Με «πλάτες» της Γερμανίας γλιτώνει η Τουρκία τα μέτρα για την Αμμόχωστο

«Παγώνει» η Γερμανία τη δρομολογούμενη επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων ως απάντηση στις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων .

Οι εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ «έκλεισαν» χωρίς συμφωνία επί των προτεινομένων μέτρων, παρά τις πιέσεις και τις προειδοποιήσεις ότι διακυβεύεται η ίδια η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, «πάτησε φρένο» στην επιβολή μέτρων για τις παράνομες τουρκικές εξαγγελίες περί περαιτέρω ανοίγματος των Βαρωσίων προτάσσοντας το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση συνασπισμού δεν είχε τον απαιτούμενο χρόνο να μελετήσει το έγγραφο επιλογών που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα, καθώς και τις επιπτώσεις των όποιων αποφάσεων ληφθούν.

Με την προσέγγιση της Γερμανίας συντάχθηκε η Ιταλία, ενώ η Ολλανδία εξέφρασε γενική επιφύλαξη ως προς το ενδεχόμενο λήψης των όποιων μέτρων.

Στον αντίποδα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, υπογράμμισε κατά τις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων την ανάγκη λήψης αποφάσεων δεδομένου ότι συζητείται επί μακρόν το ζήτημα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Αμμόχωστο και πλέον έχουμε ενώπιον μας ένα έγγραφο επιλογών που συμπεριλαμβάνει νομικά και πολιτικά μέτρα.

Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες τόνιζαν ότι αποτυχία λήψης αποφάσεων σήμερα θα θέσει σε κίνδυνο και την αξιοπιστία της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί μια διττή προσέγγιση:

Υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων, τα οποία δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστούν εάν η Τουρκία επιδείξει ετοιμότητα για αποδοχή της τολμηρής και αμοιβαίως επωφελούς πρότασης του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης σε σχέση με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

«Μια τέτοια προσέγγιση αφενός δείχνει την αποφασιστικότητα της ΕΕ και αφετέρου δημιουργεί κίνητρο για την Τουρκία, ενώ παράλληλα λειτουργεί ως καταλύτης σε σχέση με τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού» σχολίαζαν ευρωπαϊκές πηγές.

Τη γενικότερη προσέγγιση του Ύπατου Εκπροσώπου και της Λευκωσίας ως προς την ανάγκη λήψης συγκεκριμένων αποφάσεων υποστήριξαν, κατά τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Εσθονία, η Αυστρία, η Μάλτα και το Λουξεμβούργο.

Ειδικότερα, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Αυστρία, η Γαλλία και το Λουξεμβούργο, εξέφρασαν την άποψη ότι η εν λόγω προσέγγιση είναι απολύτως λογική και δικαιολογημένη, σημειώνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα σταλούν λανθασμένα μηνύματα προς την Τουρκία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε ότι η Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων θα συζητήσει το θέμα με ειδική έμφαση στη σύσταση ειδικού καθεστώτος νομικών μέτρων προς όσους εμπλέκονται στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Αναγνώρισε, επίσης, την καταλυτική σημασία της υιοθέτησης τολμηρών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης σε σχέση με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου για την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος.

Το προσχέδιο του λεγόμενου «εγγράφου επιλογών» (option paper) περιλαμβάνει πιθανά νομικά και πολιτικά μέτρα, και τέθηκε επί τάπητος την περασμένη εβδομάδα στη συνάντηση των μόνιμων αντιπροσώπων των κρατών-μελών της ΕΕ (COREPER).

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι επιλογές περιλαμβάνουν την περικοπή κονδυλίων για την Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ή τα προενταξιακά ταμεία, πιθανό πάγωμα διαλόγου υψηλού επιπέδου και στοχευμένες κυρώσεις κατά ατόμων που ευθύνονται για τις ενέργειες στα Βαρώσια.

Πηγή: CNN Greece

Υποστήριξε το GRland.info

Βοήθησε την συντακτική μας ομάδα να προσφέρει έγκαιρα και έγκυρα ενημερωτικά άρθρα στην ελληνική γλώσσα. Γίνε συνδρομητής με 4,99 τον μήνα! Περισσότερα, ΕΔΩ

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.