Λιγότεροι φόροι στα φρούτα και τα λαχανικά στη Γερμανία;

Ο υπουργός Γεωργίας Özdemir θέλει να κάνει τα υγιεινά τρόφιμα φθηνότερα. Ως εκ τούτου, προτείνει να “μηδενιστεί” ο φόρος προστιθέμενης αξίας στα οπωροκηπευτικά.

Στο τέλος του έτους, η ισπανική κυβέρνηση ανέστειλε προσωρινά τον ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, το ψωμί και το γάλα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Γεωργίας Τζεμ Οζντεμίρ, η Γερμανία θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμά για να ελαφρύνει τους καταναλωτές.

Ο ίδιος έχει “μεγάλη συμπάθεια για τον μηδενισμό του ΦΠΑ στα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια”, δήλωσε στις εφημερίδες της Funke Mediengruppe. “Αυτό θα έστελνε επίσης το μήνυμα ότι η υγιεινή διατροφή είναι φθηνότερη”.

Πρόσθεσε ότι η καλή διατροφή δεν πρέπει να αποτυγχάνει εξαιτίας των χρημάτων. Ωστόσο, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για την αλλαγή του ισχύοντος συστήματος, σύμφωνα με τις εφημερίδες.

Ο Özdemir φοβάται υψηλά επίπεδα τιμών

Ο Özdemir συνεχίζει να αναμένει σταθερά υψηλές τιμές ενέργειας. “Οι προβλέψεις υποθέτουν ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί, αλλά θα παραμείνει σε πολύ υψηλό επίπεδο. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει επιλέξει την έμμεση ανακούφιση, είπε. “Τα φρένα τιμών για το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα βοηθούν επίσης τα κρεοπωλεία και τα αρτοποιεία να διατηρήσουν τις τιμές σταθερές”, δήλωσε ο Özdemir.

“Ο Özdemir έλαβε έγκριση από την κοινωνική ένωση VdK”

Λαμβάνοντας υπόψη το σημερινό ποσοστό πληθωρισμού 8,6%, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θα πρέπει να διστάσει άλλο και να πάρει ως πρότυπο την Ισπανία”, δήλωσε η πρόεδρος Verena Bentele, επίσης στη Funke Mediengruppe. Ένας αντίστοιχος νόμος ήταν επίσης “καθυστερημένος” για τη Γερμανία.

“Η κατάργηση του ΦΠΑ στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και στα όσπρια θα βοηθούσε όλους τους ανθρώπους, αλλά δυσανάλογα εκείνους με μικρές συντάξεις και χαμηλά εισοδήματα”, πρόσθεσε η πρόεδρος της κοινωνικής ένωσης.

Η Ομοσπονδία Γερμανικών Καταναλωτικών Οργανώσεων (vzbv) πιέζει επίσης για την κατάργηση του ΦΠΑ στα υγιεινά τρόφιμα

“Μια υγιεινή και βιώσιμη διατροφή δεν πρέπει να είναι θέμα χρημάτων”, δήλωσε η ειδικός τροφίμων της vzbv Christiane Seidel. Η κατάργηση του ΦΠΑ στα υγιεινά τρόφιμα θα μπορούσε “τουλάχιστον να συμβάλει σε μικρό βαθμό στην ελάφρυνση του βάρους και να αποτελέσει κίνητρο για μια πιο υγιεινή και βιώσιμη διατροφή”, δήλωσε η Seidel. Χαρακτήρισε το μέσο “πολύ αποτελεσματικό και εφαρμόσιμο βραχυπρόθεσμα”.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.