Κολοσσιαίες ζημίες καταγράφει η γερμανική ενεργειακή Uniper

Kαθαρές ζημιές ύψους 12,3 δισ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους κατέγραψε η Uniper SE, από τις μεγαλύτερες απώλειες που έχουν καταγράψει εταιρείες στη Γερμανία, σε άλλη μια εξέλιξη ενδεικτική της άνευ προηγουμένου κρίσης, που έπληξε τις ενεργειακές αγορές της Ευρώπης.

Η Uniper, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου της Γερμανίας, που εξασφάλισε κρατική στήριξη ύψους 15 δισ. ευρώ τον περασμένο μήνα, σημείωσε ότι άνω του μισού της καθαρής απώλειας οφείλεται σε σημαντικά μειωμένες παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Μόσχα, η οποία μείωσε τις ροές μέσω του αγωγού Nord Stream 1 μόλις στο ένα πέμπτο και την ανάγκασε έτσι να αγοράζει σε υψηλότερες τιμές από άλλες πηγές.

Η εξέλιξη δείχνει πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζεται για τον χειμώνα, σημειώνει το Bloomberg.

Η Ρωσία έχει περιορίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην ΕΕ εν μέσω αυξημένων εντάσεων για την εισβολή της στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα να εκτοξεύεται ο πληθωρισμός στα ύψη και ορισμένες από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Γηραιάς Ηπείρου να απειλούνται με ύφεση.

«Η Uniper διαδραματίζει εδώ και μήνες κρίσιμο ρόλο στη σταθεροποίηση της παροχής φυσικού αερίου της Γερμανίας – με κόστος δισεκατομμυρίων σε απώλειες που προκύπτουν από την απότομη πτώση των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Κλάους Ντίτερ Μάουμπαχ.

Στις ζημιές περιλαμβάνονται και 2,7 δις. ευρώ σε απομειώσεις, που σχετίζονται με την ακύρωση της λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 2, τον οποίο υποστήριξε οικονομικά η γερμανική εταιρεία κοινής ωφέλειας.

Στο πλαίσιο του κρατικού προγράμματος διάσωσης η Γερμανία εξασφαλίζει μερίδιο 30% στην Uniper έναντι της στήριξης ύψους 9 δις. ευρώ που της προσφέρει μέσω της κρατικής τράπεζας επενδύσεων και ανάπτυξης KfW, από τα οποία έχουν ήδη αντληθεί τα πέντε δισ. ευρώ.

«Η κορυφαία προτεραιότητά μας τώρα είναι να εφαρμόσουμε γρήγορα το πακέτο σταθεροποίησης», δήλωσε ο Μάουμπαχ. Η Uniper αναμένει ότι το πακέτο θα εγκριθεί σε έκτακτη γενική συνέλευση το φθινόπωρο.

Η εταιρεία είπε ακόμη ότι δεν είναι σε θέση να ανακοινώσει τις προοπτικές για το τρέχον έτος, λέγοντας μόνο ότι περίμενε απώλειες.

Τα κέρδη προβλέπεται να βελτιωθούν το επόμενο έτος και ο στόχος είναι να φύγουμε από τη «ζώνη των ζημιών» στις αρχές του 2024, δήλωσε στέλεχός της.

Πηγή: iefimerida

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.