Λείπουν 384.000 θέσεις ημερήσιας φροντίδας στη Γερμανία

Κάθε παιδί στη Γερμανία έχει το νόμιμο δικαίωμα σε χώρο ημερήσιας φροντίδας μετά τα πρώτα του γενέθλια. Σύμφωνα με το Ίδρυμα Bertelsmann, εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά δεν θα έχουν θέση το 2023.

384.000 θέσεις παιδικών σταθμών θα λείψουν στη Γερμανία το 2023

Αυτό προκύπτει από πρόβλεψη του Ιδρύματος Bertelsmann. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ της δυτικής και της ανατολικής Γερμανίας.

Στα δυτικά, το 2023 θα υπάρχει πιθανότατα ένα κενό έως και 362.400 θέσεων ημερήσιας φροντίδας, ενώ στα ανατολικά, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, θα υπάρχουν μόνο 21.200.

Υπάρχει έλλειψη προσωπικού στη Γερμανία

Για να καλυφθούν οι ανάγκες των γονέων για φροντίδα των παιδιών, θα πρέπει να προσληφθούν επιπλέον 93.700 ειδικοί στη Δυτική Γερμανία και 4.900 στην Ανατολική Γερμανία.

Αυτό θα σήμαινε πρόσθετες δαπάνες προσωπικού ύψους 4,3 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Η ανάλυση δείχνει ότι η ζήτηση των γονέων για θέσεις ημερήσιας φροντίδας είναι υψηλότερη από τον αριθμό των παιδιών που βρίσκονταν σε φροντίδα πέρυσι σε όλα σχεδόν τα ομοσπονδιακά κρατίδια.

Σύμφωνα με την ανάλυση, η μεγαλύτερη έλλειψη παρατηρείται στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το πιο πυκνοκατοικημένο ομόσπονδο κρατίδιο, με έλλειψη 101.600 θέσεων Kita.

Στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία και στη Θουριγγία, από την άλλη πλευρά, δεν είναι απαραίτητη η επέκταση των θέσεων.

Λύση: Μείωση των ωρών παιδικής φροντίδας στη Γερμανία

Για παιδιά κάτω των τριών ετών, υπάρχει έλλειψη περίπου 250.300 θέσεων ημερήσιας φροντίδας στη Δυτική Γερμανία, σύμφωνα με τις προβλέψεις, ενώ στην Ανατολική Γερμανία, συμπεριλαμβανομένου του Βερολίνου, υπάρχει έλλειψη περίπου 20.700.

Για παιδιά άνω των τριών ετών, υπάρχουν 112.100 θέσεις που είναι πολύ λίγες στα κρατίδια της Δυτικής Γερμανίας και μόνο 500 θέσεις στην Ανατολική.

Ως βραχυπρόθεσμη λύση, η μελέτη προτείνει τη μείωση των ωρών παιδικής φροντίδας, προκειμένου να είναι διαθέσιμη η παιδική φροντίδα για περισσότερα παιδιά.

Ταυτόχρονα, απαιτείται ένας “θεμελιώδης ορισμός των βασικών καθηκόντων των κέντρων ημερήσιας φροντίδας”, εξήγησε το ίδρυμα.

Θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσον “μπορούν να περιοριστούν μεμονωμένα καθήκοντα, όπως η τεκμηρίωση εκπαιδευτικών διαδικασιών ή η διεξαγωγή εξετάσεων”.

Από το 2013, υπάρχει στη Γερμανία το νόμιμο δικαίωμα σε θέση ημερήσιας φροντίδας για παιδιά από την ηλικία του ενός έτους- για παιδιά από την ηλικία των τριών ετών, υπάρχει από το 1996.

Kinderhilfswerk: Σήμα γερμανικού συναγερμού

Το Γερμανικό Ταμείο για τα Παιδιά απαιτεί μεγαλύτερες προσπάθειες από τις ομοσπονδιακές, πολιτειακές και τοπικές κυβερνήσεις για την επέκταση της παιδικής μέριμνας.

“Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σήμερα από το Ίδρυμα Bertelsmann σχετικά με την έλλειψη θέσεων ημερήσιας φροντίδας και την ανεπαρκή στελέχωση σε πολλά σημεία των γερμανικών παιδικών σταθμών δεν αποτελούν έκπληξη, αλλά μάλλον ένα ακόμη σήμα κινδύνου”, δήλωσε ο Holger Hofmann, ομοσπονδιακός εκτελεστικός διευθυντής του Γερμανικού Ταμείου για τα Παιδιά.

Οι επαγγελματίες της ημερήσιας φροντίδας είχαν ήδη κρούσει αρκετές φορές τον κώδωνα του κινδύνου, επειδή δύσκολα μπορούσαν να εγγυηθούν το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού.

“Αυτό δεν μπορεί να συνεχίζει να γίνεται αποδεκτό λίγο πολύ με ένα ανασήκωμα των ώμων”, δήλωσε ο Hofmann.

Εκτός από μια εξειδικευμένη επίθεση, η οργάνωση για τα δικαιώματα των παιδιών πιστεύει ότι χρειάζονται περισσότεροι οικονομικοί πόροι και ενιαία παγγερμανικά ελάχιστα πρότυπα για την ποιότητα της φροντίδας.

Επιπλέον, πρέπει να προωθηθεί η κατασκευή κέντρων ημερήσιας φροντίδας. Τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ που προβλέπονται στο νόμο Kita-Qualitätsgesetz (νόμος για την ποιότητα των παιδικών σταθμών) για τα επόμενα δύο χρόνια θα ήταν μια καλή αρχή, προσθέτουν.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.