Σκληρή κριτική στη γερμανική κυβέρνηση για τα μέτρα χαλάρωσης

Λίγες μέρες πριν εκπνεύσουν οι περισσότεροι από τους περιορισμούς στην αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού στην Γερμανία, η κριτική στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση για την πολιτική της απέναντι στην πανδημία συνεχίζεται.

Αυτό διεφάνη ξεκάθαρα στην χθεσινή δημόσια ακρόαση για το θέμα στο γερμανικό κοινοβούλιο. Αρκετοί ειδικοί προειδοποίησαν να μην μειωθεί υπερβολικά το επίπεδο της βασικής προστασίας.

Ο Bernd Salzberger, Διευθύνων Σύμβουλος της Γερμανικής Εταιρείας Λοιμωξιολογίας (DGI), τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε όλες τις εγκαταστάσεις και χώρους υγειονομικής περίθαλψης.

Η Melanie Brinkmann από το “Helmholtz Center for Infection Research (HZI)” αναφέρθηκε επίσης στη σημασία των βασικών προστατευτικών μέτρων.

Τα κρούσματα και οι νοσηλείες αυξάνονται αυτή την εποχή, και την ίδια στιγμή η “ενθυλάκωση” όσων δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, τερματίζεται σε μεγάλο βαθμό με τη χαλάρωση – σύμφωνα με την Brinkmann, “κάτι που αποτελεί “κακό συνδυασμό”.

Σύμφωνα με την εκτίμησή της, μια στρατηγική αποφυγής της μόλυνσης εξακολουθεί να είναι απαραίτητη και πρέπει επίσης να είναι δυνατή η ταχεία αντίδραση εάν ο αριθμός των κρουσμάτων αυξηθεί απότομα.

Ως εκ τούτου, είναι επικριτική απέναντι σε μια προγενέστερη συζήτηση στα τοπικά κοινοβούλια.

Αύριο πρόκειται να συζητηθούν στο γερμανικό κοινοβούλιο για πρώτη φορά οι αλλαγές στον Νόμο για την Προστασία των Λοιμώξεων (IfSG).

Τα περισσότερα υποχρεωτικά μέτρα για τον κορωνοϊό πρόκειται να αρθούν σε εθνικό επίπεδο έως τις 20 Μαρτίου.

Η τροποποίηση του IfSG έχει σκοπό να καθορίσει ποια προστατευτικά μέτρα μπορούν να λάβουν τα ομοσπονδιακά κρατίδια στο μέλλον εάν η προηγούμενη νομική βάση δεν ισχύσει πλέον από τις 19 Μαρτίου.

Μόλις δύο ημέρες αργότερα, η ολομέλεια πρόκειται να αποφασίσει για το αμφιλεγόμενο σχέδιο του ομοσπονδιακού υπουργού υγείας Karl Lauterbach (SPD) και του ομοσπονδιακού υπουργού Δικαιοσύνης Marco Buschmann (FDP).

Οι Lauterbach και Buschmann προτείνουν σημαντική μείωση της βασικής προστασίας για όλη τη Γερμανία.

Σε εθνικό επίπεδο, θα είναι δυνατή η χρήση μάσκας σε γηροκομεία, νοσοκομεία και αστικές συγκοινωνίες, καθώς και τα υποχρεωτικά τεστ σε ορφανοτροφεία, γηροκομεία και σχολεία.

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε τρένα και αεροπλάνα λέγεται ότι θα παραμείνει σε εθνικό επίπεδο. Λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του ιού τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, πολλοί έχουν αμφιβολίες για αυτή την πορεία.

Ο υπεύθυνος του τομέα Υγείας των Πρασίνων, Janosch Dahmen, θέλει τώρα να κάνει εκστρατεία για μια αλλαγή στο σχέδιο της κυβέρνησης.

“Είμαι σαφώς υπέρ της προσαρμογής του σχεδίου νόμου για τη μεταρρύθμιση του νόμου περί προστασίας από λοιμώξεις και της διατήρησης της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους ως βασικό προστατευτικό μέτρο”, δήλωσε ο Dahmen.

Η επικεφαλής του SPD, Saskia Esken, υποστήριξε από την πλευρά της την βασική προστασία με την χρήση μάσκας στα καταστήματα.

“Έρχεται άνοιξη, αλλά ο κορωνοϊός προφανώς μένει μαζί μας”, είπε χαρακτηριστικά.

“Στο νέο νόμο περί προστασίας από τις λοιμώξεις, χρειαζόμαστε επομένως επαρκή βασική προστασία που να ισχύει εξίσου παντού”, είπε η επικεφαλής του SPD.

O ιατρικός σύλλογος ασκεί κριτική

Ο πρόεδρος του Γερμανικού Ιατρικού Συλλόγου (BÄK), Klaus Reinhardt, τέλος, θεωρεί ότι η σχεδιαζόμενη χαλάρωση είναι λάθος μήνυμα. Ανησυχεί μάλιστα σοβαρά επειδή ο αριθμός των επιμολύνσεων έχει αυξηθεί ξανά την τελευταία εβδομάδα.

“Είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί πρέπει να υπάρχει υποχρεωτική χρήση μάσκας σε ορισμένες εγκαταστάσεις, αλλά όχι, για παράδειγμα, στο λιανεμπόριο, τη γαστρονομία, ενώ πρέπει να φορά κανείς μάσκα υποχρεωτικά στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Δεν είναι πραγματικά σωστό”, δήλωσε.

Πηγή: ιατροnet

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.