Προχωράει η μεταρρύθμιση των επιδομάτων ανεργίας στην Γερμανία

Υλοποιώντας μια βασική προεκλογική υπόσχεση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας αποφάσισε την Τετάρτη τη μεταρρύθμιση των επιδομάτων ανεργίας, τα οποία θα αυξηθούν και θα συνδεθούν στενότερα με τον πληθωρισμό.

Ειδικότερα, τα μηνιαία επιδόματα ανεργίας, που εφεξής θα ονομάζονται «επίδομα των πολιτών», θα είναι υψηλότερα από ό,τι σήμερα – 53€ περισσότερα το μήνα για έναν άγαμο.

Επιπλέον, τα ποσοστά θα υπολογίζονται με βάση τον αναμενόμενο μελλοντικό και όχι τον προηγούμενο πληθωρισμό.

Hartz IV: Έρχεται το εισόδημα του πολίτη στη Γερμανία

«Το υπουργικό συμβούλιο συμφωνεί: το νέο επίδομα των πολιτών προσφέρει ασφάλεια και ανοίγει ευκαιρίες», δήλωσε ο Σολτς.

Η μεταρρύθμιση θεωρείται ως ένα από τα βασικά σχέδια κοινωνικής πολιτικής του συνασπισμού του «φωτεινού σηματοδότη» και αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα θέματα της προεκλογικής εκστρατείας των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) του Σολτς ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του περασμένου φθινοπώρου.

Ο Σολτς δήλωσε επίσης ότι το σύστημα θα περιλαμβάνει λιγότερη γραφειοκρατία από το υφιστάμενο σύστημα “Hartz”, το οποίο, όπως είπε, η Γερμανία θα «αφήσει πίσω της» από τις αρχές του 2023.

Bürgergeld: Οι προτάσεις της Γερμανίας για το επίδομα ανεργίας

Το σύστημα Hartz, το οποίο έχει γίνει διαβόητο για τις σκληρές κυρώσεις του, μειώνοντας τα ποσοστά ακόμη και κάτω από το επίπεδο της υποθετικής διαβίωσης, εισήχθη για πρώτη φορά το 2002 από τον τότε καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, επίσης σοσιαλδημοκράτη.

Τον τελευταίο καιρό, το SPD προσπάθησε να πάρει αποστάσεις από τη μεταρρύθμιση, η οποία συχνά θεωρείται υπερβολικά νεοφιλελεύθερη για το κόμμα, και είχε κάνει προεκλογική εκστρατεία για τις περσινές εκλογές με μια πλατφόρμα κοινωνικής ισότητας.

Εν τω μεταξύ, κριτική κατά της απόφασης της κυβέρνησης άσκησε ο ηγέτης των Βαυαρών Συντηρητικών (CSU), Αλεξάντερ Ντόμπριντ, ο οποίος δήλωσε ότι το νέο ταμείο των πολιτών θα δώσει κίνητρα για «απομάκρυνση αντί για ανάληψη εργασίας» και θα δημιουργήσει κίνητρα για «μετανάστευση στα κοινωνικά μας συστήματα».

Πηγή: EURACTIV

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.