Μεταλλάξεις Covid: Πόσο επικίνδυνες είναι; Ποιες είναι οι συνέπειες;

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι μεταλλαγμένοι κορωνοϊοί έχουν επιδεινώσει δραματικά την κατάσταση. Οι μεταλλάξεις έχουν επίσης εντοπιστεί και στη Γερμανία. Αλλά τι κίνδυνο ενέχουν;

Οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού SarsCoV2 εξαπλώνονται σε πολλές χώρες. Έχουν ήδη εντοπιστεί σε περίπου 50 χώρες και η βρετανική παραλλαγή μιας μετάλλαξης έχει από καιρό φτάσει στη Βαυαρία.

Η μετάλλαξη λέγεται ότι είναι πιο μεταδοτική από τον αρχικό κορωνοϊό. Η μετάλλαξη του ιού θεωρείται υπεύθυνη στη Μεγάλη Βρετανία και για το γεγονός ότι οι κλινικές βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Και αυτή η νέα μετάλλαξη δεν είναι η μόνη: Μία μετάλλαξη από τη Νότια Αφρική εξαπλώνεται επίσης όλο και περισσότερο. 16 περιπτώσεις βρετανικής μετάλλαξη έχουν εντοπιστεί μέχρι τώρα στη Γερμανία, τέσσερις από τη Νότια Αφρική, αναφέρει ο Lothar Wieler, Πρόεδρος του Robert Koch Institut (RKI).

Είναι οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού πιο επικίνδυνες;

Στο BR24Live, η συντάκτης Jeanne Turczynski κατέστησε σαφές: Οι μεταλλάξεις ιών όπως και του Covid είναι φυσιολογικές. Είναι τώρα γνωστές περίπου 1.200 παραλλαγές.

Το ερώτημα είναι πάντα: Είναι πιο επικίνδυνη η μετάλλαξη; Και ο «βρετανικός ιός» δείχνει ότι η ασθένεια δεν φαίνεται να είναι πιο σοβαρή για όσους έχουν προσβληθεί.

Ωστόσο – σύμφωνα με τον ειδικό της BR Turczynski – η μετάλλαξη είναι πιο μεταδοτική, οπότε ο ιός μεταδίδεται πιο εύκολα. Όσον αφορά τη λεγόμενη τιμή R (πόσα άτομα μολύνει ένα άτομο κατά μέσο όρο) αυτό θα σήμαινε: Εάν η τιμή R είναι, για παράδειγμα, 1 (1 μολυσμένο άτομο μολύνει 1 άλλο άτομο) σημαίνει 50% υψηλότερο ποσοστό μόλυνσης:

Η τιμή R τιμή αυξάνεται σε 1,5 (10 μολυσμένα άτομα μολύνουν 15). Και αυτοί οι αριθμοί, σύμφωνα με την Turczynski, αυξάνονται γρήγορα με την πάροδο του χρόνου.

Η συντάκτης επισημαίνει ότι οι γνωστοί κανόνες υγιεινής και απόστασης προσφέρουν την καλύτερη προστασία έναντι των μεταλλάξεων. Το πιο σημαντικό: Μειώστε τις επαφές, ειδικά σε εσωτερικούς χώρους.

Ο ιατρός Christoph Spinner από το νοσοκομείο του Μονάχου Rechts der Isar συμβουλεύει: Φοράτε μάσκες και μειώστε τις επαφές. Ο γιατρός τονίζει την υποχρέωση να φοράει κανείς μάσκες FFP2 σε καταστήματα και δημόσιες συγκοινωνίες, όπως θα ισχύει από τη Δευτέρα στη Βαυαρία.

Πρέπει να μάθουν οι πολίτες τη σωστή χρήση αυτών των ειδικών μασκών. Επειδή η μάσκα παρέχει προστασία μόνο όταν είναι σωστά τοποθετημένη. Η αναπνοή είναι σαφώς πιο δύσκολη.

Ο Spinner φοβάται λοιπόν ότι η μάσκα θα φορεθεί πολύ χαλαρά και ότι η προστασία θα χαθεί. Όσοι έχουν γένια θα έχουν ούτως ή άλλως προβλήματα, όπως και οι ηλικιωμένοι και οι άρρωστοι.

Ο Spinner αναμένει ότι η απαίτηση χρήσης μάσκας FFP2 θα έχει μικρή επίδραση στην εξέλιξη της πανδημίας, ειδικά επειδή ισχύουν ήδη αυστηροί κανόνες υγιεινής στο λιανικό εμπόριο.

Οι μεταλλάξεις ιών αποτελούν μέρος της στρατηγικής επιβίωσης

Ο Spinner εξηγεί τις μεταλλάξεις του ιού: Αυτά είναι μέρος στρατηγικής επιβίωσης. Οι αλλαγές μπορούν να κάνουν τον ιό να αντιδρά σε νέες καταστάσεις. Εάν είναι ευεργετικές (για τον ιό), επικρατεί η νέα μετάλλαξη.

Οι μεταλλάξεις συμβαίνουν τακτικά σε όλους τους ιούς, συμπεριλαμβανομένων των ιών της γρίπης, όπως επίσης και του Covid. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα εμβόλια προσαρμόζονται συνεχώς.

Σύμφωνα με την τρέχουσα κατάσταση, τα προηγούμενα εγκεκριμένα εμβόλια κορωνοϊού μπορούν επίσης να καταπολεμήσουν τη νέα παραλλαγή ιών.

Η πιο μολυσματική μετάλλαξη, σύμφωνα με τον Spinner, θα μπορούσε να επιταχύνει την πανδημία. Η πίεση στις κλινικές θα αυξηθεί. Ωστόσο, σύμφωνα με τις γνώσεις του ιατρού, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι μεταλλάξεις οδηγούν σε πιο σοβαρές εξελίξεις ασθενειών.

Σύμφωνα με τον Spinner, αναμένονται περισσότερες μεταλλάξεις, αλλά δεν πρέπει απαραίτητα να είναι πιο επικίνδυνες.

Η πολιτική θα μπορούσε να αντιδράσει με ένα σκληρότερο και μεγαλύτερο lockdown

Υπάρχει επίσης μεγάλη ανησυχία για τις μεταλλάξεις του Covid στο Βερολίνο, όπως εξηγεί η ανταποκριτής Barbara Kostolnik στο BR24Live. Γι’ αυτό δεν αποκλείονται ακόμη και αυστηρότερα μέτρα. Υπάρχει λόγος για ένα πιο δύσκολο και μεγαλύτερο lockdown.

Στήριξε την προσπάθεια μας, μπορείς!

Εσύ, το ελληνικό κοινό της Ομογένειας, είσαι η δύναμή μας. Αρκεί ένα μονάχα κλικ για να στηρίξεις την προσπάθεια μας. Γίνε μέλος στην σελίδα μας στο Facebook, κάνε Like και ενημερώσου.

Μείνε συντονισμένος σε εμάς για έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο GRland.info

 

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.