Μάιος 22: Καμία ανάκαμψη του λιανικού εμπορίου στο Μόναχο

Μετά τις δύσκολες εποχές της πανδημίας, το βαυαρικό λιανικό εμπόριο θα χρειαζόταν μια ισχυρή άνοδο την άνοιξη. Και στο Μόναχο, ο πόλεμος και ο πληθωρισμός χαλάνε την αγοραστική διάθεση των πελατών.

Επικεφαλής της εμπορικής ένωσης: “Έχουμε κολλήσει σε ένα ιστορικό χαμηλό”

“Έχουμε κολλήσει σε ένα ιστορικό χαμηλό – η άνοδος της θερμοκρασίας κανονικά σημαίνει αύξηση της κατανάλωσης, αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συνέπειές του έχουν αποφασιστικό αρνητικό αντίκτυπο.

Οι κάτοικοι του Μονάχου πρέπει να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στο πορτοφόλι τους, παρακολουθούν την αύξηση του ενεργειακού κόστους”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Bernd Ohlmann τη Δευτέρα.

Ιδιαίτερα λόγω των μειωμένων ποσοστών των κρουσμάτων, τα καταστήματα ήλπιζαν σε μια “καλή αγοραστική διάθεση”. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις για κάτι τέτοιο: “Οι άνθρωποι είναι συγκρατημένοι, και όχι μόνο όταν πρόκειται για μεγάλες αγορές.

Ο Ohlmann δήλωσε ότι αυτό ήταν ιδιαίτερα αισθητό στον σταθερό τομέα πέρα από το λιανικό εμπόριο τροφίμων. Η συχνότητα των πελατών στα καταστήματα είναι περίπου 20 έως 25 τοις εκατό χαμηλότερη από τα επίπεδα πριν από την πανδημία και οι πωλήσεις έχουν μειωθεί κατά 20 έως 30 τοις εκατό. Πολλοί άνθρωποι φοβούνται για το μέλλον και δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου θετικά νέα, δήλωσε ο Ohlmann.

Το γεγονός ότι ο αριθμός των τουριστών αυξάνεται τόσο αργά είναι πολύ σκληρό για την πρωτεύουσα του κρατιδίου: “Το Μόναχο πραγματοποιεί τζίρο δισεκατομμυρίων με τουρίστες από όλο τον κόσμο, αλλά οι τουρίστες λείπουν.

Αυτή τη στιγμή πρόκειται περισσότερο για αγορές για ευχαρίστηση, αλλά η διάθεση των καταναλωτών είναι στο ναδίρ”. Αυτό είναι ιδιαίτερα αισθητό στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας.

Ταυτόχρονα, οι τιμές που απαιτούν οι προμηθευτές και το ενεργειακό κόστος των ίδιων των λιανοπωλητών αυξάνονται και υπάρχουν επίσης προβλήματα παράδοσης, δήλωσε ο Ohlmann στην Deutsche Presse-Agentur.

“Ο πελάτης θέλει να αγοράσει κάτι και εσύ πρέπει να του πεις, “Λυπάμαι, δεν το έχω”. Και συχνά ο λιανοπωλητής δεν μπορεί καν να πει πότε θα πάρει το προϊόν.

Ωστόσο, το κύμα πτωχεύσεων που απειλούσε στην αρχή της κρίσης της πανδημίας δεν έχει εμφανιστεί μέχρι στιγμής, δήλωσε ο Ohlmann. “Και είμαστε βέβαιοι ότι αυτό δεν θα συμβεί”. Κυρίως οι κρατικές ενισχύσεις και το επίδομα βραχυχρόνιας εργασίας το απέτρεψαν.

Επιπλέον, πολλοί έμποροι χρησιμοποίησαν επίσης εναλλακτικά κανάλια πωλήσεων, όπως υπηρεσίες παράδοσης ή διαδικτυακό εμπόριο. Ωστόσο, πολλά καταστήματα ρούχων ή υποδημάτων, τα οποία είναι σημαντικά για τα κέντρα των πόλεων, “βρίσκονται με το ένα πόδι στην άβυσσο”.

Το ηλεκτρονικό λιανικό εμπόριο, από την άλλη πλευρά, συνεχίζει να αναπτύσσεται θετικά, αν και δεν ανθεί πλέον τόσο έντονα όσο στην αρχή της κρίσης της πανδημίας. Κατά το τρέχον έτος, αναμένεται αύξηση 12,4% του κύκλου εργασιών στον online τομέα, δήλωσε ο Ohlmann.

Αυτό θα αύξανε το μερίδιο των συνολικών επιχειρήσεων σε περίπου 18%. Συνολικά, ο εμπορικός σύλλογος αναμένει 72 δισεκατομμύρια ευρώ σε κύκλο εργασιών στο βαυαρικό λιανεμπόριο για το τρέχον έτος, το οποίο θα είναι ελαφρώς περισσότερο από ό, τι το 2021.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.