Μέρκελ: «Η αξιοπρέπεια δεν ισχύει μόνο για τους Γερμανούς»

«Το άρθρο 1 του Συντάγματος, για την αξιοπρέπεια του ανθρώπου, δεν ισχύει μόνο για τους Γερμανούς».

Με αυτή τη φράση η πρώην καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αιτιολογεί τη στάση της στην αρχή της προσφυγικής κρίσης το 2015, στο νέο ντοκιμαντέρ του Arte «Άνγκελα Μέρκελ – στο πέρασμα του χρόνου».

«Δεν ξέρω αν το συγκεκριμένο άρθρο είναι απλώς συναισθηματισμός. Εγώ πάντως απορρίπτω αυτή την ερμηνεία.

Το άρθρο γεννήθηκε μάλλον από μια βαθιά εμπειρία και έχει να κάνει με τη συνολική εικόνα μας για την ανθρωπότητα», δηλώνει η κυρία Μέρκελ, σε μια συνέντευξη που δόθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στην Καγκελαρία, και εκφράζει την έντονη απορία της για το γεγονός ότι κάτι τέτοιο τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Η πρώην καγκελάριος, η οποία έχει επικριθεί στο εσωτερικό για τη στάση της στην προσφυγική κρίση, τονίζει πάντως ότι δεν αισθάνθηκε μόνη, καθώς, όπως λέει, αυτό ήταν τότε και το κοινό αίσθημα στη χώρα.

«Ο κόσμος είδε την κατάσταση και την αντιμετώπισε. Οι δήμαρχοι, οι εθελοντές.

Γι’ αυτό και δεν ένιωθα καθόλου μόνη», αναφέρει. Εκφράζει ωστόσο την απογοήτευσή της για την αποτυχία να υπάρξει μια ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του θέματος.

«Ήταν ξεκάθαρο ότι το πρόβλημα ήταν ευρωπαϊκό. Θα ήλπιζα φυσικά για περισσότερη δικαιοσύνη στην κατανομή. Αυτό το σημείο παραμένει ανοιχτό μέχρι σήμερα, η διαφωνία στο προσφυγικό και στο μεταναστευτικό», επισημαίνει.

Στο ντοκιμαντέρ εμφανίζεται ακόμη ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος επαινεί τη στάση της κυρίας Μέρκελ εκείνη την εποχή.

«Ήταν μια επικίνδυνη πολιτική απόφαση εκ μέρους της. Αλλά ηθικά, είχε δίκιο. Οι ενέργειές της ήταν ένα παράδειγμα αυτού που η Άνγκελα Μέρκελ θεωρούσε τόσο σημαντικό ηθικά, ώστε ήταν έτοιμη να ρισκάρει και το αξίωμά της.

Και αυτό είναι τελικά που διαχωρίζει τους ηγέτες από τους απλούς πολιτικούς», λέει ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.