Μετά τη Βάδη-Βυρτεμβέργη οι Βαυαροί ζούνε περισσότερο

Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι στη Βαυαρία μπορούν να προσβλέπουν σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τους περισσότερους Γερμανούς. Αυτό υπολογίστηκε από την Κρατική Στατιστική Υπηρεσία του Fürth.

Η Βαυαρία κατέχει τη δεύτερη θέση στη Γερμανία μετά τη Βάδη-Βυρτεμβέργη όσον αφορά το μέσο προσδόκιμο ζωής. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της Στατιστικής Υπηρεσίας του κρατιδίου της Βαυαρίας στο Fürth.

“Από την αρχή του υπολογισμού του πίνακα θνησιμότητας, η Βαυαρία καταλαμβάνει μία από τις πρώτες θέσεις σε σύγκριση σε όλη τη Γερμανία όσον αφορά το προσδόκιμο ζωής”, ενημέρωσε η αρχή το BR24 σε απάντηση σχετικού ερωτήματος.

Τα κορίτσια ζουν κατά μέσο όρο 4,5 χρόνια περισσότερο από τα αγόρια

Οι άνδρες στη Βαυαρία ζουν κατά μέσο όρο 79,3 χρόνια και οι γυναίκες 83,8 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι το προσδόκιμο ζωής στη Βαυαρία παραμένει σε σταθερά υψηλό επίπεδο.

Έτσι, τα νεογέννητα κορίτσια αναμένεται να ζήσουν περισσότερο από τα νεογέννητα αγόρια, τα οποία θα πεθάνουν κατά μέσο όρο τεσσεράμισι χρόνια νωρίτερα.

Σε σύγκριση με τον γερμανικό μέσο όρο, το προσδόκιμο ζωής των κοριτσιών εξακολουθεί να είναι κατά 0,43 χρόνια υψηλότερο. Για τα νεογέννητα αγόρια, η διαφορά από τον εθνικό μέσο όρο είναι λίγο περισσότερο από τρία τέταρτα του έτους.

Προσδόκιμο ζωής για τους ηλικιωμένους

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες της Κρατικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το προσδόκιμο ζωής για τους ηλικιωμένους παρουσιάζει επίσης παρόμοια εικόνα.

Κατά μέσο όρο, οι 67χρονες γυναίκες έχουν ακόμη περίπου 19,5 χρόνια ζωής. Οι άνδρες της ίδιας ηλικίας, από την άλλη πλευρά, έχουν κατά μέσο όρο τρία χρόνια λιγότερα.

Η διαφορά αυτή στο προσδόκιμο ζωής των δύο φύλων μειώνεται, ωστόσο, σταθερά για τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες και εξακολουθεί να είναι περίπου μισό έτος για τους 90χρονους.

Αυτό το “απομακρυσμένο προσδόκιμο ζωής” που χρησιμοποιείται εδώ δείχνει πόσα χρόνια ζωής θα μπορούσαν να ζήσουν ακόμη κατά μέσο όρο οι άνθρωποι μιας ορισμένης ηλικίας σύμφωνα με τους δείκτες θνησιμότητας που παρατηρούνται κατά την τρέχουσα περίοδο υπολογισμού.

Τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν για την ανάλυση βασίζονται στους επίσημους πίνακες θνησιμότητας από το 2019 έως το 2021, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε σε σχέση με το 1987

Σε σύγκριση με τα στοιχεία της απογραφής του 1987, το προσδόκιμο ζωής για τα νεογέννητα αγόρια έχει αυξηθεί κατά λίγο λιγότερο από επτά χρόνια και για τα κορίτσια κατά λίγο περισσότερο από πέντε χρόνια.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, η τάση έχει αλλάξει: μετά από μια σχεδόν συνεχή αύξηση επί πολλές δεκαετίες, το προσδόκιμο ζωής στη Βαυαρία είναι τώρα στάσιμο – με πιθανή αιτία την πανδημία. Το σημερινό προσδόκιμο ζωής και για τα δύο φύλα είναι τώρα ελάχιστα χαμηλότερο από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.

Σε εθνικό επίπεδο, το προσδόκιμο ζωής των νεογέννητων έχει επίσης μειωθεί από την έναρξη της πανδημίας, όπως ανέφερε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.
Επιρροή της πανδημίας στο προσδόκιμο ζωής

Το προσδόκιμο ζωής για τα νεογέννητα στη Βαυαρία “συνεχίζει να βρίσκεται σε σταθερά υψηλό επίπεδο”, εξήγησε ένας εμπειρογνώμονας του κρατικού γραφείου.

Ωστόσο, “υπάρχουν ήδη σημάδια επιβράδυνσης της αύξησης εδώ και αρκετά χρόνια, πριν η πανδημία του Covid 19 οδηγήσει σε στασιμότητα ή ελαφρά μείωση”.

Ο λόγος για το γεγονός αυτό δεν προκύπτει σαφώς από τους υπολογισμούς του πίνακα θνησιμότητας, αλλά σύμφωνα με το κρατικό γραφείο, “οι επιπτώσεις που σχετίζονται με την πανδημία είναι σίγουρα ένας προφανής παράγοντας επιρροής”.

Τις δεκαετίες πριν από την πανδημία, ο βαυαρικός πληθυσμός ήταν μακροβιότερος. Μόλις πριν από δέκα χρόνια, το μέσο προσδόκιμο ζωής ενός άνδρα στη Βαυαρία ήταν κατά ένα έτος χαμηλότερο, ενώ εκείνο μιας γυναίκας τουλάχιστον μερικούς μήνες.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.