Μερτς: Οι Ουκρανοί πρόσφυγες ήρθαν στη Γερμανία για επιδόματα και παροχές

Ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος CDU, Φρίντριχ Μερτς, κατηγόρησε τους ουκρανούς πρόσφυγες ότι εκμεταλλεύονται το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας της Γερμανίας, αναζητώντας προστασία στη χώρα, εισπράττοντας επιδόματα και στη συνέχεια επιστρέφουν στην Ουκρανία.

«Αυτό που βλέπουμε είναι ο τουρισμός πρόνοιας από την πλευρά αυτών των προσφύγων στη Γερμανία, πίσω στην Ουκρανία, στη Γερμανία, πίσω στην Ουκρανία», δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Bild.

«Έχουμε ένα πρόβλημα εδώ που επιδεινώνεται», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει στατιστικά στοιχεία για το εάν και σε ποιο βαθμό συμβαίνει αυτό που ισχυρίζεται ο Φρίντιχ Μερτς.

Ο Μερτς, ο οποίος ανέλαβε το κόμμα πέρυσι αφού έχασε τον έλεγχο της καγκελαρίας για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια, είπε ότι ήταν «άδικο» το κράτος να πληρώνει για τη θέρμανση των σπιτιών των προσφύγων και των Γερμανών δικαιούχων κοινωνικής πρόνοιας σε μια εποχή που πολλοί, η εργατική τάξη, δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τους λογαριασμούς ενέργειας.

«Είναι άδικο και ο πληθυσμός έχει δίκιο να το θεωρεί άδικο», είπε.

Τα σχόλια του Μερτς έρχονται, όπως σημειώνει το Politico, καθώς οι Γερμανοί ανησυχούν όλο και περισσότερο για τον αντίκτυπο που έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία στην οικονομία τους και, ειδικότερα, στην τιμή της ενέργειας.

Η χώρα προετοιμάζεται για έναν σκληρό χειμώνα εν μέσω της εκτίναξης των τιμών του φυσικού αερίου, οι οποίες αναμένεται να διπλασιαστούν τουλάχιστον για πολλά νοικοκυριά.

«Ο λαϊκιστικός τόνος των δηλώσεων του Μερτς, που είναι περισσότερο εναρμονισμένος με τη ρητορική του φιλορωσικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία», σηματοδοτεί μια στροφή για το κεντροδεξιό κόμμα του, το οποίο έχει υποστηρίξει στο παρελθόν τις προσπάθειες της κυβέρνησης να στηρίξει τους Ουκρανούς που φεύγουν από τον πόλεμο», γράφει το Politico και προσθέτει:

«Με την απογοήτευση του κοινού για τον χειρισμό της διαφαινόμενης ενεργειακής κρίσης από την κυβέρνηση να αυξάνεται, ο Μερτς φαίνεται να βλέπει πολιτικές ευκαιρίες να στοχοποιήσει τους πρόσφυγες».

Ερωτηθείς εάν οι πολιτικές της Γερμανίας για τους πρόσφυγες έπρεπε να είναι πιο αυστηρές, ο Μερτς είπε ότι ολόκληρο το μεταναστευτικό σύστημα της κυβέρνησης ήταν «ασυνεπές» και ζήτησε «αυστηρά όρια» στον αριθμό όσων εισέρχονται στη χώρα.

«Αντίθετα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενθαρρύνει όλους όσους θέλουν να έρθουν στη Γερμανία να έρθουν εδώ», είπε.

Απολογήθηκε ο Μερτς για το σχόλιο περί «κοινωνικού τουρισμού» Ουκρανών προσφύγων στην Γερμανία

Απολογία εξέδωσε ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς (Friedrich Merz), μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε λόγω της δήλωσης του περί «κοινωνικού τουρισμού» πολλών Ουκρανών προσφύγων στην Γερμανία.

Ο Μερτς μιλούσε για την ελλειμματική καταγραφή και παρακολούθηση των προσφυγικών ροών στην Γερμανία, καθώς όπως ανέφερε ο ίδιος στη συνέντευξη του γίνεται κατάχρηση του γραφειοκρατικού συστήματος της Γερμανίας, πρόβλημα που ο ίδιος ισχυρίζεται πως (το κόμμα του) είχε προειδοποίησει από τις αρχές του έτους για τον κίνδυνο αυτό και πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επέλεξε να παραμείνει βωβή.

Σημειώνεται πως η Γερμανία έχει υποδεχθεί περί τους 1,1 εκατ. Ουκρανούς πρόσφυγες από την έναρξη του πολέμου.

Ο Μερτς σε σειρά πρωινών Tweets που πόσταρε, απολογήθηκε για την «εσφαλμένη περιγραφή» ενός προβλήματος που συμβαίνει κατά περίπτωση και τόνισε πως το σχόλιο του αφορούσε «αποκλειστικά στην ελλειμματική καταγραφή των προσφύγων».

Συνέχισε πως πόρρω απείχε από το «κριτικάρει πρόσφυγες από την Ουκρανία, που βρίσκονται αντιμέτωποι με τόσο σκληρή μοίρα».

Πηγή: iEidiseis

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.