Η Μέρκελ κερδίζει το βραβείο του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες

Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ κέρδισε το βραβείο του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες για την αφοσίωσή της στα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο, όπως ανακοινώθηκε το απόγευμα της Τρίτης.

Η Άνγκελα Μέρκελ κέρδισε το βραβείο Νάνσεν του ΟΗΕ

Μετά από 16 χρόνια στην εξουσία και ένα χρόνο μετά τη συνταξιοδότησή της, η Άνγκελα Μέρκελ κέρδισε το βραβείο Νάνσεν του ΟΗΕ για την αφοσίωσή της στη βοήθεια των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο.

Η επιτροπή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η οποία την επέλεξε ως νικήτρια του βραβείου, επεσήμανε την πολιτική της που υποδέχθηκε 1,2 εκατομμύρια πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που είχαν εκτοπιστεί μετά τον πόλεμο στη Συρία.

Κατά την έναρξη της ανθρωπιστικής κρίσης το 2015, η πλειονότητα των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο που διέφυγαν από τη σύγκρουση αποφάσισε να ζητήσει άσυλο στη Γερμανία.

Σε μια συνέντευξη Τύπου τον Αύγουστο του 2015, μετά την πολιτική της απόφαση να υποδεχθεί περισσότερους από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες στη Γερμανία, η Μέρκελ είπε χαρακτηριστικά: “Wir haben so vieles geschafft – wir schaffen das” (“Έχουμε πετύχει τόσα πολλά – μπορούμε να το κάνουμε αυτό”).

Η φράση αυτή κατέληξε να σηματοδοτεί την τότε πολιτική της Γερμανίας για τους πρόσφυγες “Willkommenskultur” (πολιτισμός καλωσορίσματος).

Κατά την απονομή του βραβείου, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι επαίνεσε τη Μέρκελ για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των ανθρωπιστικών αρχών και του διεθνούς δικαίου.

“Βοηθώντας περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες να επιβιώσουν και να ανοικοδομηθούν, η Άνγκελα Μέρκελ επέδειξε μεγάλο ηθικό και πολιτικό θάρρος”, δήλωσε ο Γκράντι.

Τι είναι το βραβείο Νάνσεν;

Η Μέρκελ είναι η 60ή νικήτρια του Βραβείου Νάνσεν, το οποίο δημιουργήθηκε το 1954 προς τιμήν του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, του Νορβηγού εξερευνητή της Αρκτικής και ανθρωπιστή Fridtjof Nansen.

Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Νάνσεν βοήθησε εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους πρόσφυγες να επιστρέψουν στις πατρίδες τους ή να εγκατασταθούν στις νέες χώρες διαμονής τους.

Στην τελετή απονομής του βραβείου στην Ελβετία στις 10 Οκτωβρίου, η Μέρκελ θα παραλάβει το βραβείο και το χρηματικό έπαθλο των 150.000 δολαρίων.

Η τελετή θα μεταδοθεί ζωντανά από το κανάλι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στο YouTube.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης