Μείωση επιδότησης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα στη Γερμανία

Όποιος θέλει να αγοράσει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο πρέπει να είναι προετοιμασμένος για μια μεταρρύθμιση της κρατικής επιδότησης. Οι επιδοτήσεις για τα plug-in υβριδικά οχήματα θα καταργηθούν σύντομα εντελώς.

“Οι αγοραστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων πρόκειται να λάβουν λιγότερη υποστήριξη από το κράτος το αργότερο το επόμενο έτος – και το κονδύλι των επιδοτήσεων πρόκειται να περιοριστεί. Όσοι υποβάλλουν τις αιτήσεις τους πολύ αργά, κινδυνεύουν να μείνουν με άδεια χέρια.

Η γερμανική κυβέρνηση συμφώνησε σε αυτή τη μεταρρύθμιση των επιδοτήσεων μετά από μακρά διαμάχη, όπως πληροφορήθηκε την Τρίτη η Deutsche Presse-Agentur από κύκλους της κυβέρνησης. Οι επιδοτήσεις για τα υβριδικά οχήματα πρόκειται επίσης να λήξουν στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σχεδιάζει δύο βήματα μεταρρύθμισης

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι επιδοτήσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο έτος, αλλά μόνο μέχρι να καταβληθούν συνολικά 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Προβλέπονται δύο βήματα μεταρρύθμισης – στο δεύτερο βήμα, η κρατική επιδότηση αγοράς θα καταβάλλεται μόνο για τα ιδιωτικά αυτοκίνητα και όχι πλέον για τα εταιρικά ή βιοτεχνικά οχήματα.

Ο υπουργός Οικονομικών είχε προηγουμένως προτείνει την πλήρη κατάργηση της επιδότησης αγοράς και για τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα – προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα.

Ο υπουργός Οικονομικών επιμένει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να συμμορφωθεί και πάλι με το φρένο χρέους το 2023, το οποίο είχε ανασταλεί κατά την πανδημία.

Στη συμφωνία, το SPD, το FDP και οι Πράσινοι είχαν συμφωνήσει σε μια μεταρρύθμιση της υποστήριξης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων από το 2023.

Λιγότερη υποστήριξη για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στη Γερμανία

Συγκεκριμένα, η συμφωνία που επετεύχθη τώρα προβλέπει ότι σε πρώτη φάση η επιδότηση για τα αυτοκίνητα που κοστίζουν λιγότερο από 40.000 ευρώ θα μειωθεί από 6.000 ευρώ που είναι σήμερα σε 4.500 ευρώ.

Τα αυτοκίνητα με καθαρή τιμή καταλόγου από 40.000 ευρώ έως 65.000 ευρώ θα λάβουν 3.000 ευρώ αντί για 5.000 ευρώ που ισχύει σήμερα. Για τα plug-in υβριδικά οχήματα, για τα οποία μέχρι σήμερα υπήρχε επιδότηση έως και 4.500 ευρώ, η επιδότηση θα λήξει στο τέλος του 2022.

Τα plug-in υβριδικά συνδυάζουν έναν ηλεκτροκινητήρα και έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης. Έχουν επανειλημμένα επικριθεί από περιβαλλοντικές οργανώσεις επειδή τα οχήματα αυτά προσφέρονται κυρίως στην κατηγορία των SUV και κατά κύριο λόγο δεν κινούνται ηλεκτρικά.

Αργότερα, μόνο οι ιδιώτες θα λαμβάνουν χρήματα στη Γερμανία

Σε ένα δεύτερο μεταρρυθμιστικό βήμα, το οποίο θα μπορούσε να έρθει ακόμη και μέσα στο επόμενο έτος, το όριο επιδότησης θα μειωθεί περαιτέρω – μόνο οι αγοραστές οχημάτων που κοστίζουν λιγότερο από 45.000 ευρώ θα λαμβάνουν επιδότηση αγοράς.

