Kretschmann – Βάδη Βυρτεμβέργη: “Είναι πολύ νωρίς για χαλάρωση”

Οι ομοσπονδιακές και πολιτειακές κυβερνήσεις συμφώνησαν να παρατείνουν το lockdown. Τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία στη Βάδη-Βυρτεμβέργη θα πρέπει, ωστόσο, να ανοίξουν σταδιακά νωρίτερα. Υπάρχει επίσης ένας ειδικός κανονισμός για τα κομμωτήρια.

Το lockdown για την καταπολέμηση της πανδημίας στη Γερμανία, το οποίο είχε αρχικά περιοριστεί στα μέσα Φεβρουαρίου, παρατάθηκε έως τις 7 Μαρτίου.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ (CDU) και οι πρωθυπουργοί συμφώνησαν σε αυτό στη βιντεοδιάσκεψή τους την Τετάρτη.

Μόνο σχολεία, παιδικοί σταθμοί και κομμωτήρια επιτρέπεται να ανοίξουν νωρίτερα. Δεν θα υπάρχει ομοιόμορφη εθνική ρύθμιση για το άνοιγμα των σχολείων.

Τα ομοσπονδιακά κρατίδια επιτρέπεται να λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις.

Η Βάδη-Βυρτεμβέργη θέλει να ανοίξει σταδιακά κέντρα παιδικής μέριμνας και δημοτικά σχολεία μετά τις διακοπές καρναβαλιού στις 22 Φεβρουαρίου.

Εάν το επιτρέπει ο αριθμός των λοιμώξεων, το εκτεταμένο lockdown θα πρέπει να χαλαρωθεί σε αυτό το σημείο όπως είχε προγραμματιστεί.

Πολύ νωρίς για περαιτέρω χαλάρωση

Ο πρωθυπουργός του κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης Kretschmann δήλωσε μετά τη διάσκεψη ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για περαιτέρω χαλάρωση. “Διαφορετικά, θα επαναλάβαμε τα λάθη του παρελθόντος”, είπε ενόψει του σε μεγάλο βαθμό αποτυχημένου λεγόμενου lockdown light από το Νοέμβριο.

Σύμφωνα με μια συμφωνία μεταξύ των ομοσπονδιακών και πολιτειακών κυβερνήσεων, τα κομμωτήρια μπορούν να ανοίξουν ξανά την 1η Μαρτίου εάν τηρούνται αυστηρά οι προϋποθέσεις υγιεινής.

Ο λόγος για την προτεραιότητα που δόθηκε στα κομμωτήρια αναφέρθηκε στα έγγραφα εργασίας των ομοσπονδιακών και πολιτειακών κυβερνήσεων: “Στο πλαίσιο της σημασίας των κομμωτών για την προσωπική υγιεινή και το γεγονός ότι έχουν κλείσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, φαίνεται απαραίτητο να τους επιτραπεί να επαναλειτουργήσουν”. Σημαντικά τμήματα του πληθυσμού, ειδικά οι ηλικιωμένοι, εξαρτώνται από αυτόν τον κλάδο.

Το επόμενο σημαντικό βήμα θα πρέπει να είναι μόνο όταν υπάρξει σταθερή επίπτωση επτά ημερών που δεν υπερβαίνει τις 35 νέες μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους.

Στη συνέχεια, το λιανικό εμπόριο, τα μουσεία και οι γκαλερί, καθώς και επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες σε άμεση επαφή με το σώμα θα πρέπει να μπορούν να ανοίξουν ξανά.

Οι περιορισμοί επαφής θα διατηρηθούν για τις επόμενες εβδομάδες. Τα άλλα υφιστάμενα ψηφίσματα, όπως το κλείσιμο μεγάλου μέρους του λιανικού εμπορίου, εστιατόρια, παμπ, μουσεία και θέατρα, θα πρέπει επίσης να παραμείνουν σε ισχύ.

“Δυστυχώς, δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα αυτή τη στιγμή”, δήλωσε ο Kretschmann μετά τη συνάντηση. Τόνισε και πάλι τον κίνδυνο που ενέχουν οι μεταλλαγμένες μεταλλάξεις. “Δεν πρέπει να υποχωρήσουμε, αλλιώς διακινδυνεύουμε ένα τρίτο κύμα”, δήλωσε ο πολιτικός.

“Ακόμα πιο αυστηρά μέτρα θα ήταν τότε απαραίτητα από ό,τι ήδη έχουμε”. “Μακροπρόθεσμα, μόνο οι εμβολιασμοί θα μας βγάλουν από αυτήν την πανδημία”.

Η έλλειψη εμβολίων θα αντιμετωπιστεί το αργότερο έως τον Μάρτιο, όπως δήλωσε ξανά ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Jens Spahn (CDU) στο συνέδριο.

Ενθαρρυντικά στοιχεία

Ωστόσο, ο Kretschmann ευχαρίστησε τον πληθυσμό για την υπομονή του κατά το lockdown: “Σήμερα έχουμε τη χαμηλότερη συχνότητα όλων των ομοσπονδιακών κρατιδίων.

Αυτή είναι μια μεγάλη επιτυχία και αυτά είναι ενθαρρυντικά στοιχεία. Δείχνουν ότι τα μέτρα είναι αποτελεσματικά, σώζουν ζωές και προστατεύουν πολλούς ανθρώπους με βεβαρυμμένο ιατρικό ιστορικό”. Αυτό, χάρη στους πολίτες.

Την Πέμπτη (10 π.μ.) το κρατικό κοινοβούλιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης θα πραγματοποιήσει ειδική σύνοδο για να συζητήσει τα ψηφίσματα του ομοσπονδιακού κράτους.

Η κρατική κυβέρνηση της Βάδης-Βυρτεμβέργης έπρεπε να ρυθμίσει εκ νέου τους περιορισμούς εξόδου σε ολόκληρο το κρατίδιο. Αφού το διοικητικό δικαστήριο στο Μάνχαϊμ ανέτρεψε τον κανονισμό.

Από την Πέμπτη (11 Φεβρουαρίου) μπορείτε να βγείτε από το σπίτι χωρίς σημαντικό λόγο. Καταργούνται οι περιορισμοί εξόδου μεταξύ 5 π.μ. και 8 μ.μ.

Ταυτόχρονα, θα αρθούν οι εθνικοί περιορισμοί νυκτερινής εξόδου. Ωστόσο, οι τοπικές υγειονομικές αρχές μπορούν να εφαρμόσουν περιορισμούς εξόδου το βράδυ από τις 9 μ.μ. έως τις 5 π.μ. με γενικό διάταγμα εάν ξεπεραστεί η συχνότητα εμφάνισης 50 νέων λοιμώξεων ανά 100.000 κατοίκους την εβδομάδα σε μια περιοχή.

Μην μαθαίνεις τα νέα από την Βάδη Βυρτεμβέργη τελευταίος!

Μείνε συντονισμένος σε εμάς για έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο GRland.info

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.