Μελέτη: Πολλά προβλήματα σε γερμανικά δημοτικά σχολεία

Τα παιδιά στη Γερμανία διαβάζουν πολύ χειρότερα από ό,τι πριν από 20 χρόνια. Οι περιορισμοί της Κορόνας ευθύνονται εν μέρει γι’ αυτό, αλλά δεν είναι ο μόνος παράγοντας. Οι ερευνητές επικρίνουν κυρίως την έλλειψη εκπαιδευτικής ισότητας.

“Σε είκοσι χρόνια, πρακτικά τίποτα δεν έχει αλλάξει όσον αφορά την εκπαιδευτική ισότητα και τις ίσες ευκαιρίες στη Γερμανία“.

Οι εκπαιδευτικοί ερευνητές, οι οποίοι παρουσίασαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους από τη Διεθνή Έρευνα για την Ανάγνωση στα Δημοτικά Σχολεία (IGLU) σχετικά με τις αναγνωστικές δεξιότητες των μαθητών της τέταρτης τάξης του Βερολίνου, δεν έκρυψαν την απογοήτευσή τους.

“Τα θετικά ευρήματα από άλλες χώρες δείχνουν ότι το οικογενειακό υπόβαθρο δεν χρειάζεται να επηρεάζει αυτόματα την αναγνωστική ικανότητα των μαθητών”, έγραψαν στη μελέτη η Nele McElvany, διευθύνουσα σύμβουλος του Ινστιτούτου Έρευνας Σχολικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου TU Dortmund και επικεφαλής της μελέτης IGLU 2021, και η ομάδα της.

Η αναγνωστική ικανότητα εξαρτάται από το κοινωνικό υπόβαθρο

Τα ευρήματα της IGLU για τη Γερμανία είναι σαφή: οι μαθητές από πιο προνομιούχες κοινωνικά οικογένειες έχουν σαφές πλεονέκτημα στις αναγνωστικές δεξιότητες έναντι των μαθητών από λιγότερο προνομιούχες οικογένειες.

Πρόκειται για μια τάση την οποία ο ειδικός σε θέματα εκπαίδευσης Werner Klein, επί μακρόν επικεφαλής του Τμήματος Διασφάλισης Ποιότητας της Μόνιμης Διάσκεψης των Υπουργών Παιδείας και Πολιτισμού των ομόσπονδων κρατιδίων στο Βερολίνο, επέκρινε πρόσφατα σε άρθρο του για τη Γερμανική Σχολική Πύλη του Ιδρύματος Robert Bosch:

“Ο στόχος που έχουν θέσει όλα τα ομόσπονδα κρατίδια και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για την εξασφάλιση μεγαλύτερης εκπαιδευτικής ισότητας εξακολουθεί να μην επιτυγχάνεται”.

Η ικανότητα ανάγνωσης στη Γερμανία επιδεινώνεται σημαντικά

Από το 2001, η αναγνωστική ικανότητα των μαθητών της τετάρτης δημοτικού στη Γερμανία έχει μειωθεί, σύμφωνα με το κεντρικό εύρημα της μελέτης του IGLU.

Μια αρνητική τάση που είχε ήδη διαφανεί από το 2011 και επιβεβαιώθηκε από την εκπαιδευτική τάση του IQB που δημοσιεύθηκε πέρυσι.

Ειδικά μετά την τελευταία έρευνα της IGLU το 2016, οι αναγνωστικές ικανότητες των Γερμανών μαθητών της τετάρτης δημοτικού έχουν και πάλι μειωθεί σημαντικά τα τελευταία πέντε χρόνια. Ενώ το 2016 κάθε πέμπτος τεταρτοετής δεν μπορούσε να διαβάσει σωστά, σήμερα είναι ήδη κάθε τέταρτος.

Επιπλέον, οι διαφορές που οφείλονται στις σημαντικές κοινωνικές και μεταναστευτικές ανισότητες στο εκπαιδευτικό σύστημα δεν έχουν μειωθεί από το 2001.

Σύμφωνα με τη Nele McElvany και την ομάδα της, άλλα εκπαιδευτικά συστήματα ήταν πολύ πιο επιτυχημένα στη διαμόρφωση θετικών εξελίξεων στο δημοτικό σχολείο.

4.600 μαθητές στη Γερμανία συμμετέχουν στο IGLU

Τα τελευταία 20 χρόνια, η Διεθνής Έρευνα για την Ανάγνωση στο Δημοτικό Σχολείο (IGLU) ερευνά την αναγνωστική ικανότητα των μαθητών στο τέλος του δημοτικού σχολείου κάθε πέντε χρόνια.

Η έρευνα επιτρέπει τη διατύπωση δηλώσεων σχετικά με τις τάσεις στο σχολικό σύστημα, ιδίως όσον αφορά την αναγνωστική ικανότητα, η οποία θεωρείται καθοριστική βάση για μια επιτυχημένη εκπαιδευτική πορεία.

