Λόγω κορονοϊού το Μόναχο κλείνει το 2020 με έλλειμμα εκ. ευρώ

Λόγω της έλλειψης εσόδων που σχετίζονται με την πανδημία, η πρωτεύουσα της Βαυαρίας κλείνει το 2020 με οικονομικό έλλειμμα 102,5 εκατομμυρίων ευρώ. Ο ταμίας της πόλης Christoph Frey προτρέπει σε προσπάθειες για τα επόμενα χρόνια.

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει μεγάλο αντίκτυπο στα ταμεία της πόλης του Μονάχου. Όπως ανακοίνωσε ο ταμίας Christoph Frey, η πρωτεύουσα έκλεισε το έτος 2020 με ένα μείον της τάξεως των 102,5 εκατομμύρια ευρώ.

Έτσι, το Μόναχο καταγράφει αρνητικό ετήσιο αποτέλεσμα για δεύτερη συνεχή χρονιά.

“Η πρωτεύουσα της Βαυαρίας τη γλίτωσε φτηνά το έτος 2020, παρά το σημαντικό έλλειμμα. Το πακέτο ασφάλειας για τα οικονομικά της πόλης, καθώς και οι πληρωμές υποκατάστασης του εμπορικού φόρου από την ομοσπονδιακή και την πολιτειακή κυβέρνηση συνέβαλαν σημαντικά σε αυτό.

Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχει λόγος να ανασάνουμε με ανακούφιση: τα σχέδια προϋπολογισμού για τα επόμενα έτη είναι ανησυχητικά και εξακολουθούν να δείχνουν ένα σαφώς αρνητικό ετήσιο αποτέλεσμα.

Συνεπώς, πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τη δημιουργία πλεονασμάτων, ώστε να διασφαλιστούν και πάλι οι μακροπρόθεσμες επιδόσεις της πόλης”, δήλωσε ο Frey.

Μεγάλη μείωση των φορολογικών εσόδων

Ο λόγος για το μεγάλο έλλειμμα οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην πτώση των οικονομικών επιδόσεων. Τόσο τα έσοδα από τον εμπορικό φόρο όσο και το δημοτικό μερίδιο του φόρου εισοδήματος μειώθηκαν σημαντικά το 2020.

Τα έσοδα από το δημοτικό μερίδιο του φόρου εισοδήματος και του φόρου κύκλου εργασιών μειώθηκαν κατά περίπου 32,5 εκατ. ευρώ σε 1,55 δισ. ευρώ (προηγούμενο έτος: 1,58 δισ. ευρώ).

Τα έσοδα από τον εμπορικό φόρο σημείωσαν μάλιστα μείωση κατά περίπου 728 εκατ. ευρώ σε 1,85 δισ. ευρώ (πέρυσι: 2,58 δισ. ευρώ), όπως δημοσίευσε ο δήμος.

Οι πληρωμές υποκατάστασης του εμπορικού φόρου από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το κράτος ύψους 669 εκατομμυρίων ευρώ μπόρεσαν να αντισταθμίσουν εν μέρει αυτά τα μειωμένα έσοδα της πόλης.

Επιπλέον, το δημοτικό συμβούλιο του Μονάχου συνέταξε ένα πακέτο ασφάλειας για τα οικονομικά της πόλης σε πρώιμο στάδιο. Αυτό το αντίμετρο, καθώς και η βοήθεια από την ομοσπονδιακή και την πολιτειακή κυβέρνηση, επέτρεψε στην πρωτεύουσα του κράτους να παραμείνει ικανή να δράσει το 2020 και να συνεχίσει να εκτελεί σημαντικά δημοτικά καθήκοντα.

Τα κεφάλαια της πόλης μειώνονται, το χρέος αυξάνεται

Οι τρέχουσες διοικητικές δραστηριότητες παρουσίασαν αρνητικό αποτέλεσμα 192 εκατ. ευρώ το 2020. Το θετικό οικονομικό αποτέλεσμα των 89,4 εκατομμυρίων ευρώ δεν ήταν πλέον αρκετό για να αντισταθμίσει αυτό το μείον, με αποτέλεσμα το ετήσιο αποτέλεσμα να παρουσιάσει ζημία 102,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Στον ισολογισμό, τα ίδια κεφάλαια του δήμου μειώθηκαν κατά περίπου 151,6 εκατ. ευρώ σε περίπου 13,2 δισ. ευρώ. Λόγω της υστέρησης των εσόδων, η διαδικασία μείωσης του χρέους που επιδιώκεται εδώ και χρόνια δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί το 2020.

Η πρωτεύουσα της Βαυαρίας έπρεπε να αναλάβει νέο χρέος για τη χρηματοδότηση επενδύσεων. Ως αποτέλεσμα, το επίπεδο του χρέους αυξήθηκε σε περίπου 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2020 (προηγούμενο έτος 633,8 εκατομμύρια ευρώ).

Ο δείκτης ιδίων κεφαλαίων μειώθηκε στο 49% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος (51,3%).

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.