Κρίστιαν Λίντνερ: O «μίνι» Σόιμπλε στο Υπουργείο Οικονομικών

Ο φιλελεύθερος Κρίστιαν Λίντνερ θα είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας στη νέα κυβέρνηση υπό τον Όλαφ Σόλτς

Ο42χρονος Κρίστιαν Λίντνερ, τον οποίο οι Financial Times έχουν χαρακτηρίσει «μικρό ανερχόμενο Σόιμπλε», αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών για να συμμετάσχει στην κυβέρνηση υπό τον Όλαφ Σόλτς.

Οι αναλυτές θεωρούν πιθανό ο Κρίστιαν Λίντνερ να επαναφέρει το ζήτημα της μείωσης της χρέους της Ευρωζώνης, την εφαρμογή αυστηρών δημοσιονομικών-νομισματικών κανόνων και ενίοτε τη τιμωρία των «απείθαρχων».

Σε πρόσφατη συνέντευξη του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung ανέφερε πάντως ότι είναι ανοιχτός σε ένα ενδεχόμενο αναθεώρησης τόσο του Συμφώνου Σταθερότητας, όσο και του φρένου χρέους.

Κορυφαία προτεραιότητα του φιλελεύθερου πολιτικού, λοιπόν, είναι η τιθάσευση του πληθωρισμού, ενώ φαίνεται να κατανοεί ότι η μεταπανδημική ανάκαμψη δεν επιτρέπει μία γραμμική επιστροφή σε συνθήκες πανευρωπαϊκής λιτότητας.

Πρόσφατα ο Λίντνερ δήλωσε πως «θα συμμετάσχουμε μόνο σε κυβέρνηση του κέντρου.

Με το FDP δεν θα υπάρξει αριστερή στροφή στη γερμανική πολιτική.

Αδυνατώ να φανταστώ τι θα μας προτείνουν το SPD και οι Πράσινοι που να είναι ελκυστικό για το FDP και ταυτόχρονα αποδεκτό από τους Σοσιαλδημοκράτες και το οικολογικό κόμμα.

Το FDP αποκλείει την επιβολή υψηλότερων φόρων στις επιχειρήσεις και τη χαλάρωση του χρέους καθώς και μια πολιτική η οποία βασίζεται σε απαλλοτριώσεις (για οικολογικές εγκαταστάσεις), η οποία έχει στο επίκεντρό της απαγορεύσεις, δηλαδή την αριστερή πολιτική».

Ο 42χρονος Λίντνερ εξελέγη νέος πρόεδρος του FDP έπειτα από την παραίτηση του Φίλιπ Ρέσλερ (μετά τις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές του 2013), στις οποίες το FDP απέτυχε να ξεπεράσει το όριο του 5% για να εισέλθει στην ομοσπονδιακή βουλή, για πρώτη φορά από το 1949.

Πριν τις ευρωεκλογές του 2014, ο Λίντνερ και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μaρκ Ρούτε ανέλαβαν μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ του Όλι Ρεν και του Γκι Φερχόφστατ, τους υποψηφίους της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τελικά, οι υποψήφιοι συμφώνησαν να ηγηθούν από κοινού της εκστρατείας του ALDE για τις εκλογές. Εκείνη την εποχή, ο Λίντνερ θεωρήθηκε ότι υποστηρίζει τον Ρεν.

Ο Λίντνερ ήταν εκπρόσωπος του FDP στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση που εξέλεξε τον Προέδρο της Γερμανίας το 2017, και στην οποία ψήφισε τον κυβερνητικό υποψήφιο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Την ίδια χρονιά, ηγήθηκε της επιτυχημένης εκστρατείας του κόμματός του για τις κρατιδιακές εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, με αποτέλεσμα το FDP να μπει στην τοπική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Άρμιν Λάσετ.

Ο ίδιος ο Λίντνερ δεν πήρε κάποιο αξίωμα στην κυβέρνηση αυτή, λόγω του στόχου του να οδηγήσει το FDP στην ομοσπονδιακή βουλή τον Σεπτέμβριο του 2017, πράγμα που πέτυχε με εκλογικό ποσοστό 10,7%.

Μετά από αυτήν την επιτυχία εξελέγη ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας FDP στο Bundestag.

Πηγή: ATHENS VOICE

Υποστήριξε το GRland.info

Βοήθησε την συντακτική μας ομάδα να προσφέρει έγκαιρα και έγκυρα ενημερωτικά άρθρα στην ελληνική γλώσσα. Γίνε συνδρομητής με 4,99 τον μήνα! Περισσότερα, ΕΔΩ

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.