Μέρκελ: «Το μέλλον των Βαλκανίων είναι στην ενωμένη Ευρώπη»

Αργά ή γρήγορα, το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκεται στην ενωμένη Ευρώπη», δήλωσε η καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ ενόψει της Συνόδου Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία πραγματοποιείται χθες διαδικτυακά, με διοργανωτή την Γερμανία και με τη συμμετοχή του έλληνα πρωθυπουργού.

«Εμείς, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουμε κάθε συμφέρον για την ειρηνική και καλή εξέλιξη των Δυτικών Βαλκανίων. Και έχουμε επίσης ευθύνη να συνεισφέρουμε σε αυτό πρακτικά», τόνισε η κυρία Μέρκελ και, αναφερόμενη στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα στο πλαίσιο της λεγόμενης Διαδικασίας του Βερολίνου, που ξεκίνησε το 2014, περιέγραψε τις συμφωνίες για αμοιβαία αναγνώριση πανεπιστημιακών πτυχίων και έργα στους τομείς των μεταφορών και των υποδομών ως «σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση μιας σταθερής ανταλλαγής διασυνοριακών συνθηκών που θα βοηθήσει στην εξάλειψη των επιφυλάξεων».

Επιπλέον η καγκελάριος αναφερόμενη στη δημιουργία του Φόρουμ Νεολαίας, μίλησε για «μεγάλη επιτυχία»: «Αυτό που φαινόταν αδιανόητο, είναι εφικτό: ένα Φόρουμ Ανταλλαγών Νέων και Μαθητών, το οποίο φέρνει κοντά νέους ανθρώπους διαφορετικών εθνικοτήτων, γλωσσών, θρησκειών. Πρόκειται για χειροπιαστή δουλειά για την ειρηνική συνύπαρξη στο μέλλον», είπε χαρακτηριστικά.

«Ένα θα πρέπει να είναι εκ των προτέρων σαφές, ότι η προοπτική της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να ενισχυθεί και ότι η Διαδικασία του Βερολίνου πρέπει να συνεχίσει να την υποστηρίζει», δήλωσε στην γερμανόφωνη υπηρεσία της Deutsche Welle η αναπληρώτρια πρόεδρος της Κ.Ο. της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), η Κάτγια Λάικερτ, ενώ η εντεταλμένη της γερμανικής κυβέρνησης για τα Δυτικά Βαλκάνια Σουζάνε Σουτς τόνισε στην DW ότι η σημερινή σύνοδος είναι «το αποκορύφωμα μιας ολόκληρης σειράς προπαρασκευαστικών διασκέψεων», μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών, Υγείας, Εσωτερικών και Οικονομικών.

Ως πρόοδο που σημειώθηκε σε αυτό το πλαίσιο, η κυρία Σουτς ανέφερε την απόφαση για κατάργηση των τελών περιαγωγής για την κινητή τηλεφωνία, αλλά και την επέκταση των υποδομών μεταφορών και ενέργειας και τη σύνδεσή τους με τους διαδρόμους της ΕΕ.

Υπάρχουν ωστόσο ακόμη πολλά να γίνουν, επισήμανε η ίδια αναφερόμενη στην υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία κοινής αγοράς με στόχο τις θεμελιώδεις ελευθερίες της Ευρώπης – της κίνησης των προσώπων, των εμπορευμάτων, των υπηρεσιών και των κεφαλαίων.

πηγή: ΑΠΕ

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.