Η ενεργειακή κρίση χτυπάει τους Γερμανούς κατασκευαστές χαρτιού υγείας

Φαίνεται ότι κάθε φορά που υπάρχει μια παγκόσμια κρίση, το χαρτί υγείας είναι το πρώτο πράγμα που πλήττεται.

Πρώτα, οι κατασκευαστές έδωσαν μάχη για να ανταποκριθούν στη ζήτηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού και τώρα αγωνίζονται να διατηρήσουν τον εφοδιασμό καθώς το κόστος αυξάνεται εν μέσω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης.

Το γερμανικό χαρτί τουαλέτας απειλείται

Τα προβλήματα εφοδιασμού προκαλούνται σήμερα από την αύξηση του κόστους της ενέργειας και τις ανησυχίες για την έλλειψη ενέργειας.

Στο Mainz-Kostheim, στο ομόσπονδο κρατίδιο της Έσσης, η εταιρεία υγιεινής και υγείας Essity λειτουργεί εργοστάσιο που παράγει χαρτί υγείας.

Λόγω του αυξανόμενου κόστους, η παραγωγή ενός “μητρικού ρολού” χαρτιού τουαλέτας πλάτους δύο μέτρων στο εργοστάσιο καταναλώνει 700 κιλοβατώρες φυσικού αερίου – αρκετές για να θερμανθεί ένα σπίτι για αρκετές εβδομάδες κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Οι παραγωγοί χαρτιού υγείας στη Γερμανία αναγκάστηκαν να μειώσουν την παραγωγή και ορισμένοι έχουν ήδη κλείσει τις επιχειρήσεις τους.

Η Essity αναγκάστηκε ήδη να αυξήσει τις τιμές και να στραφεί σε άλλες πηγές ενέργειας. Η διεθνής εταιρεία έχει αυξήσει τις τιμές σε ορισμένα προϊόντα έως και 18% και έχει επίσης αποκτήσει άδειες που θα της επιτρέψουν να προσαρμόσει τα εργοστάσιά της σε εναλλακτικά καύσιμα, όπως το υγροποιημένο φυσικό αέριο και το υδρογόνο.

Η γερμανική βιομηχανία υποφέρει από περικοπές στην παραγωγή

Δεν είναι μόνο οι κατασκευαστές χαρτιού τουαλέτας που αισθάνονται την πίεση- μια έρευνα σε 3.500 γερμανικές εταιρείες, που διεξήχθη από το Γερμανικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο (DIHK), διαπίστωσε πρόσφατα ότι το 16% των εταιρειών είχε μειώσει την παραγωγή ή είχε διακόψει προσωρινά τις δραστηριότητές του.

Ο πρόεδρος της ένωσης οικογενειακών επιχειρήσεων Die Familienunternehmer, Reinhold von Eben-Worlée, δήλωσε στους Financial Times: “Αυτό πλήττει εταιρείες όλων των μεγεθών, από το μικρότερο αρτοποιείο στη γωνία του δρόμου μέχρι τις μεγαλύτερες εταιρείες όπως η BASF”.

Η ενεργειακή κρίση και οι επιπτώσεις της στις γερμανικές επιχειρήσεις έχουν οδηγήσει πολλούς οικονομολόγους να φοβούνται ότι επίκειται ύφεση, με την Deutsche Bank να αναμένει ότι η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 3,5% το επόμενο έτος.

“Η σανίδα σωτηρίας της βιομηχανίας είναι η ενέργεια και αν το ενεργειακό κόστος δεν είναι βιώσιμο, οι εταιρείες και οι άνθρωποι δεν μπορούν πλέον να το αντέξουν οικονομικά”, δήλωσε στους FT ο Henrik Follmann, διευθύνων σύμβουλος της Follmann Chemie.

“Στο [τρέχον] επίπεδο τιμών, αυτό θα σημάνει αυτόματη αποβιομηχάνιση για τη Γερμανία“.

Υπάρχει κάποια ανησυχία ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αρχίσουν να δίνουν προτεραιότητα σε ορισμένες γραμμές παραγωγής.

Για τη βιομηχανία χαρτιού, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει τη διακοπή της παραγωγής χαρτιού περιτυλίγματος και συσκευασίας υπέρ της παραγωγής χαρτιού τουαλέτας.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.