Στην πιο πρόσφατη έρευνα του 2021, εν μέσω πανδημίας, σχετικά με τη στάση απέναντι στην ανάγνωση και τις αναγνωστικές συνήθειες των μαθητών της τετάρτης τάξης, συμμετείχαν συνολικά 65 κράτη και περιφέρειες.

Στη Γερμανία συμμετείχαν περίπου 4.600 μαθητές.

Ελλείψεις λόγω της πανδημίας Corona

Το γεγονός ότι το κλείσιμο των σχολείων κατά τη διάρκεια της πανδημίας Corona το 2021 θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στην αναγνωστική επίδοση των μαθητών της τετάρτης τάξης ήταν αναμενόμενο.

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, η αναγνωστική ικανότητα που παρατηρήθηκε στη Γερμανία κατά τη διάρκεια της IGLU 2021 ήταν σημαντικά χαμηλότερη από ό,τι θα αναμενόταν χωρίς την πανδημία COVID 19, εξήγησε το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας, το οποίο χρηματοδοτεί από κοινού τη μελέτη IGLU με τη Μόνιμη Διάσκεψη των Υπουργών Παιδείας και Πολιτισμού.

“Είναι ανησυχητικό όταν το ένα τέταρτο των μαθητών της τετάρτης τάξης του δημοτικού μας σχολείου θεωρείται ότι έχει χαμηλές επιδόσεις στην ανάγνωση”, σχολίασε η ομοσπονδιακή υπουργός Παιδείας Bettina Stark-Watzinger (FDP).

Πολύ λίγος χρόνος ανάγνωσης στο σχολείο

Οι ερευνητές του IGLU κατάφεραν να αποδείξουν ότι οι φτωχές αναγνωστικές δεξιότητες των μαθητών της τετάρτης δημοτικού σχετίζονται επίσης άμεσα με τον πολύ λίγο χρόνο ανάγνωσης και την πολύ μικρή χρήση ψηφιακών μέσων στα μαθήματα ανάγνωσης στα γερμανικά σχολεία.

Οι ερευνητές περιγράφουν επίσης τον εξοπλισμό με ψηφιακά μέσα στα μαθήματα ανάγνωσης στα γερμανικά σχολεία ως κάτω του μέσου όρου.

Οι συγγραφείς της μελέτης της IGLU γράφουν ότι “η Γερμανία δεν είναι τόσο επιτυχημένη όσο άλλες χώρες και περιοχές στην προώθηση διεργασιών ανάγνωσης σε βάθος με ψηφιακά μέσα”.

Πρόκειται για μια διαπίστωση που είχε ήδη αποκαλυφθεί από το Γερμανικό Σχολικό Βαρόμετρο τον Νοέμβριο του 2022.

Εκεί, το 78% των διευθυντών δημοτικών σχολείων επιβεβαίωσαν ότι, παρά τις προσπάθειές τους, δεν μπορούν να παρέχουν στους μαθητές τους την κατάλληλη μαθησιακή υποστήριξη που χρειάζονται.

Τα κορίτσια τα καταφέρνουν καλύτερα

Οι διαφορές στις δεξιότητες ανάγνωσης είναι επίσης εμφανείς μεταξύ κοριτσιών και αγοριών: Τα κορίτσια διαβάζουν καλύτερα κατά μέσο όρο από το 2001 και δείχνουν επίσης μεγαλύτερο κίνητρο για ανάγνωση.

Μια αχτίδα ελπίδας: Συνολικά, σε μια διεθνή σύγκριση, πολλοί μαθητές του δημοτικού στη Γερμανία διαβάζουν και εκτός σχολείου – κάτι που θα μπορούσε να έχει να κάνει και με το γεγονός ότι, σε αντίθεση με το εξωτερικό, τα μαθήματα τελειώνουν το μεσημέρι για τους περισσότερους μαθητές της τετάρτης τάξης.

Αυτό αφήνει άπλετο χρόνο για διάβασμα στον ελεύθερο χρόνο τους. Παρ’ όλα αυτά, πάνω από το ένα πέμπτο των μαθητών του δημοτικού στη Γερμανία δεν διαβάζουν καθόλου ή διαβάζουν σπάνια για ευχαρίστηση εκτός σχολείου.

Εν τω μεταξύ, μόνο λίγοι μαθητές απολαμβάνουν το διάβασμα στο σχολείο – το διάβασμα στην τάξη που χρησιμοποιείται ελάχιστα ανταποκρίνεται στις προτιμήσεις των μαθητών, βεβαιώνουν οι ερευνητές.

Επιπλέον, το ανάγνωσμα που χρησιμοποιείται είναι κατά μέσο όρο άνω των 20 ετών και σχετικά σύντομο για την 4η τάξη.

Παρ’ όλα αυτά: κατά μέσο όρο, οι μαθητές της τετάρτης τάξης στη Γερμανία είναι πιο ικανοποιημένοι από το σχολείο τους απ’ ό,τι πριν από πέντε χρόνια και το βιώνουν ως ένα μέρος γεμάτο θετικά συναισθήματα – με τα κορίτσια να προτιμούν περισσότερο από τα αγόρια να πηγαίνουν στο σχολείο.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης