Μεταναστευτικό: Η κατάσταση στη Γερμανία είναι δύσκολη

Από τον Φεβρουάριο, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες από την Ουκρανία έχουν φτάσει στη Γερμανία. Η διαμονή των ανθρώπων προκαλεί αυξανόμενη ανησυχία.

Στη Δρέσδη, η εμπορική έκθεση προετοιμάζεται ως χώρος έκτακτης ανάγκης για τους πρόσφυγες, η Λειψία σχεδιάζει γειτονιές με σκηνές, το Βερολίνο βλέπει τον εαυτό του στα όρια.

Πριν από τη σύνοδο κορυφής για τους πρόσφυγες με την ομοσπονδιακή υπουργό Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ (SPD), οι πόλεις και οι δήμοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

“Η κατάσταση είναι σήμερα πολύ σοβαρή”, λέει ο αντιπρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Πόλεων, Burkhard Jung.

Ορισμένοι συγκρίνουν την κατάσταση με τα προσφυγικά έτη 2015 και 2016. Οι αριθμοί είναι παρόμοιοι. Και όμως, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, πολλά πράγματα είναι επίσης διαφορετικά.

Από πού προέρχονται οι πρόσφυγες στη Γερμανία

Η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που κατέφυγαν φέτος στη Γερμανία προέρχεται από την Ουκρανία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ακριβώς 1.002.668 άτομα που εισήλθαν στη Γερμανία από την Ουκρανία.

Περίπου το ένα τρίτο από αυτούς είναι παιδιά και νέοι κάτω των 18 ετών. Περισσότερο από το 70% των ενηλίκων είναι γυναίκες.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Προσφύγων, υπήρχαν 134.908 άτομα που ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία για πρώτη φορά μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Αυτό είναι περίπου το ένα τρίτο περισσότερο από ό,τι την ίδια περίοδο πέρυσι.

Μέχρι στιγμής φέτος, συνολικά 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ζητήσει προστασία στη Γερμανία. Το 2015 καταγράφηκαν εδώ 441.899 αιτήσεις ασύλου για πρώτη φορά, ενώ το 2016 ήταν 722.370.

Ωστόσο, τα στοιχεία δεν είναι απαραίτητα εύκολο να συγκριθούν και δεν λένε όλη την ιστορία. Δεν είναι σαφές, για παράδειγμα, πόσοι άνθρωποι από την Ουκρανία εγκατέλειψαν εκ νέου την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας.

Οι χώροι φιλοξενίας προσφύγων στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία φτάνουν στα όρια της χωρητικότητάς τους.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών του κρατιδίου, 1.225 από τις 1.275 θέσεις στα δύο κέντρα πρώτης υποδοχής στο Nostorf-Horst και στο Stern Buchholz είναι σήμερα κατειλημμένες (από τις 4 Οκτωβρίου).

Επιπλέον, λόγω οικογενειακών, εθνοτικών, πολιτιστικών και θρησκευτικών διαφορών, δεν μπορούν να καλυφθούν πλήρως όλες οι θέσεις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κατάσταση είναι παρόμοια για τις 6.395 θέσεις στα κοινοτικά καταφύγια.

Οι ερευνητές της μετανάστευσης επισημαίνουν ότι κατά καιρούς περισσότεροι Ουκρανοί από την Ευρωπαϊκή Ένωση επέστρεφαν στην πατρίδα τους παρά το αντίστροφο.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των προσφύγων από την Ουκρανία είναι επίσης ότι τους χορηγήθηκαν αμέσως δικαιώματα διαμονής και άδειες εργασίας, δεν χρειάστηκε να πάνε σε συλλογική στέγαση και δεν χρειάστηκε να υποβληθούν σε διαδικασίες ασύλου.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης