Η κυβέρνηση Μέρκελ παραβίασε τα δικαιώματα της Μπούντεσταγκ

Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο ενίσχυσε τα δικαιώματα της Bundestag. Σύμφωνα με το δικαστήριο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση οφείλει επίσης να ενημερώνει το κοινοβούλιο για θέματα ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας.

Οι κοινοβουλευτικές ομάδες των Πρασίνων και της Αριστεράς είχαν υποβάλει καταγγελία: είχαν ζητήσει ανεπιτυχώς πληροφορίες από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση σχετικά με την ευρωπαϊκή πολιτική για τους πρόσφυγες.

Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση πρέπει επίσης να εμπλέξει το Bundestag σε ζητήματα ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας όσο το δυνατόν νωρίτερα. Αυτό προκύπτει από απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης.

Η Μπούντεσταγκ πρέπει επίσης να ενημερώνεται εγκαίρως για τον τομέα αυτό, ώστε να μπορεί να επηρεάσει τη διαπραγματευτική γραμμή και την εκλογική συμπεριφορά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, δήλωσε η αντιπρόεδρος του Συνεδρίου Doris König.

Αμφιλεγόμενες υποθέσεις με φόντο την προσφυγική κρίση το 2015

Οι δικαστές της Δεύτερης Γερουσίας έκαναν δεκτές δύο αναφορές των κοινοβουλευτικών ομάδων των Πρασίνων και της Αριστεράς, οι οποίες είχαν επικρίνει την περιοριστική πρακτική για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα, επρόκειτο για δύο γεγονότα με φόντο τα προσφυγικά κινήματα του 2015.

Εκείνη την εποχή, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε θέσει στη διάθεση των βουλευτών μόνο ένα σχέδιο για την επιχείρηση της ΕΕ “Sophia” κατά των διακινητών στη Μεσόγειο, το οποίο έχει πλέον λήξει, αφού η επιχείρηση είχε ήδη αποφασιστεί στο Συμβούλιο των κρατών μελών της ΕΕ.

Ακόμη και τότε, το έγγραφο μπορούσε να προβληθεί μόνο στο μυστικό γραφείο της Bundestag και μόνο από τα μέλη ορισμένων επιτροπών. Στην επιχείρηση συμμετείχαν επίσης πλοία των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων.

Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο αποφαίνεται επίσης υπέρ του Κόμματος της Αριστεράς

Η Καρλσρούη αποφάσισε επίσης υπέρ του Κόμματος της Αριστεράς σε μια άλλη υπόθεση. Πρόκειται για μια επιστολή του 2015 του τότε πρωθυπουργού της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου προς την τότε καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ σχετικά με την υποδοχή προσφύγων από την Τουρκία.

Η κοινοβουλευτική ομάδα της Αριστεράς είχε ζητήσει την επιστολή μάταια. Το ομοσπονδιακό συνταγματικό δικαστήριο δήλωσε τώρα ότι και σε αυτή την περίπτωση παραβιάστηκαν τα δικαιώματα συμμετοχής του κοινοβουλίου.

Το άρθρο 23 του βασικού νόμου ορίζει ότι η Bundestag και το Bundesrat συμμετέχουν σε θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και περαιτέρω: “Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να ενημερώσει την Μπούντεσταγκ και το Μπούντεσρατ συνολικά και το συντομότερο δυνατό”.

Εξαιρέσεις από αυτό είναι δυνατές μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά πρέπει να είναι αιτιολογημένες, αποφάνθηκε το δικαστήριο.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.