρει ότι τα παιδιά “πλήττονται ιδιαίτερα” και το 31% ότι “υποφέρουν”.

Γενικότερα, οι άνθρωποι κάτω των 30 ετών διαμαρτύρονται συχνότερα από ό,τι ο μέσος όρος για μοναξιά.

Το σχετικό ποσοστό έχει αυξηθεί από 21% σε 36% για τον γενικό πληθυσμό τα τελευταία δύο χρόνια και από 16% σε 41% για άτομα έως 30 ετών.

Η εμπιστοσύνη στη διαχείριση της πανδημίας από το κράτος φαίνεται επίσης να έχει περιοριστεί σημαντικά.

Το 44% εκτιμά ότι η Γερμανία αντιμετώπισε σε γενικές γραμμές καλά τις προκλήσεις, το 48% διαφωνεί. Τον πρώτο χρόνο της πανδημίας το ισοζύγιο ήταν ξεκάθαρα θετικό.

Διαφορετικά γίνεται πλέον αντιληπτή από τους πολίτες και η κάλυψη των θεμάτων της πανδημίας από τα ΜΜΕ, σε σύγκριση με την κατάσταση πριν από ένα ή δύο χρόνια.

Στην πρώτη φάση, η κάλυψη του θέματος έπαιζε τεράστιο ρόλο στον προσανατολισμό του πληθυσμού και μάλιστα αξιολογείτο θετικά από το 47% που θεωρούσε αληθινά τα ρεπορτάζ και μόνο το 23% ήγειρε ζήτημα πρόκλησης πανικού.

Αυτή η εικόνα έχει τώρα σχεδόν ανατραπεί, με το 46% να αξιολογεί την κάλυψη των ΜΜΕ ως πρόκληση πανικού και μόνο το 28% να πιστεύει ότι προσεγγίζει την πραγματικότητα.

Στο οικονομικό πεδίο, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων αναφέρει ότι πέρασε τη διετή κρίση “καλά” και ότι θεωρεί τη θέση εργασίας εξασφαλισμένη.

Μόνο το 15% ανησυχεί για την απασχόλησή του, σχεδόν όπως και πριν από την πανδημία.

Επιπλέον, μόνο το 7% θεωρεί ότι η οικονομική του κατάσταση έχει επιδεινωθεί ως συνέπεια της κατάστασης και το 24% αναφέρει “περιορισμένες απώλειες”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.