Η Κομισιόν εξετάζει τη Γερμανία για τα 200 δισ. ενεργειακής στήριξης

Η Κομισιόν συνομιλεί με τη Γερμανία για το πακέτο ενεργειακής στήριξης ύψους 200 δισεκ. ευρώ – Ώστε να εξακριβωθεί ότι δεν στρεβλώνει τον ανταγωνισμό στην ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Γερμανία για το πακέτο ενεργειακής στήριξης, ύψους 200 δισεκ. ευρώ, προκειμένου να εξακριβωθεί ότι δεν πρόκειται περί παράνομης κρατικής ενίσχυσης που στρεβλώνει τον ανταγωνισμό στην ΕΕ.

«Είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στη διατήρηση ίσων όρων ανταγωνισμού και μιας ενιαίας αγοράς και στην αποφυγή επιβλαβών κρατικών ενισχύσεων», δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού, Αριάνα Ποντεστά, όταν ρωτήθηκε για το γερμανικό πακέτο, στην ενημέρωση της Επιτροπής προς τον Τύπο.

«Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι είμαστε σε επαφή με τις γερμανικές αρχές», τόνισε η εκπρόσωπος, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ σημείωσε ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή για παρόμοια θέματα και με άλλες εθνικές αρχές.

ΕΕ – Γερμανία: Είναι παράνομη κρατική ενίσχυση;

Η ίδια εκπρόσωπος εξήγησε ότι η Επιτροπή αποφασίζει για το εάν οι κρατικές ενισχύσεις είναι νόμιμες ή όχι, αφού ειδοποιηθεί από τα κράτη-μέλη για τα σχέδιά τους. Στη συνέχεια ακολουθεί διάλογος και είναι μια διαδικασία που παίρνει χρόνο.

Ερωτηθείς σήμερα σχετικά προσερχόμενος στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο, ο Ιταλός Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, δήλωσε ότι «η αντίδραση των κρατών-μελών είναι απολύτως δικαιολογημένη» σχετικά με το γερμανικό σχέδιο στήριξης.

«Τη στιγμή αυτή πρέπει να διατηρήσουμε την ενιαία μας αγορά, αποφεύγοντας τον κατακερματισμό και ενισχύοντας όλα τα εργαλεία αλληλεγγύης που μπορούμε να έχουμε», τόνισε, σημειώνοντας ότι χρειάζεται αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό επίπεδο:

«Έχουμε ένα πολύ καλό παράδειγμα από την προηγούμενη κρίση για το πώς η αλληλεγγύη μπορεί να δράσει και να καθησυχάσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές».

Πιο επικριτικό ήταν το μήνυμα του Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, ο οποίος έχει γράψει στο Twitter: «Ενώ η Γερμανία μπορεί να αντέξει οικονομικά να δανειστεί 200 δισεκ. ευρώ στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ορισμένα άλλα κράτη μέλη δεν μπορούν.

Πρέπει να σκεφτούμε επειγόντως πώς να προσφέρουμε στα κράτη μέλη — που δεν έχουν αυτό το δημοσιονομικό περιθώριο ελιγμών — τη δυνατότητα να στηρίξουν τις βιομηχανίες και τις επιχειρήσεις τους».

Γερμανός ΥΠΟΙΚ: Υπερασπίστηκε το πρόγραμμα των 200 δισ. ευρώ στην Κομισιόν

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε ότι υπερασπίστηκε την “ασπίδα άμυνας” των 200 δισ. ευρώ της χώρας του στην Κομισιόν και τους ομολόγους του υπουργούς της ΕΕ, τονίζοντας πως υπήρξε μια παρεξήγηση στις Βρυξέλλες σχετικά με το πακέτο και τον χρόνο λειτουργίας του.

“Η Κομισιόν δεν έχει ακόμη πλήρως συνειδητοποιήσει ότι δεν πρόκειται για ένα μέτρο για το 2022, αλλά ότι επίσης καλύπτει την περίοδο 2023 και 2024”, το οποίο εξηγεί γιατί οι τρέχουσες προτάσεις που βασίζονται στο πρόγραμμα, δεν δικαιολογούνται από τις αποφάσεις που έχει λάβει η Γερμανία, τόνισε ο Λίντνερ, εν όψει της συνεδρίασης των ΥΠΟΙΚ των χωρών της ΕΕ.

“Το πρόγραμμά μας δεν είναι δυσανάλογο, στην πραγματικότητα είναι σχετικό εάν το συγκρίνει κανείς με το μέγεθος και την ευπάθεια της γερμανικής οικονομίας”, πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.