Μέτρα κατά του κορωνοϊού από το φθινόπωρο συζητούν ήδη στη Γερμανία

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα ομόσπονδα κρατίδια θέλουν να προετοιμαστούν το συντομότερο δυνατό για ένα πιθανό νέο κύμα κορωνοϊού από το φθινόπωρο.

Αυτό συμφωνήθηκε στην χθεσινή βιντεοδιάσκεψη των τοπικών υπουργών Υγείας και με τον ομοσπονδιακό υπουργό.

Σύμφωνα με το ψήφισμα της διάσκεψης, τα μέτρα για το φθινόπωρο περιλαμβάνουν ιδιαίτερα τη δυνατότητα γενικής υποχρεωτικότητας χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους, την υποχρέωση προσκόμισης αποδεικτικών στοιχείων εμβολιασμού, ανάρρωσης ή διενέργειας τεστ, που είναι απαραίτητα για τους κανονισμούς 2G ή 3G, με αντίστοιχους περιορισμούς πρόσβασης για τους επικίνδυνους χώρους και εγκαταστάσεις, καθώς και την υποχρέωση κατάρτισης σχεδίων για την προστασία από τις λοιμώξεις.

Πέθανε στα 46 του ο θρύλος του γερμανικού μπάσκετ, Αντεμόλα Οκουλάγια

Κατά την άποψη των ομόσπονδων κρατιδίων, ο νόμος για την προστασία από τις λοιμώξεις (Infektionsschutzgesetz, IfSG) πρέπει να αναθεωρηθεί το αργότερο μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου, όταν λήγουν οι κανονισμοί των αρμοδιοτήτων.

Τα ομόσπονδα κρατίδια θα πρέπει να αποκτήσουν νομικές αρμοδιότητες για να αντιδράσουν στην κατάσταση των λοιμώξεων το φθινόπωρο και το χειμώνα όπως και να είναι σε θέση να λάβουν τα αναγκαία μέτρα προστασίας από τις λοιμώξεις γρήγορα, αποτελεσματικά και με αίσθηση δικαίου, ειπώθηκε.

Το ψήφισμα, το οποίο υποστηρίχθηκε από όλα τα κράτη, καλεί την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να κινήσει εγκαίρως την σχετική νομοθετική διαδικασία.

“Η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμη – δεν πρέπει να μας ξεγελούν τα επί του παρόντος τα μειωμένα κρούσματα”, εξήγησε η επικεφαλής του υπουργείου της Σαξονίας – Άνχαλτ Petra Grimm-Benne (SPD), η οποία προεδρεύει επί του παρόντος στη διάσκεψη των υπουργών Υγείας.

Το φθινόπωρο και το χειμώνα θα πρέπει να αναμένονται νέες παραλλαγές του ιού. “Για τον λόγο αυτό το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας θα πρέπει να καταρτίσει το συντομότερο δυνατό ένα γενικό σχέδιο για την καταπολέμηση της πανδημίας και να το συντονίσει με τα ομόσπονδα κρατίδια”, δήλωσε η Grimm – Benne μετά την βιντεοσυνδιάσκεψη με τον ομοσπονδιακό υπουργό Υγείας Karl Lauterbach (SPD).

Ο υπουργός Υγείας της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Karl-Josef Laumann (CDU) προειδοποίησε ότι κανείς δεν πρέπει να επαναπαυθεί σε μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας”.

Είπε ότι πρέπει τώρα “να προετοιμαστούμε για την περίοδο του ψύχους και να χρησιμοποιήσουμε τον χρόνο για να μπορέσουμε να απαντήσουμε σε σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την ανοσία του πληθυσμού ή τους μηχανισμούς της μολυσματικής αλυσίδας”.

Ο Lauterbach εξέφρασε ρητά την ικανοποίησή του για την απόφαση. “Τα ομόσπονδα κρατίδια πρέπει να είναι σε θέση να αντιδράσουν σε μια πιθανή αναζωπύρωση της πανδημίας”, δήλωσε ο πολιτικός του SPD.

Για να γίνει αυτό, θα χρειαστούν περισσότερα μέσα από αυτά που προβλέπει ο ισχύων νόμος. “Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για την εποχή του ψύχους.

Ένα σαφές νομικό πλαίσιο είναι απαραίτητο”, δήλωσε ο Lauterbach, ο οποίος είχε ήδη εξαγγείλει ένα σχέδιο καταπολέμησης της πανδημίας για το φθινόπωρο.

Σε άλλο ψήφισμα, η συνδιάσκεψη τάχθηκε υπέρ της παράτασης του διατάγματος για την επιτήρηση του κορονοϊού αρχικά κατά ένα έτος και συγκεκριμένα μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2023.

Ο κανονισμός αυτός υποχρεώνει τα εργαστήρια να θέτουν σε αλληλουχία ένα ορισμένο ποσοστό θετικών δειγμάτων SARS-CoV-2 και να διαβιβάζουν τα αποτελέσματα στο Ινστιτούτο Robert Koch.

Πηγή: ιατροnet

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.