Κομισιόν: Κινείται νομικά κατά της Γερμανίας

Η Κομισιόν κινείται νομικά κατά της Γερμανίας με «φόντο» την ποσοτική χαλάρωση. Έως πού μπορεί να φτάσει η δικαστική διαδικασία;

Διαδικασία επί παραβάσει κατά της Γερμανίας ξεκίνησε χθες, Τετάρτη (09/06) η Κομισιόν, με στόχο να ερευνηθεί εάν το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο παραβίασε την ευρωπαϊκή νομοθεσία με την απόφαση του της 5ης Μαΐου 2020 με την οποία αμφισβήτησε τη νομιμότητα του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προγράμματος που είχε την έγκριση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Κομισιόν έστειλε επιστολή γνωστοποιώντας στο Βερολίνο ότι θα ερευνήσει αν η απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου παραβίασε τους ευρωπαϊκούς κανόνες, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής.

Η επιστολή είναι το πρώτο στάδιο της διαδικασίας η οποία μπορεί να οδηγήσει την Κομισιόν να ζητήσει από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επιβολή κυρώσεων.

Η Κομισιόν, θεματοφύλακας των συνθηκών, θεωρεί ότι η απόφαση αυτή συνιστά «σοβαρό δεδικασμένο» για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κομισιόν: Τι προηγήθηκε με τη Γερμανία

Οι δικαστές του Δικαστηρίου της Καρλσρούης είχαν απαιτήσει με την απόφασή τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επιχειρηματολογήσει για το αν η εφαρμογή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης συνάδει με τις αρμοδιότητές της και αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με την σχετική απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς το οποίο οι ίδιοι είχαν προσφύγει, απόφαση που είχε επικυρώσει το πρόγραμμα αγοράς χρέους της Τράπεζας.

Το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο συνήλθε έπειτα από προσφυγή γερμανών ευρωσκεπτικιστών οι οποίοι υποστήριζαν ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ είχε αρνητικές συνέπειες για ολόκληρους τομείς της οικονομίας, κυρίως για τα συμφέροντα των καταθετών που πλήττονταν από τα πολύ χαμηλά επιτόκια.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοινώνει την αποστολή της επιστολής προειδοποίησης προς την Γερμανία για παραβίαση των θεμελιωδών αρχών του ευρωπαϊκού δικαίου, κυρίως των αρχών της αυτονομίας, της υπεροχής, της αποτελεσματικότητας και της ενιαίας εφαρμογή του ευρωπαϊκού δικαίου, καθώς και του σεβασμού της αρμοδιότητας του Δικαστηρίου της Ε.Ε.

Η Κομισιόν θεωρεί ότι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας συνιστά σοβαρό δεδικασμένο, τόσο για τις μελλοντικές πρακτικές του ίδιου του Συνταγματικού Δικαστηρίου, όσο και για τα δικαστήρια, τα ανώτατα και συνταγματικά δικαστήρια άλλων κρατών μελών της ΕΕ.

Η απόφαση του Δικαστηρίου της Καρλσρούης δεν πέρασε απαρατήρητη στη Βαρσοβία και τη Βουδαπέστη, που βρίσκονται στο στόχαστρο των Βρυξελλών για θέματα παραβίασης του κράτους δικαίου.

Ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι είχε χαιρετίσει την απόφαση του Δικαστηρίου της Καρλσρούης ως «μία από τις σημαντικότερες αποφάσεις στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο αφαίρεσε από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το έννομο αποτέλεσμά του στην Γερμανία, παραβιάζοντας την αρχή της υπεροχής του ευρωπαϊκού δικαίου.

Επισημαίνει επίσης ότι η απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου της 29ης Απριλίου 2021 «δεν θεραπεύει τις παραβιάσεις της αρχής της υπεροχής του ευρωπαϊκού δικαίου».

Η Γερμανία έχει προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει στην προειδοποίηση της Κομισιόν.

Πηγή: www.news.gr

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.