Στη συνέχεια, η επιδότηση αγοράς θα μειωθεί σε 3.000 ευρώ ανά όχημα και θα καταβληθεί μόνο σε ιδιώτες.

Ένα ανώτατο όριο επιδότησης θα μπορούσε να οδηγήσει σε φυγή από την επιδότηση αγοράς. Για το τρέχον έτος έχουν προβλεφθεί περίπου πέντε δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με το αρμόδιο Ομοσπονδιακό Γραφείο Οικονομίας και Ελέγχου Εξαγωγών, το 2021 καταβλήθηκαν επιδοτήσεις ύψους άνω των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Από την 1η Ιουλίου 2022, είχαν υποβληθεί περισσότερες από 1,3 εκατομμύρια αιτήσεις για επιδοτήσεις – περίπου 554.000 από αυτές σε ιδιώτες και περίπου 671.500 σε εταιρείες. Επιπλέον, υπήρχαν αιτήσεις από δημοτικές επιχειρήσεις.

Την άνοιξη, ο υπουργός Οικονομίας είχε προτείνει να ακυρωθεί η επιδότηση για τα plug-in υβριδικά αυτοκίνητα νωρίτερα από το προγραμματισμένο, στο τέλος του 2022.

Σύμφωνα με τα σχέδια του Habeck, στο μέλλον θα πρέπει να υπάρχουν λιγότερα χρήματα από το κράτος για αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Τα φορολογικά πλεονεκτήματα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τα plug-in υβριδικά οχήματα στους κανονισμούς για τα εταιρικά αυτοκίνητα θα διατηρηθούν σύμφωνα με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε.

Αλλαγή του χρόνου υποβολής της αίτησης επιδότησης στη Γερμανία;

Παρέμεινε ασαφές αν η αίτηση επιδότησης μπορεί να υποβληθεί μόνο μετά την αγορά και την ταξινόμηση του οχήματος, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.

Η πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Αυτοκινητοβιομηχανίας, Hildegard Müller, προειδοποίησε κατά της συνέχισης της σύνδεσης της καταβολής της επιδότησης αγοράς με την ημερομηνία ταξινόμησης.

“Το πρόσθετο ανώτατο όριο της επιδότησης και η ασαφής ημερομηνία χορήγησης απειλούν να μετατρέψουν την επιδότηση σε τυχερό παιχνίδι για τους καταναλωτές”, δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι οι κατασκευαστές είναι πρόθυμοι να συνδέσουν την πληρωμή με την ημερομηνία αγοράς.

Αντιδράσεις στη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση στη Γερμανία

Συνολικά, η απόφαση για μονομερή και συνολική περικοπή της επιδότησης “σε περιόδους αυξανόμενων δαπανών και επιβαρύνσεων” ήταν ακατανόητη, δήλωσε η Müller.

Ο πρόεδρος της ADAC Transport, Gerhard Hillebrand, δήλωσε: “Μια πλήρης ακύρωση της επιδότησης θα έθετε σε τεράστιο κίνδυνο την ανάπτυξη της ηλεκτρικής κινητικότητας, οπότε η συμφωνία για τη συνέχιση είναι σωστή”.

Είπε ότι είναι απαράδεκτο οι καταναλωτές που έχουν ήδη παραγγείλει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο να λαμβάνουν τώρα σημαντικά λιγότερη υποστήριξη στο πλαίσιο των προβλημάτων παράδοσης.

Στα μέσα του 2020, το λεγόμενο “περιβαλλοντικό επίδομα” που ίσχυε μέχρι τότε συμπληρώθηκε από μια “επιδότηση καινοτομίας”. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση διπλασίασε την επιδότησή της, ενώ η έκπτωση των κατασκευαστών παρέμεινε αμετάβλητη.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ξεφύγει η επιδότηση, η οποία άξιζε δισεκατομμύρια. Ο αριθμός των νέων ταξινομήσεων αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων και plug-in υβριδικών αυξήθηκε σημαντικά.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.