Μεγάλο ποσοστό ελαττωματικών μασκών στη Γερμανία

Οι προστατευτικές μάσκες μπορούν πλέον να αγοραστούν σε κάθε γωνία. Ωστόσο, ορισμένες από αυτές έχουν σημαντικά ελαττώματα, όπως δείχνει μια έρευνα.

Στην αρχή της πανδημίας, οι προστατευτικές μάσκες ήταν ακόμα σε έλλειψη. Το ίδιο συνέβη και όταν κυκλοφόρησαν στην αγορά τα πρώτα rapid τεστ.

Για να αντιμετωπίσει την έλλειψη, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μείωσε στη συνέχεια τις απαιτήσεις ποιότητας. Αυτό όμως είχε δραστικές συνέπειες, όπως δείχνει τώρα έρευνα του Business Insider. Αρκετά ιατρικά προϊόντα έχουν σοβαρά ελαττώματα.

Η έρευνα στα γραφεία εποπτείας της αγοράς των ομοσπονδιακών κρατιδίων δείχνει συγκλονιστικά αποτελέσματα. Στην Έσση, ελέγχθηκαν περισσότερες από 700 ιατρικές προστατευτικές μάσκες – περίπου το 50 τοις εκατό από αυτές παρουσίασαν ελαττώματα.

Το Αμβούργο ανέφερε επίσης παρόμοια αποτελέσματα. Περίπου το 70% των μασκών που επιθεωρήθηκαν εκεί δεν ήταν σύμφωνες με τους ισχύοντες κανονισμούς για την ασφάλεια των προϊόντων.

Η Βάδη-Βυρτεμβέργη, από την άλλη πλευρά, ανέφερε μικρότερο αριθμό ελαττωματικών μασκών. Εδώ, μόνο το 35 τοις εκατό ήταν προβληματικό. Στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το ποσοστό αυτό ξεπερνούσε το 40 τοις εκατό.

Αλλά αν τα ελαττώματα είναι γνωστά, γιατί κανείς δεν κάνει τίποτα για τις ελαττωματικές μάσκες; Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέσπισε μια εξαίρεση που επέτρεπε την εισαγωγή μασκών χωρίς το πιστοποιητικό ασφάλειας προϊόντων “CE”.

Ωστόσο, η απαγόρευση αυτή ισχύει από την 1η Οκτωβρίου 2020, αλλά αν οι εισαγωγείς αγόρασαν τα προϊόντα πριν από την ημερομηνία αυτή, επιτρέπεται ακόμη η διάθεσή τους στην αγορά. Στην πραγματικότητα ανεύθυνο, αλλά η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επιτρέπει ακόμη και τη χρήση τέτοιων μασκών μέχρι τις 31 Μαΐου 2022 – και αυτό, αν και δεν υπάρχει έλλειψη καλών προϊόντων μέχρι τώρα.

Ελαττωματικά προϊόντα με πλαστά έγγραφα στη Γερμανία

Όπως εξηγεί το Businnes Insider, πίσω από τις ελαττωματικές μάσκες κρύβεται συχνά απάτη. Συχνά παρουσιάζονταν πλαστά και ελλιπή έγγραφα, δήλωσαν οι επιθεωρητές.

Ήταν επίσης μερικές φορές δύσκολο να εντοπιστούν οι αλυσίδες εφοδιασμού. Μερικές φορές δεν ήταν καν δυνατόν να μάθουμε ποιος είχε εισάγει τα προϊόντα.

Ένας εκπρόσωπος της εποπτικής αρχής του Darmstadt εξηγεί: “Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι οικονομικοί φορείς ήταν παράλογοι και διαφωνούσαν με την υποτιθέμενη τεχνική αποτελεσματικότητα των μασκών, την κατάσταση ανεπάρκειας και τις αρνητικές οικονομικές συνέπειες”. Ορισμένοι έμποροι είχαν αρνηθεί να αναλάβουν δράση ακόμη και μετά από ελλιπείς αξιολογήσεις.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.