Γερμανία: “Μαύρα” Χριστούγεννα για τα καταστήματα από τα νέα μέτρα

Ανασχετικός παράγοντας για το λιανεμπόριο αποτελούν τα νέα περιοριστικά μέτρα για την παραλλαγή Όμικρον που δρομολογήθηκαν στη Γερμανία λίγο πριν τα Χριστούγεννα, προειδοποιεί ο σύνδεσμος λιανεμπόρων της χώρας σε ένα χρονικό διάστημα που παραδοσιακά αποτελεί ένα από τα καλύτερα της χρονιάς για τον εμπορικό κόσμο.

Σε έκθεση του συνδέσμου HDE, που περιλαμβάνει σφυγμομέτρηση σε 1.600 καταστήματα, εντοπίστηκε πτώση κατά μέσο όρο ύψους 26% στις πωλήσεις (εκτός τροφίμων), με τα καταστήματα ενδυμάτων να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ζημιά με απώλειες ύψους 35% σε σχέση με τα προ της πανδημίας επίπεδα.

Τα ποσοστά επισκεψιμότητας στο εμπορικό κέντρο των πόλεων υποχώρησε κατά 41% σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, με τη φετινή εορταστική περίοδο να προμηνύεται ίσως και χειρότερη από την περσινή χρονιά, όταν το λιανεμπόριο ήταν ανοιχτό (αν και με όριο πελατών) και μόνο η εστίαση ήταν κλειστή λόγω των μέτρων.

Οι ζημιές για τον Δεκέμβριο υπολογίζεται ότι θα ανέβουν στα 5,5 δισ. ευρώ, με το 77% των καταστημάτων να «βλέπει» αρνητικές προοπτικές για τις επόμενες εβδομάδες.

Δύσκολη η πρόσβαση στα μαγαζιά

Πλέον η πρόσβαση των πελατών στα καταστήματα γίνεται ακόμη πιο αυστηρή, καθώς τα νέα μέτρα ορίζουν πως ουδείς ανεμβολίαστος μπορεί να εισέλθει σε κατάστημα, παρά μόνο σε μαγαζιά αναγκαίων αγαθών, όπως τα σούπερ μάρκετ, οι φούρνοι και τα φαρμακεία.

«Η εισαγωγή ακόμη πιο αυστηρών μέτρων για τον κορονοϊό στα καταστήματα συνιστά μια δραματική διαταραχή στις πωλήσεις των Χριστουγέννων» ανέφερε σε ανακοινωθέν του ο πρόεδρος του συνδέσμου, Στέφαν Γκενθ.

Για το λόγο αυτό οι λιανέμποροι ζητούν από την κυβέρνηση νέα μέτρα στήριξης προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο νέο αυτό πλήγμα.

«Το λιανεμπόριο είχε στηρίξει τις ελπίδες του για ανάκαμψη στις πωλήσεις των Χριστουγέννων» επεσήμανε ο κ. Γκενθ, κάνοντας λόγο για καταστροφικές προοπτικές για τον κλάδο.

Πηγή: In.gr

Υποστήριξε το GRland.info

Βοήθησε την συντακτική μας ομάδα να προσφέρει έγκαιρα και έγκυρα ενημερωτικά άρθρα στην ελληνική γλώσσα. Γίνε συνδρομητής με 4,99 τον μήνα! Περισσότερα, ΕΔΩ

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης