Lauterbach: Θέλει να αναλάβει τις αποφάσεις για το καθεστώς ανάρρωσης

Λίγες μόλις εβδομάδες μετά τη μεταβίβαση της αρμοδιότητας για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τον εμβολιασμό και το καθεστώς ανάρρωσης στο Ινστιτούτο Robert Koch, ο Γερμανός υπουργός Υγείας Karl Lauterbach (SPD) δήλωσε ότι θέλει τώρα να αναλάβει εκ νέου ο ίδιος την αρμοδιότητα αυτή.

Μετά την αμφιλεγόμενη απόφαση να μειωθεί η διάρκεια του καθεστώτος ανάρρωσης από Covid σε τρεις μήνες, ο Lauterbach θέλει να αφαιρέσει την αρμοδιότητα να αποφασίζει για τον εμβολιασμό και το καθεστώς ανάρρωσης από το Ινστιτούτο Robert Koch (RKI).

6 μήνες το πιστοποιητικό ανάρρωσης – αλλά όχι για όλους

“Θα ήθελα να αποφασίζω ο ίδιος και με άμεσο τρόπο για αποφάσεις μεγάλης εμβέλειας, όπως το καθεστώς ανάρρωσης”, δήλωσε ο Lauterbach στην εφημερίδα Bild την Τετάρτη.

“Διαφορετικά, φέρω την πολιτική ευθύνη για τις ενέργειες άλλων”.

Σύμφωνα με την Bild, το SPD έχει συμπεριλάβει μια πρόταση στο προσχέδιο, ενόψει της συνάντησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των ηγετών των κρατιδίων την Τετάρτη, σύμφωνα με την οποία η αρμοδιότητα αυτή θα μεταφερθεί ξανά στο υπουργείο Υγείας.

Το RKI και το Ινστιτούτο Paul-Ehrlich ανέλαβαν από κοινού τον έλεγχο για τον εμβολιασμό κατά του Covid και το καθεστώς ανάρρωσης στις αρχές Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους.

Μόλις λίγες εβδομάδες αργότερα, το RKI προκάλεσε έντονες επικρίσεις όταν αποφάσισε να μειώσει στο μισό το χρονικό διάστημα κατά το οποίο κάποιος θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι έχει αναρρώσει, από έξι μήνες σε τρεις, χωρίς προειδοποίηση.

Η απόφαση είχε εκτεταμένες επιπτώσεις στην πρόσβαση σε δημόσιους χώρους βάσει των κανόνων 2G (εμβολιασμός και ανάρρωση) και 2G-plus (εμβολιασμός και ανάρρωση συν τεστ ή αναμνηστική δόση).

Με την ξαφνική αλλαγή, πολλοί άνθρωποι βρέθηκαν να μην έχουν πρόσβαση σε αυτούς τους χώρους εν μία νυκτί.

Υπήρξε επίσης σύγχυση σχετικά με τη σύγκρουση με τους κανόνες της ΕΕ, σύμφωνα με τους οποίους το καθεστώς ανάρρωσης ισχύει για 180 ημέρες και όχι για 90 ημέρες όπως ισχύει στη Γερμανία.

Σε μια πρόσφατη διευκρίνιση, το RKI ανέφερε επίσης ότι ισχύει διαφορετική διάρκεια ανάρρωσης για τους εμβολιασμένους και τους μη εμβολιασμένους, οδηγώντας σε ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση, καθώς οι φαρμακοποιοί έσπευσαν να αλλάξουν τις πρακτικές έκδοσης πιστοποιητικών.

Μετά την αλλαγή αυτή, το φιλελεύθερο FDP άσκησε έντονη κριτική στον Lothar Wieler, επικεφαλής του RKI.

Ο Lauterbach, ωστόσο, υποστήριξε ότι ο Wieler εξακολουθεί να έχει την εμπιστοσύνη του.

Σύμφωνα με σχέδιο ψηφίσματος που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από τη συνάντηση των ηγετών των κρατιδίων και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης την Τετάρτη, η απόφαση για το καθεστώς ανάρρωσης πρόκειται να ανατραπεί.

Σε συνέντευξή του στο DPA, ο Λάουτερμπαχ έθεσε επίσης την ιδέα της τροποποίησης του νόμου περί προστασίας από λοιμώξεις, ώστε να επιτραπεί μια ευέλικτη προσέγγιση για τη διαχείριση του Covid μετά τις 20 Μαρτίου.

Στην τελευταία έκδοση του σχεδίου, όλα τα μέτρα Covid εκτός από τις μάσκες και την κοινωνική αποστασιοποίηση πρόκειται να καταργηθούν την ημερομηνία αυτή.

Συμφωνώντας ότι ήρθε η ώρα για μια “σταδιακή χαλάρωση” των περιορισμών, ο Lauterbach δήλωσε ότι ήθελε επίσης να διασφαλίσει ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να αντιδράσει γρήγορα σε τυχόν απροσδόκητες εξελίξεις στην πανδημία.

Για το λόγο αυτό, ο νόμος περί προστασίας από τις λοιμώξεις θα πρέπει να διατυπωθεί με τέτοιο τρόπο, “ώστε η βασική προστασία να παραμένει εγγυημένη και να μπορεί να επεκταθεί εάν είναι απαραίτητο”, είπε.

“Θα τροποποιήσουμε το κείμενο κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία, ώστε ακόμη και μετά την 20ή Μαρτίου να είναι εφικτή η λήψη περισσότερων μέτρων, από μάσκες και κοινωνική αποστασιοποίηση, εφόσον κριθεί αναγκαίο”.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.