Μεγάλη ανακάλυψη στη μάχη ενάντια στην πολλαπλή σκλήρυνση

Για ανακάλυψη – ορόσημο στην ιατρική κοινότητα κάνουν λόγο Αμερικανοί επιστήμονες που κατάφεραν να αντιστρέψουν τα συμπτώματα ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση (σκλήρυνση κατά πλάκας) μεταμοσχεύοντας κύτταρα του ανοσοποιητικού που καταπολεμούν τον «αδενικό πυρετό» (ή αλλιώς λοιμώδη μονοπυρήνωση).

Όπως αναφέρουν οι εφημερίδες «Daily Mail» και «Ιndependent», σε 24 ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, οι γιατροί εμφύτευσαν κύτταρα που στοχεύουν τον ιό που μπορεί να προκαλέσει «αδενικό πυρετό», κι αυτός με τη σειρά του να οδηγήσει στην εμφάνισης της ασθένειας.

Περίπου 20 ασθενείς είδαν βελτίωση στην κατάσταση της υγείας τους ύστερα από ένα χρόνο, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Η θεραπεία με «Τ- κύτταρα» – το τμήμα του ανοσοποιητικού μας συστήματος που μας προστατεύει από σοβαρές ασθένειες – αναπτύχθηκε από την εταιρεία Atara Biotherapeutics του Σαν Φρανσίσκο.

Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος κατά του «αδενικού πυρετού» μπορεί να είναι το κλειδί για τη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας, ισχυρίζονται οι επιστήμονες, σχολιάζει η εφημερίδα «Daily Mail».

Οι αξονικές εγκεφάλου έδειξαν ότι η εξέλιξη της πάθησης επιβραδύνθηκε ή ακόμη και αντιστράφηκε σε ορισμένους ασθενείς.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες που διενήργησαν την έρευνα τόνισαν ωστόσο, ότι η μελέτη τους διεξήχθη σε μικρό δείγμα και γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία.

Τόνισαν επίσης ότι η μέθοδος αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά στην κατανόηση της ασθένειας από τους ειδικούς, η οποία, επί του παρόντος, είναι ανίατη και μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με φάρμακα.

Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη απολύτως σίγουροι για το τι προκαλεί την σκλήρυνση κατά πλάκας από την οποία πάσχουν περίπου 130.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο και 900.000 στις ΗΠΑ.

Ωστόσο όπως αναφέρει η Daily Mail, υπάρχει «δρόμος» ακόμη που πρέπει να καλυφθεί προτού οι ενδιαφερόμενοι ενθουσιαστούν για πιθανή θεραπεία.

Η δοκιμή Φάσης Ι δεν δοκιμάστηκε έναντι μιας μεταβλητής ελέγχου, με τους ερευνητές να παραδέχονται ότι τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να προκληθούν από το φαινόμενο εικονικού φαρμάκου.

Η Clare Walton, επικεφαλής της έρευνας στο Multiple Sclerosis Society UK, είπε στο New Scientist: «Είναι ενθαρρυντικό ότι έχουν δει βελτιώσεις στο MTR.

Όμως έχουμε δει θεραπείες να φαίνονται ελπιδοφόρες στη φάση Ι ή ακόμα και στη φάση ΙΙ, αλλά στη συνέχεια, όταν κάνουμε τις μεγάλες τυχαιοποιημένες δοκιμές, δεν δείχνουν κανένα αποτέλεσμα».

Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.